Τσίπρας: Έργα 7 εκατ. ευρώ στη Λήμνο

Έργα ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ βαίνουν προς υλοποίηση στο νησί της Λήμνου, στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως εξήγησε, σε αυτό έχουν ενταχθεί οι εξής παρεμβάσεις:

1. Το ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

2. Τα έργα στο οδικό δίκτυο, για την αποκατάσταση και τη βελτίωση των οδικών προσβάσεων προς τους τουριστικούς πόλους του νησιού, συνολικής ύψους 1,5 εκατ.

3. Η κατασκευή του κρηπιδώματος στην εξωτερική πλευρά του εσωτερικού λιμενίσκου Μύρινας, ύψους 450.000 ευρώ.

4. Η κατασκευή και η αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στις τοπικές κοινότητες Μούδρου, Ατσικής και Αγίου Δημητρίου, ύψους 400.000 ευρώ.

5. Οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου, με κόστος 1,8 εκατ. ευρώ.

6. Στο πλαίσιο του Προγράμματος “Φιλόδημος”, το οποίο υλοποιείται και με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προχωράει το έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του κτιρίου του Γυμνασίου της Μύρινας.

Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του Παλλημνιακού Ταμείου και την περιουσία του

Ξεχωριστή αναφορά σε μια μεγάλη προσωπικότητα της Αριστεράς, που γεννήθηκε στη Λήμνο, τον Ηλία Ηλιού, ο οποίος συνέβαλε στα πρώτα βήματα της ίδρυσης του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου, τη δεκαετία του ’30, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Παρατήρησε ότι το Ταμείο αυτό βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο και τέλμα, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας, και τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση βάζει τέλος σε αυτή την περίοδο και δίνει την απαραίτητη στήριξη στον θεσμό, ώστε αναγεννημένος πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.
«Ξεκαθαρίζουμε το νομικό καθεστώς του Ταμείου, ιδρύοντας ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Παλλημνιακό Ταμείο, του οποίου διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά και στο σύνολό της η περιουσία του, μέχρι σήμερα. Τροποποιούμε τους σκοπούς του, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Τελειώνουμε με τη στρέβλωση του ορισμού από τo κράτος του συνόλου της διοίκησης του Ταμείου και εισάγουμε θεσμοθέτηση αντιπροσωπευτικής διοίκησης, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Σωματείου Φίλων της Μητρόπολης. Προχωράμε στη διασύνδεση του νέου Ταμείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από το νέο πλαίσιο, για την ενίσχυση της καινοτόμας οικονομικής δραστηριότητας, μέσα από τη στήριξη της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων, όπως άλλωστε συνέβαινε διαχρονικά σε αυτό τον τόπο. Και, τέλος, δίνεται η νομική δυνατότητα στον νέο φορέα, να στηρίξει τις δράσεις του αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ» είπε ο πρωθυπουργός.