τραμπ-τιμή-μου-να-συναντήσω-τον-κιμ

«Θα ήθελα να τον συναντήσω» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον δικτάτορα της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σπεύδοντας πάντως να σημειώσει ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.

O Τραμπ είχε λίγο νωρίτερα χαρακτηρίσει τον Κιμ «smart cookie», ιδιωματισμός που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν άνθρωπο ευφυή και ικανό να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.

Σε προηγούμενη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει μια κάποια κατανόηση για τον νεαρό ηγέτη της Βορείου Κορέας, λέγοντας ότι ανέλαβε την εξουσία πολύ νέος, άρα οι συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει είναι πολλές.

Δήλωνε πάντως άγνοια για το αν ο Κιμ είναι καλά στα μυαλά του, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι.

Την ίδια ώρα πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωναν ότι το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που εγκαταστάθηκε στο έδαφος της Νοτίου Κορέας είναι λειτουργικό.

Διευκρινίστηκε, πάντως ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό τους προσεχείς μήνες.

Το ΤΗAAD (Terminal High Altitude Area Defence) εγκαταστάθηκε σε χρόνο-ρεκόρ σε χώρο που λειτουργούσε ως γήπεδο γκολφ στην πόλη Τσεονγκού (στα κεντρικά της χώρας, νότια της Σεούλ), εν μέσω διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Αλλά και η Κίνα έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη λειτουργία του, θεωρώντας ότι θα κάνει «παρεμβολές» στη λειτουργία των δικών της συστημάτων, ενώ απειλούνται οι στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότιο Κορέα δήλωσε ότι το THAAD έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει πυραύλους από τη Βόρειο Κορέα, κατά συνέπεια, αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της Νοτίου Κορέας.