Παράταση έως 17 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις 2017

Παρατείνεται ως τις 17 Ιουλίου 2017 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων. Η αρχική προθεσμία έληγε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η παράταση όπως σημειώνεται στην απόφαση δόθηκε για την διευκόλυνση των φορολογουμένων στην υποβολή των δηλώσεων. [Επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2017].

Στο μεταξύ, από τα 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν έως τις 30-06-2017, μέχρι τις 28/6/2017, είχαν υποβληθεί 4.259.180 δηλώσεις.

Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• 1.672.868 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 39,27% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 1.016 ευρώ.

• 683.223 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,04% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 231 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει ώς επιστροφή το ποσό των 338 ευρώ.

• Οι 1.903.089 δηλώσεις είναι μηδενικές. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 44,68 % του συνόλου.

Σε 3 δόσεις η πληρωμή του φόρου 2017

Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2017 πρέπει καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. H 1η δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017, η 2η δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου 2017.

Πρόστιμα:

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Υπενθυμίζουμε ότι και φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

 

Η Είσοδος στην Υπηρεσία γίνεται με τη χρήση των Κωδικών πρόσβασης username και password που έχει λάβει ο ενδιαφερόμενος από το Taxisnet.

Από το μενού λειτουργιών έχετε τη δυνατότητα :

  • Να υποβάλετε τα Έντυπα Ε1, Ε2, Ε3
  • Να τα εκτυπώσετε μετά την οριστική υποβολή τους
  • Να εκτυπώσετε την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου
  • Επίσης μπορείτε να πληροφορηθείτε την τρέχουσα κατάσταση των Εντύπων ( Δεν έχει υποβληθεί – Έχει αποθηκευτεί προσωρινά – Έχει υποβληθεί οριστικά ), τον Αριθμό / Ημερομηνία Υποβολής
  • Να ενημερωθείτε για την προσυμπλήρωση των κωδικών των πινάκων 4Α (μισθωτή εργασία, συντάξεις και παρακρατηθέντες φόροι), 4Β (εισόδημα ναυτικών και παρακρατηθέντες φόροι), 4Γ2 (επιχειρηματική δραστηριότητα και παρακρατηθέντες φόροι), 6 (πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία – ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη)

Κατά την διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων της δήλωσης, μπορείτε να κάνετε προσωρινή αποθήκευση και να συνεχίσετε αργότερα την ολοκλήρωσή της ώστε να την υποβάλετε οριστικά.

Κατά την υποβολή του εντύπου Ε1 γίνονται έλεγχοι ορθής συμπλήρωσης κωδικών – ποσών. Σε περίπτωση λανθασμένης συμπλήρωσης εμφανίζονται κόκκινες ενδείξεις στους αντίστοιχους πίνακες και κωδικούς της δήλωσης. Αφού συμβουλευθείτε την περιγραφή των λαθών στον πίνακα μηνυμάτων, μπορείτε να διορθώσετε τα λανθασμένα στοιχεία και να υποβάλετε Οριστικά τη δήλωσή σας.

Για τη ορθότερη λειτουργία της Υπηρεσίας προτείνεται, ο υπολογιστής του ενδιαφερομένου, να διαθέτει:

  • Internet Explorer έκδοσης 6 και άνω,
  • Ανάλυση οθόνης 800 x 600 με 65 χιλιάδες χρώματα και άνω
  • Adobe Acrobat Reader

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να υποβάλετε ταυτόχρονα πολλές δηλώσεις (ανοίγοντας παράλληλα 2 ή περισσότερα παράθυρα του browser).

https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp