Το όνομα «Ilinden Macedonia» προτείνει η ΠΓΔΜ (upd)

Το όνομα «Ilinden Macedonia» (Μακεδονία του Ίλιντεν), το οποίο παραπέμπει στις εξεγέρσεις του 1903 και του 1945, είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από την πλευρά των Σκοπίων, η νέα σύνθετη ονομασία που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν προχθές στη Σόφια.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, 23:55

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τον όνομα Ilinden Macedonia (Ilindenska Republika Makedonija), ή αν πρόκειται για έναν νέο ελιγμό της κυβέρνησης Ζάεφ, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αποκτήσουν νέα ρεαλιστική δυναμική.

Η ΝΔ έκανε γνωστό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ενημερώθηκε ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο», σχολιάζει η ΝΔ και τονίζει: «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το Σάββατο στις 09:30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Μαξίμου: Το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία

“Το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)”, τονίζει σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο χαρακτηρίζει “κενή περιεχομένου” τη συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα της γειτονικής χώρας, αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις.

Αναλυτικά το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

“Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς

Μία μέρα μετά το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, πως υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι και υπογράμμισε την πολιτική βούληση για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, θα υπάρξει συμφωνία με την πΓΔΜ, μέσα στον Ιούνιο και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, το βέβαιο είναι ότι πολιτική βούληση υπάρχει. Ωστόσο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχουμε ακόμα αρκετή απόσταση να διανύσουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Επανέλαβε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με αίσθημα ευθύνης για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή για σχεδόν 30 χρόνια.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα της γείτονος για το όνομα που προτάθηκε από την πΓΔΜ, ο υπουργός Επικράτειας είπε πως πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό είναι ουσιαστικό θέμα στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δημοσίων συζητήσεων. Συμπλήρωσε πάντως πως ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές στο όνομα.

Ειδικά για τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή για την υπόθεση του σκανδάλου Νοβάρτις μετά και το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής και την κριτική της αντιπολίτευσης για προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων, ο κ. Τζανακόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας πως σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η δικογραφία, εφόσον «σκόνταφτε» σε πολιτικό πρόσωπο, έπρεπε να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή.

Όπως εξήγησε μάλιστα όταν φτάνει ένας φάκελος τότε η Βουλή έχει δυο δυνατότητες: «Είτε να αδρανήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο -όπως ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος- δηλαδή να μην συγκροτηθεί η επιτροπή ή να συγκροτήσει προκαταρκτική επιτροπή», προσθέτοντας πως μόνο η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει εάν είναι αρμόδια ή αναρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση πάντως ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα καθώς υπάρχουν κάποια αδικήματα που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχουν και κάποια αδικήματα, τα οποία σύμφωνα με τη νομική εκτίμηση της επιτροπής δεν υπάγονται, όποτε η προανακριτική αποφάσισε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει ποινικές διώξεις αλλά αντιθέτως αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην τακτική δικαιοσύνη, π.χ. δωροδοκία και ξέπλυμα. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως παραγνωρίζει την υπόθεση και παραπληροφορεί.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την αναξιοπιστία τους, λόγω των μεγάλων διαφορών που καταγράφουν, και συμπλήρωσε: «Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με βάση, το συμφέρον της χώρας, τους στόχους που έχουμε καθορίσει, να επιτύχουμε δηλαδή την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια να επιταχύνουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την, για πρώτη φορά, οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Με αυτούς τους βασικούς πυλώνες καθορίζουμε την πολιτική μας και δεν μπαίνουμε σε μια γενικευμένη εκλογολογία, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι το καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος. Επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα εξαντλήσει την τετραετία.

Τέλος για τους δυο στρατιωτικούς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης λέγοντας: «Εξαντλούμε όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία για να επιτύχουμε την όσο ταχύτερη απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών μας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως εκείνο στο οποίο «θα πρέπει να επιμείνουμε είναι ότι δεν παραιτούμαστε από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη διευθέτηση αυτού του θέματος».