Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς αίρεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

Άνοδο σημείων το μεσημέρι της Παρασκευής (1ης Ιουνίου) οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αντιδρούσαν θετικά στον επικείμενο τερματισμό της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, αν και οι προοπτικές ενός κανονικού εμπορικού πολέμου συγκρατούν την άνοδο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, 13:55

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,2%. Ωστόσο, οδεύει προς μια τρίτη εβδομάδα απωλειών, λόγω του κινδύνου που διαφάνηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για νέες εκλογές στην Ιταλία.

Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο κατά 2,6%. Η πολιτική κρίση οδήγησε τον ιταλικό δείκτη αναφοράς σε πτώση άνω του 9% τον Μάιο, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούνιο του 2016. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,7%.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων, που την Τρίτη ανήλθαν σε υψηλό πενταετίας πάνω από το 2,7%, επανήλθαν στα επίπεδα της Δευτέρα.

Σημαντική μείωση κατέγραψε το ιταλικό κόστος δανεισμού σήμερα καθώς τα αντισυστημικά κόμματα της χώρας κατέληξαν σε νέα συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης, αποτρέποντας προφανώς το ενδεχόμενο νέων εκλογών την ώρα που η προσοχή στρέφεται στην Ισπανία, όπου ο Μαριάχο Ραχόι αναμένεται να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων, που την Τρίτη ανήλθαν σε υψηλό πενταετίας πάνω από το 2,7%, μειώθηκαν κατά 46 μονάδες βάσης στο 0,71%. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 23 μονάδες βάσης στο 2,61%, αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα άνω του 3% που κατέγραψαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η διαφορά απόδοσης έναντι των γερμανικών ομολόγων μειώθηκε στις 224 μονάδες βάσης από τις 242 αργά χθες.

Πτώση κατά περίπου 8 μονάδες βάσης κατέγραψαν νωρίτερα και οι αποδόσεις των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων.