Αυξημένη η τιμή του ελαιολάδου το 2019

Η Ελλάδα ευνοείται, κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμή του ελαιολάδου, από το γεγονός ότι η Ιταλία δεν μπορεί λόγω καταστροφών, να καλύψει τις ανάγκες σε ελαιόλαδο- οπότε θα κάνει εισαγωγή-, τόνισε από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αραχωβίτης: «Παρόλο που φέτος και η Ελλάδα είχε μειωμένη παραγωγή, η εξέλιξη με την Ιταλία, ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Ήδη σε περιοχές, όπως της Λακωνίας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ξεπεράσει τα 3,60-3,65 ευρώ».

«Η Ιταλία μπορεί να κάνει εισαγωγή από χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «από τρίτες χώρες δεν μπορεί να κάνει εισαγωγή, πέραν αυτού που έχει συμφωνηθεί, σαν μια συμβολική ποσότητα, για τη στήριξη περισσότερο των άλλων χωρών, όπως η Τυνησία, αλλά αυτή είναι προσυμφωνημένη και μικρή».

Ο κ. Αραχωβίτης σε σχέση με τη νέα χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι καλή για το ελαιόλαδο, καθώς εξήγησε ότι «τα δέντρα που ήταν άδεια πέρυσι, ξεκουράστηκαν, είχαμε και νερό, οπότε πιστεύουμε ότι έχει αναπτυχθεί η δυναμική, για μια καλή χρόνια».

Μειωμένη κατά 50% η φετινή παραγωγή ελληνικού ελαιολάδου

Για μείωση της παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου, που σε κάποιες περιοχές και περιπτώσεις θα αγγίξει και το 50% τη φετινή χρονιά, σε σχέση με πέρυσι, κάνουν λόγο οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης «η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιολάδου».

Οι λόγοι πολλοί. Μεταξύ αυτών είναι καιρικές συνθήκες, καθώς φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η κόπωση των δένδρων, καθώς όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης «το να πηγαίνει μια χρονιά καλά η παραγωγή και την επόμενη όχι, είναι και στην ιδιότητα του δένδρου. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, το δένδρο δε μπορεί να κάνει πολλές φορές συνεχόμενα καλές παραγωγές».

Επίσης, πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, υπάρχει και ποιοτικό πρόβλημα λόγω του δάκου. Διαβάστε περισσότερα εδώ:Μειωμένη κατά 50% η φετινή παραγωγή ελληνικού ελαιολάδου