τσιπρας-μητσοτάκης-για-πυροσβέστη

Τις ειλικρινείς ευχαριστίες στους πυροσβέστες, που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, εξέφρασε μέσω facebook ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτοντας παράλληλα έξι προτάσεις για μία νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά και “καρφώνοντας” τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι μετέβη στα καμμένα σήμερα μόνο όταν πληροφορήθηκε τη δική του σχεδιαζόμενη επίσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι ο κ.Μητσοτάκης σχεδιάζε να επισκεφθεί το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, αλλά η επίσκεψη ακυρώθηκε. Στο συντονιστικό βρισκόταν από το πρωί τόσο ο κ. Τόσκας όσο και ο κ. Τζανακόπουλος, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ ακύρωσε την επίσκεψή του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ανάρτηση του σχολίασε ότι: “Οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30.

Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής. Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το «νέο» στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες.”

Έδωσε έτσι και συνέχεια στην αντιπαράθεση περί ευθυνών για τις πυρκαγιές που είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα των πυροσβεστών, που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

“Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μερόνυχτα ξύπνιος, και συχνά πεινασμένος και διψασμένος, και να παλεύεις με τις φλόγες”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, της οποίας ήταν πρόεδρος το 2007 – 2009 και η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής, με νωπές ακόμη τότε τις μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας.

“Δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ καταθέτοντας έξι προτάσεις για νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και στην επανεξέταση των εναέριων μέσων και τη σύγκριση αγοράς- ενοικίασης.

Περιληπτικά οι προτάσεις, που κατέθεσε ο κ.Μητσοτάκης είναι οι εξής:

– Προληπτικός καθαρισμός των δασών, με συμμετοχή και σχολείων

-Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής

-Aναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, με ανάλυση κόστους -οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές.

– Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.

– Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

-Έμφαση στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.