ΗΠΑ: Ευρώπη, Αυστραλία, Βραζιλία εξαιρούνται «προσωρινά» από δασμούς – «Βουτιά» στη Wall Street

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την Πέμπτη την αναστολή της επιβολής επιπρόσθετων δασμών που τίθεται σήμερα σε ισχύ στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο για πολλούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, 10:58

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της ΕΕ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους δασμούς που πρόκειται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. Όταν ρωτήθηκε για τις “εξαιρέσεις”, καταθέτοντας στο Κογκρέσο, ο Λαϊτχάιζερ απάντησε: “Έχουμε τις δύο χώρες της NAFTA (σ.σ. Καναδάς και Μεξικό) και όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι. Έχουμε την Ευρώπη. Έχουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία και, κάποια ξεχνάω, προφανώς τη Νότια Κορέα με την οποία είμαστε σε διαπραγματεύσεις”.

Την περασμένη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για εξαίρεση από τους δασμούς, ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, τους οποίους είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Μαρτίου. Ο Λαϊτχάιζερ είπε σήμερα ότι όσο εξετάζονται οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί από τις χώρες που ανέφερε, οι δασμοί δεν θα ισχύουν για αυτές.

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε “με ανακούφιση”, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ανακοίνωση ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί προσωρινά από τους δασμούς, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

“Επειδή ο προστατευτισμός είναι ο λάθος δρόμος. Το ελεύθερο εμπόριο είναι θεμελιώδες για την ευημερία μας”, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Η Wall Street έκλεισε την Πέμπτη 22-3-2018 με σημαντικές απώλειες, μετά τις αποφάσεις Τραμπ για επιβολή δασμών προς την Κίνα, μία ημέρα αφότου η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 23.957,89 μονάδες, μειωμένος κατά 724,42 μονάδες ή -2,93%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 7.166,68 μονάδες, χάνοντας 178,61 μονάδες ή -2,43%. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έχασε 68,24 μονάδες (-2,52%) και έκλεισε στις 2.643,69 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ποσοστιαία ημερήσια πτώση των δεικτών αυτών από τις 8 Φεβρουαρίου.