Χιλιάδες απολύσεις στη Γερμανία λόγω του Brexit

Χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας στους Γερμανούς προμηθευτές αυτοκινήτων μπορεί να προκαλέσει ένα λεγόμενο σκληρό Brexit, σύμφωνα με μελέτη της λογιστικής εταιρείας Deloitte.

Μια ρύθμιση στην οποία προβλέπεται ότι η Βρετανία θα αποκλείσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά και την Τελωνειακή Ένωση μπορεί να απειλήσει μέχρι και 14.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της προμήθειας αυτοκινήτων στη Γερμανία και να μειώσει τις πωλήσεις τους κατά 3,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εξαρτημάτων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ γερμανικές εταιρείες όπως η Continental και η Robert Bosch παρέχουν σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτοκινήτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου 42.500 θέσεις εργασίας στις προμηθευτικές εταιρείες της Γερμανίας εξαρτώνται από τους δεσμούς με τη Βρετανία ενώ το 2016 οι Γερμανοί κατασκευαστές εξαρτημάτων κέρδισαν 16,9 δισ. ευρώ από την παραγωγή αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας λογιστικής εταιρείας Deloitte.