Νέα τουρκική Navtex για έρευνες ανοιχτά του Καστελορίζου – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις (upd2)

Η Τουρκία εξέδωσε navtex με την οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.

Κυβερνητικές πηγές: Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», συμπληρώνουν.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Μονόδρομος οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Σύμφωνα με τη τουρκική Navtex θα γίνουν σεισμικές έρευνες ΝΑ του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Αναλυτικά:

Νέα Navtex εξέδωσε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νοτιανατολικά του Καστελορίζου, θέτοντας σε επιφυλακή το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με πλοία του να πλέουν στην περιοχή, αφού οι προαναγγελθείσεις «σεισμικές έρευνες» είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το θέμα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία η κυβέρνηση. Στις 14.23′ ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, αυξάνοντας κι άλλο τον «πυρετό» στην περιοχή.

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη Navtex θα γίνουν σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελορίζου.

Στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα είχε παρατηρήσει μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικώς της Ρόδου, κάτι που οδήγησε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Αγκυρα φαίνεται να ακολουθεί επιλογές πόλωσης σε όλα τα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Λιβύη φαίνεται ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να εισβάλει σε περίπτωση που οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη ή να χτυπήσουν την αλ Τζούφρα. Αν αυτή η ανταλλαγή απειλών μετατραπεί σε θερμότερη από την υφιστάμενη, σύγκρουση, μένει να φανεί.

Η Βουλή της Αιγύπτου έδωσε χθες το πράσινο φως στον πρόεδρο της χώρας για επέμβαση στη Λιβύη. Οι βουλευτές συζήτησαν το θέμα της Λιβύης και έδωσαν στον Αιγύπτιο πρόεδρο μια εντολή για επέμβαση στον λιβυκό πόλεμο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε την περασμένη εβδομάδα το Κάιρο δεν θα παραμείνει αδρανές απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης και ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Λιβύη θα απαιτούσε την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από τους υποστηρικτές του.

Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις σε ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο εάν θέλει να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα που καλύπτονται από μια συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, αναφέρει το Reuters.

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη θέση –το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, επομένως η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι δυνατή μόνο εάν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε ο Maas από την Αθήνα.