Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού στα Κύθηρα – ΝΔ: Ο Τόσκας να δώσει εξηγήσεις

Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα διερευνά από το πρωί της Δευτέρας 7-8-2017 κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στο νησί.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, 21:40

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν στα Κύθηρα χθες το βράδυ και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς, από το πρωί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έφτασαν σταδιακά στο νησί από όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν κυρίως μικρές εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις μέσα στην καμμένη έκταση.

Οι δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, θα παραμείνουν και σήμερα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται από αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, η έκταση που κάηκε είναι πάνω από 15.000 στρέμματα, αλλά πλήρης καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την κατάσβεση.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος που κάηκε είναι δασική έκταση και λίγες καλλιέργειες, που θα εκτιμηθούν από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Καπέλιος υποστήριξε πως το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε σπίτια, αλλά «ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και τη συνεχή αλλαγή στη φορά του ανέμου». Και η γεωγραφική θέση του νησιού, όμως, δεν ευνοούσε τη γρήγορη επέμβαση των εναέριων μέσων που έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, ενώ και η μεταφορά των ενισχύσεων σε επίγεια μέσα, από τη υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δύσκολη.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Πυροσβεστικής, το αισιόδοξο, μετά την καταστροφή, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καμμένων εκτάσεων ήταν με αφάνες, φρύγανα, ρύκια, κ.λ.π. και θα αποκατασταθεί γρήγορα, ενώ η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, είναι στο μη τουριστικό τμήμα του νησιού.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πυρκαγια στα Κύθηρα μπορεί να μην εμπνέει πλέον ανησυχία, όμως, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα χαλαρώσουν μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Αυτό που υπογραμμίζει, ωστόσο, είναι ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδαίτερα επικίνδυνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, γι’ αυτό κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί.

ΝΔ: Ο κ. Τόσκας να δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων

«Σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στις στάχτες η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιδοθεί» απαντά η ΝΔ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και προσθέτει πως στα δύο ερωτήματα που έθεσε προς την κυβέρνηση, με κύριο στόχο να αποτραπούν νέες καταστροφές όπως αυτή των Κυθήρων, εκείνος δεν απάντησε.

«Τα επαναλαμβάνουμε: Πρώτον: Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση; Δεύτερον: Γιατί τα επτά ελικόπτερα -τα οποία τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες- μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί; Αντί να βλέπει παντού εχθρούς ο κ. Τόσκας, ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του ευθύνονται» συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 7-8-2017 στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται ότι, χθες το απόγευμα, εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, καθώς οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

«Μόνο στις καμένες εκτάσεις των Κυθήρων υπάρχουν πλέον κάποιες εστίες φωτιάς που αντιμετωπίζονται δραστικά» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Στ. Μαλλίρη

«Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τονίζει, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.