Κατηγορίες για κατασκοπεία στους Έλληνες στρατιωτικούς που συνέλαβαν οι Τούρκοι

Στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, «λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, εντοπίστηκε χθες Πέμπτη 1-3-2018 από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος», όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Πρόκειται για έναν υπαξιωματικό και έναν επαγγελματία οπλίτη, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία και κρατούνται στην Αδριανούπολη και συνελήφθησαν με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων.

Εν τω μεταξύ, κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή πρόκειται να απαγγελθούν στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στον Εβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Oπως μεταδίδουν επίσης, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡT, οι δύο Έλληνες προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης  τους.

«Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς» αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας πως ο κ Τσίπρας «βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, 17:50

Να σημειωθεί ότι παρόμοια γεγονότα, με Ελληνική ή Τουρκική περίπολο έχουν συμβεί και στο παρελθόν, αλλά πάντα επιλύονταν εντός ωρών με τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο διοικητών των μονάδων που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών. Επειδή αυτή τη φορά υπάρχει σημαντική καθυστέρηση κάποιοι φοβούνται ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως αντάλλαγμα για τους “8” Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Το υπ. Εξωτερικών χειρίζεται πλέον την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης και κρατούνται στην Αδριανούπολη. “Δεν υπάρχει ανησυχία για το γεγονός και εκτός απροόπτου θα λήξει σύντομα”, δήλωσε ανώτατη διπλωματική πηγή. “Δεν υπήρξε μάχη”, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νικόλαος Φανιός. Ο ίδιος στο Reuters σημειώνει ότι οι δύο άνδρες είναι καλά στην υγεία τους.

Τζανακόπουλος: Απολύτως τυπικό το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών

Στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

“Συνομωσιολογικά τα σενάρια περί διαπραγματεύσεων”

«Συνομωσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τα περί διαπραγματεύσεων για την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το περιστατικό το θέμα «προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Προσέθεσε δε, ότι οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας».

«Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία και για το αν υπάρχει φόβος, η γείτονος να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε, το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρόμο τους και επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας».

Το ΓΕΣ ενημέρωσε ότι «για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα».

Τα δύο στελέχη είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ΓΕΣ.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Στο επεισόδιο που σημειώθηκε στον Έβρο, με τους δύο Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη από τον τουρκικό στρατό, αναφέρονται με ρεπορτάζ τους τόσο το Ρόιτερς, όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP με τίτλο “Δύο Έλληνες στρατιώτες κρατούνται από τον τουρκικό στρατό στην Τουρκία”, φιλοξενεί δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΓΕΣ Νικόλαου Φανιού σύμφωνα με τον οποίο, “δεν υπήρξε μάχη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αδριανούπολη”, μία συνοριακή πόλη στη βόρια Τουρκία. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, οι δύο στρατιώτες έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου και εντοπίστηκαν από τον γειτονικό στρατό. Σύμφωνα με τον κ. Φανιό, “οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές” και “οι δυο άντρες ήταν οπλισμένοι». Πρόσθεσε δε ότι, “το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες επαναπατρισμού τους”.

Το τηλεγράφημα συνεχίζει λέγοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά “διανύουν μία περίοδο έντασης τον τελευταίο μήνα με φόντο τις δύσκολες σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στις γεωλογικές έρευνες στα κυπριακά νερά της Μεσογείου”. Περιγράφει μάλιστα το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια και τις αντιδράσεις των δύο πολιτικών ηγεσιών. Τέλος, επισημαίνει ότι η ένταση “τροφοδοτείται επίσης από την απαίτηση της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί” που ήρθαν στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2016.

Το πρακτορείο Ρόιτερς από την πλευρά του, αναφέρει επίσης τις λεπτομέρειες του περιστατικού που συνέβη εχθές, Πέμπτη, στη διάρκεια μίας απλής περιπολίας στις Καστανιές Έβρου. Περιγράφει έτσι πώς οι συγκεκριμένοι δύο στρατιώτες χάθηκαν εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Μεταφέρει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στρατιωτικού Επιτελείου και σημειώνει ότι οι δύο άντρες είναι καλά στην υγεία τους στην Αδριανούπολη.

Με την ευκαιρία, το πρακτορείο, υπενθυμίζει ότι οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ βρέθηκαν κοντά σε μία πολεμική σύρραξη το 1974, το 1987 και το 1996 ενώ αναφέρεται και στην χρόνια διαμάχη για το Αιγαίο και την Κύπρο. Τέλος, το πρακτορείο αναφέρεται στην επίσκεψη επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο και στο καλό κλίμα των συζητήσεων.

ΝΔ: Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.