Το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Την πεποίθησή του ότι μετά το καλοκαίρι θα μπει μπουλντόζα στο Ελληνικό, εξέφρασε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ‘Αρης Ξενόφος, υπογραμμίζοντας ότι το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που διαχειρίζεται το ταμείο ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ και αφορά περιουσιακά στοιχεία – “ναυαρχίδες”. “Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί η εμβληματική αυτή επένδυση”, είπε ο κ. Ξενόφος για το Ελληνικό, στη διάρκεια ομιλίας του στο συμπόσιο που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), με θέμα “Η Θεσσαλονίκη Πύλη Ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο”. Χαρακτήρισε το 2018 χρονιά ρεκόρ για το ταμείο, που όπως είπε ενεργοποίησε πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο από το 2011 οπότε και ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ και στα περιουσιακά στοιχεία “ναυαρχίδες” που διαχειρίζεται, συμπεριέλαβε το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι προς ιδιωτικοποίηση οδεύουν και τα δέκα περιφερειακά λιμάνια στη χώρα, ενώ γνωστοποίησε ότι μετά το Πάσχα θα “τρέξει” και η διαγωνιστική διαδικασία για αυτά της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Σε ό,τι αφορά την ομάδα μαρίνων που θα ακολουθήσουν είπε: “ευελπιστώ να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα στις 16/4 ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αλίμου” και πρόσθεσε ότι “θα ακολουθήσουν και άλλες στην πλευρά του Ιουνίου και του Αιγαίου.

Στο πλάνο πάντως του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, συμπεριλαμβάνονται ιαματικές πηγές, ενώ αναφερόμενος στονμ τομέα της ενέργειας δήλωσε: “σχεδιασμός μας είναι η πώληση της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΠΑ και η δημιουργία υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα, που αποτελεί για εμάς και μια στρατηγικής φύσης παρέμβαση”. Επισήμανε επίσης, ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας εμφανίζουν βελτίωση, υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα και το τραπεζικό σύστημα δείχνει να βρίσκει τα “πατήματά” του, ωστόσο τόνισε ότι “τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν, πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια και στα χρόνια που ακολουθούν”. Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις και επισήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει μία στρατηγική όχι με βάση τα έσοδα, αλλά “παντρεύοντας” την υποχρέωση για ταμειακή διαχείριση και διάθεση των περιουσιακών στοιχείων μαζί με ένα επενδυτικό πρόγραμμα με υποχρεωτικές επενδύσεις, ώστε να αναδειχθεί το περιουσιακό στοιχείο και να γυρίσει το αποτέλεσμα στην κοινωνία.