Φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ επέστρεψε η ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο

Φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ επέστρεψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2017 επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτόν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη ζητήσει από όλες τις εφορίες της χώρας να ενημερώσουν αναλυτικά και ανά ΑΦΜ την ΑΑΔΕ σχετικά με το ύψος των επιστροφών φόρων που δεν έχουν διεκπεραιωθεί, τον χρόνο που εκκρεμεί η κάθε υπόθεση αλλά και τον λόγο που παραμένει ακόμη ανοικτή.

Ειδικότερα, ενώ την 1 Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων – δηλαδή όσες υπερβαίνουν το διάστημα των 90 ημερών – ανέρχονταν σε 2,5 δισ. ευρώ, στις 29 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν σημαντικά στο ποσό των 1,25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιστροφές φόρων που προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 300 εκατ. ευρώ φόρων που επέστρεψε η ΑΑΔΕ από νέες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό.

Η ΑΑΔΕ με το πρόγραμμα επιστροφών συμβάλει σημαντικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου οι οποίες σχετίζονται με την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Η υποδόση πρόκειται να διοχετευθεί επίσης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η συμφωνία με τους δανειστές της 30-4-2017 προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους ύψους 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου έως το τέλος Οκτωβρίου να αποδεσμευθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% αφορούσε επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ προς τους ιδιώτες, δηλαδή ένα ποσό ύψους 360 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό από τις συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ποσό, σχεδόν διπλάσιο που ανέρχεται σε 670 εκατ. ευρώ.