Φοιτητικές εκλογές 2019: Πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δείχνουν τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατακτά για 33η συνεχόμενη φορά την πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές, στις οποίες η συμμετοχή κατέγραψε μικρή άνοδο. Με τη μέχρι στιγμής ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ συγκεντρώνει πάνω από 40% (49% σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας) και ακολουθεί η ΠΚΣ, με ποσοστό πάνω από 20% (25,17% σύμφωνα με την ίδια). Ακολουθούν η ΕΑΑΚ (9% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 8,24% σύμφωνα με την ΠΚΣ) και η ΠΑΣΠ (8% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 7,65% σύμφωνα με την ΠΚΣ). Σε χαμηλό ποσοστό, κοντά στο 1%, το ΜΠΛΟΚΟ, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχη η εικόνα και στα ΤΕΙ, με τη ΔΑΠ να έρχεται πρώτη, δεύτερη την ΠΚΣ και τρίτη την ΠΑΣΠ.

Εκκρεμούν ακόμη οι περισσότεροι πολυπληθείς φοιτητικοί σύλλογοι, των οποίων η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Εκτός από τα επεισόδια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η διαδικασία, σύμφωνα με τις παρατάξεις, κύλησε ομαλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Α.Π, η συμμετοχή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Να σημειωθεί, ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης των αρχαιρεσιών δεν είναι ενιαίος. Περίπου κατά τα μεσάνυχτα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών 2019.

Θυμίζουμε ότι αποχώρησαν οι φοιτητικές παρατάξεις από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναβάλλοντας την εκλογική διαδικασία, μετά την εισβολή ομάδας ατόμων, με καδρόνια και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Εν τω μεταξύ, διπλή ήταν η κάλπη για το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη μία να έχει στηθεί στη Νομική και τη ΔΑΠ να έχει στήσει ξεχωριστή κάλπη στο Ζάππειο. Εξάλλου, για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η ΠΑΣΠ έχει στήσει κάλπη στο Σπόρτινγκ, χωρίς όμως καμία άλλη παράταξη να αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία για τη σχολή.

Κατά τα άλλα, οι διαδικασίες στις υπόλοιπες σχολές βαίνουν ομαλά. Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή των φοιτητών είναι ικανοποιητική, αλλά είναι πολύ νωρίς να γίνουν προβλέψεις για το τελικό ποσοστό των φοιτητών που θα ψηφίσουν. Το στοίχημα για τις παρατάξεις, παραμένει, φυσικά, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. «Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες», σχολίασε εκ μέρους της ΔΑΠ, ο Αλέξανδρος Μίχας, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι οι φοιτητές θα προσέλθουν στις κάλπες και θα επιλέξουν τις θέσεις και τις προτάσεις της ΔΑΠ, «που αντιπροσωπεύουν το όραμα των φοιτητών για ένα σύγχρονο και ανοικτό πανεπιστήμιο.