Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας φέρνει η νέα κακοκαιρία – Χαλκιδική τα εντονότερα φαινόμενα

Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», το οποίο θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας σήμερα Δευτέρα, προκαλώντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Θυμίζουμε ότι στις 10 Ιανουαρίου 2017 και στις 29 Δεκεμβρίου 2016 είχε χιονίσει ξανά στο κέντρο της Αθήνας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019, 14:22

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι σύντομη: από την Τρίτη 8-1-2019 βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, που όμως θα είναι πρόσκαιρη.

Αναλυτικότερα, για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο Νότιο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο Βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Μετά το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και την Ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ τις βραδινές ώρες χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας

Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα – τόσο τη Δευτέρα, όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Την Τρίτη τις πρωινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, όπως επίσης και το χιονόνερο και οι μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Στη Χαλκιδική αναμένονται τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα

Στη Χαλκιδική αναμένονται τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με το νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού και την αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. “Όπως αναφέρεται, η Χαλκιδική θα έχει την περισσότερη χιονόπτωση. Σε ό,τι αφορά της υπόλοιπες περιοχές, στα βόρεια ορεινά μπορεί να χιονίσει πάλι, απλά η πιο μεγάλη ένταση των φαινομένων εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στη Χαλκιδική. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε επιφυλακή και θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειαστεί” τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. 

    Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, διευκρίνισε ότι παγετός υπάρχει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300-400 μέτρα ενώ ο παγετός είναι ολικός (δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς Κελσίου) στις περιοχές με υψόμετρο πάνω 500-600 μέτρα. “Ολικό παγετό έχουμε σε κάποια οδικά τμήματα στη βόρεια ορεινή Χαλκιδική, τις βόρειες περιοχές στις Σέρρες και την Πέλλα” σημείωσε ο κ. Στεργιάδης. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι ρίψεις αλατιού συνεχίζονται, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ καθαροί είναι οι δρόμοι αρμοδιότητας της Περιφέρειας στα οδικά εθνικά και επαρχιακά δίκτυα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο. 

    Ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περιοχές των δήμων Αριστοτέλη και Κασσάνδρας. Παράλληλα διευκρίνισε ότι λόγω της διακοπής ρεύματος σταμάτησαν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και έτσι κάποιες περιοχές έμειναν και χωρίς νερό. Ωστόσο τόνισε ότι στο σύνολό τους τα προβλήματα αυτά έχουν αποκατασταθεί, με τελευταίες κάποιες περιοχές στην Κρυοπηγή και τη Σάνη. Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν να απομακρύνουν κάποια δέντρα που έχουν πέσει στο οδικό κύκλωμα της Κασσάνδρας ενώ οι δρόμοι είναι σε γενικές γραμμές καθαροί στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο με εξαίρεση τα ορεινά χωριά στα οποία υπάρχει ακόμη παγετός.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι “όλο το αλάτι που υπήρχε έχει ριχτεί στους δρόμους και η Μητροπολιτική Ενότητα προμηθεύτηκε νέες ποσότητες”, ενώ ανέφερε ότι οι αλατιέρες βρέθηκαν τα ξημερώματα, μεταξύ άλλων, στον δρόμο προς Κιλκίς, το Ξηροχώρι, την Αγχίαλο, τη Χαλκηδόνα, την περιοχή του Γαλλικού και του Αξιού ποταμού και την οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων. Ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι για Σέρρες και Καβάλα, ενώ το μόνο σημείο στο οποίο έκλεισε ήταν ο δρόμος του Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη (όπου μεταβαίνει αλατιέρα για να ανοίξει το δρόμο) και η οδός από Μελισσοχώρι προς Ωραιόκαστρο.

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι υπό έλεγχο, ενώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο Πάικο, από Γουμένισσα προς Λιβάδια, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες. Τα συνεργεία που βρίσκονται στους δρόμους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ανεμοσούρια που σκορπίζουν το χιόνι στον δρόμο, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. 

    Στην Πέλλα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχη, Αθηνά Αηδονά, τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια στην Έδεσσα, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε περισσότερο ο κάμπος των Γιαννιτσών, χωρίς όμως να κλείσει κάποιος δρόμος. Η αντιπεριφέρεια είχε προμηθευτεί πάνω από 300 τόνους αλάτι ενώ την περασμένη εβδομάδα έφτασαν ακόμη τρία φορτηγά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε περιοχές που επρόκειτο να πληγούν περισσότερο από τις χιονοπτώσεις, όπως η περιοχή του Άγρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Μπιμπίτσο, οι υπηρεσίες έχουν επιληφθεί σε κρίσιμα σημεία όπως το νοσοκομείο της Έδεσσας και η ανηφόρα της Έδεσσας. 

    Στην Ημαθία και τις Σέρρες, οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Καλαϊτζίδης και Γιάννης Μωυσιάδης κάλεσαν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το ενδεχόμενο παγετού, καθώς -όπως σημείωσαν- το χιόνι που έχει συσσωρευτεί στα πλαϊνά των δρόμων λιώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να ξαναπαγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς με βάση την πρόβλεψη οι θερμοκρασίες θα είναι της τάξης των -8 έως -10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι στο Δήμο Αλεξάνδρειας τα σχολεία θα μείνουν κλειστά.

    Στο μεταξύ, σε δύο ώρες θα ξεκινήσει και πάλι στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας η ρίψη αλατιού στο οδικό δίκτυο, όπως επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, σε μια προσπάθεια να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ωστόσο η κ. Μαυρίδου διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κινηθούν νοτιότερα. 

Επιμένει το τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα. Μείον 17 βαθμοί στο Νευροκόπι

H «Σοφία» έφυγε και ο «Τηλέμαχος», το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα απασχολήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, έρχεται, φέροντας χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες. Στη Βόρεια Ελλάδα η νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη Χαλκιδική όπου αναμένονται για σήμερα κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις. Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με πιο χαμηλές στο Νευροκόπι Δράμας, όπου υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου, και την Ορεστιάδα (-9 βαθμοί). 

Τη ίδια ώρα επιμένει το τσουχτερό κρύο στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη, όπου από νωρίς καταγράφονται αρνητικές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο στα Γρεβενά  να «δείχνει» το πρωί -10 βαθμούς Κελσίου και σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα -9 βαθμούς. 

Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία βρίσκεται στους 0 βαθμούς και επικρατούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, ενώ υπάρχει πιθανότατα για πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις. Το χιόνι των τελευταίων ημερών και ο πάγος ταλαιπωρούν αρκετούς Θεσσαλονικείς κυρίως περιφερειακών δήμων, ενώ δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια.

Κλειστοί εξακολουθούν να είναι οι επαρχιακοί δρόμοι Αγίου Βασιλείου-Χορτιάτη και Μελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου. Αντίθετα, κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.    

Αισθητό είναι το κρύο και στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σε πολλές ορεινές περιοχές η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Το ίδιο ισχύει σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας.