Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Προϋποθέσεις για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

«Είναι πάντοτε στενή η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίον καλωσόρισε εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά του, όπως είπε, που για άλλη μια φορά έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν.

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης εργασίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δυο τους έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάζουν και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής, για να σημειώσει: «όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη δυνατότητα από πολύ κοντά να σχεδιάζουμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για την δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής», τόνισε.

«Γνωρίζω βεβαίως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

«Και είμαι βέβαιος, θέλω να σας διαβεβαιώσω», πρόσθεσε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελλαδίτες, όπως λέτε εσείς, έχουν πάντοτε εμπιστοσύνη και στην κυπριακή κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό για τις επιλογές του».

Ο κ. Αναστασιάδης με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό και ανέφερε ότι «πραγματικά η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλει θετικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερες περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες, να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον».

«Και βεβαίως», πρόσθεσε, «μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε στο εξωτερικό, αλλά οι εκάστοτε συναντήσεις στην Αθήνα ή στην Κύπρο έχουν μια άλλη διάσταση και χαίρομαι γιατί σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, ενόψει και τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δούμε όλο το φάσμα -ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από επαφές, με τον κ. Τσαβούσογλου και την κ. Λουτ-, να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στο Κυπριακό».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα τους δοθεί και η ευκαιρία κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας τους να δουν και για τις τριμερείς και τις τετραμερείς, «όπως τις έχουν χτίσει οι ΥΠΕΞ μας και με τα όσα αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια, την περιφερειακή ειρήνη, όλα τούτα που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και για τη λύση του Κυπριακού».

«Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο Γενικός Γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, τέλος, ότι «η στενότατη συνεργασία που έχουμε είναι και το θεμέλιο στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε είτε το Κυπριακό είτε άλλα προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν».