Κυρώθηκε με 191 ψήφους η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ.Αδάμου.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Μητσοτάκης: Η Συμφωνία με τη Γαλλία θωρακίζει τη χώρα – Τσίπρας: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

Φ. Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια

Κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τον για «ανοχή της κυβέρνησης στην ακροδεξιά» που «σηκώνει κεφάλι με γεγονότα όπως αυτά στη Σταυρούπολη, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής». Κάνοντας αναφορά στη διαγραφή του βουλευτή κ. Μπογδάνου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις. «Οι ακροδεξιές αντιλήψεις παραμένουν ζωντανές μέσα στο κόμμα σας. Ο κ. Μπογδάνος διεγράφη και σωστά. Πείτε μας εδώ από το βήμα της Βουλής κ. Μητσοτάκη: Θεωρείτε τις απόψεις του κ. Μπογδάνου απαράδεκτες για το κόμμα σας ναι η όχι; Σας εκφράζουν; Δεν μπορεί κ. Μητσοτάκη να παίζετε σε δυο ταμπλό. Τα φλερτ με τις ακροδεξιές αντιλήψεις τις δυναμώνουν, τις καθιστούν ανεξέλεγκτες».

Επιπλέον η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει αυτές τις απόψεις, αλλά και τις προαναγγελίες των υπουργών της κυβέρνησης ότι ο βουλευτής θα επιστρέψει.

Έντονη ήταν η κριτική της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πώς «η πανδημία δεν τελείωσε κ. Μητσοτάκη και έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Ούτως ή άλλως παραδεχτήκατε την αποτυχία σας αλλάζοντας όλο το στελεχιακό δυναμικό που χειρίστηκε την πανδημία μέχρι σήμερα. «Τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυασθούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο.

Προωθήστε ξανά τον εμβολιασμό στον πληθυσμό, ενισχύστε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η κατάσταση είναι κρίσιμη, όχι άλλα λάθη, κύριε Μητσοτάκη. Στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές», τόνισε.

Ανάλογες ήταν οι επικρίσεις της Φώφης Γεννηματά για την ακρίβεια. Σημείωσε πώς μπορεί να είναι διεθνές φαινόμενο αλλά υπογράμμισε: «Αφήστε ελεύθερη την παραγωγή ΑΠΕ από καταναλωτές, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες. Δώστε τέλος στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνετε δεν φτάνουν, είναι μικρής διαρκείας, και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Μειώστε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, προστατέψτε τους ασθενέστερους με ειδικό επίδομα και αύξηση του κατώτατου μισθού. Να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι από την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την διαμόρφωση των τιμών».

 

Γ. Γεννηματά (Δευτερολογία): Δεν δώσατε καμία απάντηση κ. Μητσοτάκη για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής

«Κύριε πρωθυπουργέ πραγματικά αναρωτιέμαι μετά το κλίμα που ζήσαμε και σήμερα, γιατί δεν απαντάτε στην ανάγκη να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να μιλούσε θεσμικά, χωρίς ακρότητες, χωρίς κλακαδόρους, χωρίς χειροκροτήματα, χωρίς προκλήσεις, για να χαράξουμε μία εθνική στρατηγική που την αξίζει ο ελληνικός λαός;», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια προσπάθεια συμφωνίας θα επέτρεπε να αντιμετωπιστεί η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας καθώς και που θα κατευθυνθούν οι πόροι.

Η κ. Γεννηματά επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί αρνήθηκε, όπως υποστήριξε, να δώσει απαντήσεις στο θέμα αυτό καθώς παραδέχθηκε ότι αυτή η συμφωνία ξεπερνά κατά πολύ τη κυβερνητική θητεία. «Δεν απαντήσατε σε τίποτα από ό,τι σας έθεσα και κυρίως για την πιο ενεργό διπλωματία που χρειάζεται από εδώ και πέρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωπαϊκό στρατό, για την ευρωπαϊκή κοινή άμυνα, για την εγγύηση των συνόρων, τις θαλάσσιες ζώνες και δεν είπατε τίποτα για το ποιος είναι ο ρόλος σας για της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσα από όλες αυτές τις συμφωνίες και κυρίως των ναυπηγείων», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι δεν πήρε απαντήσεις για «την ακροδεξιά, τη στάση σας, αν τα καταδικάζετε όλα αυτά, αν έχει βάση η παραφιλολογία κυβερνητικών στελεχών για επιστροφή του κ. Μπογδάνου. Καλωσορίζουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των υστέρων στη συζήτηση αυτή», όπως είπε και τόνισε πως ούτε για την ακρίβεια ανέλαβε δεσμεύσεις ο κ. Μητσοτάκης.

«Για μας προτεραιότητα είναι η αξιοπρέπεια στη διαβίωση του ελληνικού λαού. Όλα αυτά που συζητάμε σήμερα τον αφορούν εφόσον μπορούμε να του εξασφαλίσουμε αυτή την αξιοπρεπή ζωή και την εθνική του ανεξαρτησία», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Δ. Κουτσούμπας: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν αφορά την άμυνα της χώρας και τα λαϊκά συμφέροντα – Υπηρετεί τους στόχους του κεφαλαίου

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί της ελληνογαλλικής συμφωνίας τόνισε ότι «το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός και το οποίο προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ακόμα κι αυτά που βάζουν κάποιους «αστερίσκους», για τα μάτια του κόσμου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι πως «η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπηρετεί, δηλαδή, τα λαϊκά συμφέροντα».

«Η συμφωνία αυτή», συνέχισε, «όπως και άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, όπως η συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ αφορούν την συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής, της περιοχής του Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρική».

Κάλεσε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να απαντήσουν «τί σχέση έχουν αυτές οι περιοχές με την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και τι είδους συμφέροντα έχει ο ελληνικός λαός σε αυτές τις περιοχές».

«Η συμφωνία αυτή υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί» τόνισε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία δεν είναι ούτε «περιστέρι της ειρήνης», ούτε «φύλακας άγγελος», αλλά «ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωατλαντική συμμαχία, διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της και επιδιώκει να επεκτείνει τη δράση της σε όλη την υδρόγειο. Αναζητά καλύτερη θέση στην αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα που επιδρά και στην περιοχή μας. Επίσης θέλει να εκμεταλλευτεί για το δικό της όφελος το νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την αναδιάταξη των δυνάμεών τους στην πλευρά Ινδικού-Ειρηνικού και την συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS – Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ – στον ανταγωνισμό με την Κίνα».

Σημείωσε ότι «δεν πείθουν τα παραμύθια για δήθεν απουσία της ΕΕ από το διεθνές προσκήνιο» καθώς η ΕΕ τώρα πραγματοποιεί γύρω στις 20 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και γιατί «είτε μόνη της, είτε σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προχωρά στην παραπέρα στρατιωτικοποίησή της με στόχο την διείσδυσή της σε τρίτες χώρες για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων».

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα στοιχεία αντανακλώνται στην συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τα εξής χαρακτηριστικά: α) Αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, «αυτόν τον δολοφονικό οργανισμό» ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αναδεικνύει τον ρόλο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ που βρίσκεται πίσω από 17 επιχειρήσεις στο εξωτερικό. «Δηλαδή η συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δύο πυλώνες βασικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων». β) Ανοίγει τον δρόμο σε γαλλικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα δίπλα στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές. γ) Θέτει το ζήτημα της δημιουργίας Ευρωστρατού στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ για να εκπληρώσει η ΕΕ πιο προωθημένο ρόλο στην επιθετική της πολιτική. δ) Υιοθετεί όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα της κυβέρνησης ότι για «πρώτη φορά κατοχυρώνεται ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης», επέστησε την προσοχή, πρώτον, στο ότι «η επίθεση πρέπει να διαπιστώνεται από κοινού», σημειώνοντας, στη συνέχεια, ότι δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ αντίστοιχη ρήτρα στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ ομοίως δεν ενεργοποιήθηκε αντίστοιχη ρήτρα του «λεγόμενου Ευρωσυντάγματος» και μάλιστα ούτε «αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη παρουσία τούρκικων πλοίων ανατολικά της Κρήτης».

«Μήπως οι ευρωπαίοι εταίροι σας έδειξαν ποτέ πραγματική αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι χώρα της ΕΕ, έναντι των τούρκικων απειλών και της συνεχιζόμενης τουρκική εισβολής και κατοχής;» πρόσθεσε.

«Φυσικά και η απάντηση είναι «όχι» γιατί αυτό που κρίνει τη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έναντι της Τουρκίας είναι τα δικά τους συμφέροντα, η στρατηγική τους σχέση με την Τουρκία, η επιδίωξη για σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας, είναι οι μπίζνες των αστικών τάξεων των χωρών αυτών και αυτά αφορούν και την Γαλλία».

Τόνισε ότι κάθε είδους «συμμαχική παρέμβαση» έχει «την σφραγίδα των δικών τους γεωπολιτικών επιδιώξεων. Να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι όπως το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ χρησιμοποιήθηκε για δολοφονικά σχέδια κατά άλλων λαών με τη συμμετοχή της Ελλάδας, έτσι και το άρθρο 2 της παρούσας συμφωνίας θα αξιοποιηθεί για την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε άλλες επικίνδυνες αποστολές για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα».

«Δίνετε «πάσα» στην αστική τάξη της Γαλλίας για να συμμετάσχει από καλύτερες θέσεις στο ανατολίτικο παζάρι της ευρωατλαντικής συμμαχίας με την Τουρκία που περιλαμβάνει τον καθορισμό σφαιρών επιρροής και των ποσοστών στις διάφορες εταιρικές συμπράξεις» υπογράμμισε, προσθέτοντας «είναι η άλλη όψη των επικίνδυνων διευθετήσεων συνεκμετάλλευσης που δρομολογούνται στο Αιγαίο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

Είπε ότι στα ίδια σχέδια είναι ενταγμένοι και οι εξοπλισμοί, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων, για αποστολή πολεμικού υλικού εκτός χώρας καθώς και για τον ρόλο της αναβάθμισης στρατιωτικών υποδομών.

Κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να απαντήσουν στον ελληνικό λαό «τι σχέση έχουν αυτά με τα συμφέροντα του και την άμυνα της χώρας», σημειώνοντας «να απαντήσει ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει και με τα κυβερνητικά πεπραγμένα του αλλά και συνολικά με την αντπολιτευτική του στάση, κυριολεκτικά το καλύτερο «πλυντήριο» και ένθερμος θιασώτης αυτής της στρατηγικής».

Είπε ότι όλοι μαζί έχουν κάνει την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, πάνω και από τις ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ με τον ελληνικό λαό να πληρώνει 4 δισ. ευρώ τον χρόνο και την ίδια ώρα «ισχυρίζεσθε ότι δεν υπάρχουν χρήματα» για την κάλυψη των αναγκών του.

Πρόσθεσε ότι τώρα ο ελληνικός λαός θα πληρώσει και τις γαλλικές φρεγάτες «που δεν χρειάζεστε για το Αιγαίο, αλλά τους επιφυλάσσετε επιχειρησιακό ρόλο κατ’ αποκλειστικότητα εκτός συνόρων», επικαλούμενος και την θέση ειδικών στρατιωτικών, σύμφωνα με την οποία «οι φρεγάτες αυτές παρέχουν άμυνα περιοχής και όχι άμυνα σημείου».

Κάλεσε τον λαό να «αγνοήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν», να «καταδικάσει την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών».

Τόνισε ότι «πραγματικό συμφέρον του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της περιοχής είναι να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ για ακυρωθούν αντιλαϊκές συμφωνίες, για να ξηλωθούν οι βάσεις και ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση με τον αγώνα του, τις διεκδικήσεις του και να πάρει τελικά ο ίδιος το τιμόνι της χώρας στα χέρια του».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε, επίσης, οι ΗΠΑ «ευλόγησαν την συμφωνία της κυβέρνησης με την Γαλλία» και «όπως ξέρουμε όλοι οι Αμερικάνοι εγκρίνουν μόνο εξοπλισμούς που ανταποκρίνονται στις δικές τους αμερικανοΝΑΤΟϊκές επιθετικές προτεραιτότητες στο πλαίσιο καταμερισμού αρμοδιοτήτων με άλλες συμμαχικές χώρες».

«Στην πραγματικότητα ενισχύετε την υποτίθεται αμυντική και στην πραγματικότητα επιθετική μεσογειακή δύναμη του ΝΑΤΟ. Όσο απέτρεψαν τα αμερικανικά και γαλλικά όπλα του παρελθόντος την ανακίνηση των επιθετικών βλέψεων της τουρκικής άρχουσας τάξης, άλλο τόσο θα την αποτρέψουν και τα καινούργια που αγοράζετε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «η ενίσχυση των επιθετικών βλέψεων της Τουρκίας, του συμμάχου σας στο ΝΑΤΟ, είναι το μόνο απτό αποτέλεσμα μαζί με την μεγαλύτερη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».

«Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει τη συμφωνία. Αυτή η θέση του ΚΚΕ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη, πιστεύουμε, με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για την θωράκιση των συνόρων, της φιλίας, της συνεργασίας με άλλους λαούς της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου. Εμείς είμαστε με τις συμμαχίες των αγωνιζόμενων λαών. Αυτή είναι, πιστεύουμε, η πιο βαθιά, γνήσια, πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική στάση και εδώ βρίσκεται η ελπίδα για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης και του κόσμου» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυρ. Βελόπουλος: Το σύστημα δεν θα κριθεί στις επόμενες εκλογές, αλλά από τις επόμενες γενιές

Με αναφορά στην επέτειο της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά την συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Σαν σήμερα έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο ειδικά σήμερα. Ξέρω όμως ότι είχα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για την σύναψη συνθήκης και όχι συμφωνίας. Είχα μιλήσει δημοσίως για το άρθρο 42 της συνθήκης της Λισσαβόνας γα την ευρωπαϊκή άμυνα. Είχα μιλήσει για το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ περί συλλογικής άμυνας. Και τελικά εσείς βάλατε μέσα στη συμφωνία αναφορά στο ΝΑΤΟ. Που σημαίνει ότι αν η Τουρκία επιτεθεί οι Γάλλοι μπορούν να επικαλεστούν ότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:

«Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι έκανε μια συμφωνία-μεγαλείο που καθορίζει την ΑΟΖ με την Ιταλία στο Ιόνιο και την ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο, ξεχνώντας ότι με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η ΑΟΖ μας και κινδυνεύει το Καστελλόριζο.

Δεσμεύσατε τη χώρα με μία πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ το υπόλοιπό σας στην κυβέρνηση είναι δυο χρόνια. Γιατί δεσμεύσατε την επόμενη κυβέρνηση; Και τι συμφωνία είναι αυτή; Είναι ευρωπαϊκή; Είναι διμερής; Τι είδους συμφωνία έχετε συνάψει; Αντί να καλλιεργείτε το φρόνημα και την επαγρύπνηση στον Έλληνα, εσείς του λέτε να μην ανησυχεί γιατί θα έρθουν οι άλλοι να μας σώσουν».

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα είναι το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Όχι κ. πρωθυπουργέ. Το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης είναι η Κύπρος. Γιατί επιμένετε να την βγάζετε απ’ έξω;».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης άσκησε κριτική στην Αριστερά.

«Επειδή κάποιοι δεν κατανοούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, να σας πω ότι ο κόσμος αλλάζει, κύριοι της Αριστεράς. Ο κόσμος όλος τραντάζεται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Η Ελλάδα απειλείται ευθέως από την Τουρκία, με απρόβλεπτες συνέπειες και κάποιοι δυστυχώς βρίσκονται ακόμα στο 1944 και παίζουν πόλεμο στις αυλές των σχολείων και στα πεζοδρόμια. Προσαρμοστείτε. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται εθνότητα και εθνική ομοψυχία.

Είπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει Ελλάδα να στείλει στρατό στο εξωτερικό. Όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στείλαμε στρατιώτες μας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ήταν στο Αφγανιστάν; Η Ελλάδα δεν έχει στείλει στο παρελθόν στρατό σε Βοσνία, Κόσοβο, Μάλι, κλπ; Γιατί λοιπόν ζητάτε τα ρέστα από την κυβέρνηση τώρα; Εκείνο που θα έπρεπε να έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο απλά πράγματα: ΑΟΖ και 12 ναυτικά μίλια. Αφού δεν τα έκανε δεν μπορεί να ζητά τα ρέστα σήμερα» είπε ο Κυρ. Βελόπουλος και πρόσθεσε:

«Το σύστημα, κύριοι, δεν θα κριθεί στις επόμενες εκλογές, αλλά από τις επόμενες γενιές. Η φιλοσοφία της Ελληνικής Λύσης είναι ότι το ελληνικό κράτος θα γίνει πραγματικό κράτος όταν θα μαλώνουμε για το 2040 και όχι για το 1940. Τότε μόνο το κράτος θα αποκτήσει πραγματική ποιότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Τέλος, ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αυτοαναιρείται.

«Ήρθε στην Αθήνα ο κ. Πεντάροβσκι και φθάσαμε στο σημείο ο πρωθυπουργός, που διατυμπάνιζε ότι δεν θα καλωσορίσει ποτέ “Μακεδόνα” πρόεδρο, να τον δεχθεί με τιμές τον ψευτο-Μακεδόνα πρόεδρο, επιτρέποντάς του μάλιστα να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Και επειδή η ΝΔ δεν γνωρίζει ιστορία, της υπενθυμίζουμε ότι στο μνημείο αναγράφεται η ηρωική μάχη Κιλκίς-Λαχανά και άλλες μάχες, με τις οποίες οι πρόγονοί μας έδιωξαν από την μία και μόνη Μακεδονία όσους την επιβουλεύονταν, συμπεριλαμβανομένων των προγόνων του κυρίου Πεντάροβσκι. Και βέβαια κανένα κανάλι δεν έδειξε τίποτα. Όλα έγιναν κρυφά. Και έγιναν κρυφά γιατί φοβάστε την μήνιν του ελληνικού λαού. Και για τον ίδιο λόγο δεν φέρνετε στην Βουλή τα πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί πολλοί βουλευτές σας διαφωνούν και θα τα καταψηφίσουν. Γιατί είναι πολλοί οι Μακεδόνες βουλευτές εδώ μέσα. Και ρωτώ την κυβέρνηση: θα κάνει ονομαστική ψηφοφορία; Και ρωτώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: θα αποχωρήσετε ή θα μείνετε;» κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Γ. Βαρουφάκης: «Όχι» στην Συμφωνία που καταρρακώνει την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία

«Με το “όχι” μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του μνημονιακού τόξου. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία και την δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας -Γαλλίας, για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

«Αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι είναι μια Συμφωνία που πάει τη χώρα σε σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά μακριά, το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πάει πολύ μακριά, αλλά στην λάθος κατεύθυνση. Εκείνης της κούρσας των εξοπλισμών με την Τουρκία, που νομοτελειακά, ως ο ορισμός του φαύλου κύκλου, δεν κερδίζεται», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η εθνική μας άμυνα απαιτεί την κατεδάφιση της φυλακής του χρέους. Όμως η κυβέρνηση πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πάει από δάνειο σε δάνειο, ψηλώνοντας τα τείχη της χρεοδουλοπαροικίας, τα οποία σκαρφαλώνουν οι νέες και οι νέοι καθ’ οδόν για τα ξένα. Η εθνική άμυνα απαιτεί συμμάχους που να θέλουν και να μπορούν να σου συμπαρασταθούν τη δύσκολη στιγμή. Όμως δεν είναι τέτοιος σύμμαχος ο κ. Μακρόν, ο οποίος λειτουργεί ως έμπορος όπλων με απατηλές ονειρώξεις. Είναι ένας κυνικός έμπορος που για να πάρετε την πραμάτεια του, σας τάζει σήμερα βοήθεια, την οποία, την κρίσιμη στιγμή, ούτε θα θέλει, ούτε θα μπορεί να σας προσφέρει», υποστήριξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μύθο ότι η Συμφωνία λειτουργεί αποτρεπτικά προς την τουρκική απειλή, τονίζοντας ότι «κάνει το αντίθετο, δίνοντας την ευκαιρία στον Ερντογάν να αποδείξει ότι οι γαλλικές δεσμεύσεις είναι αναξιόπιστες, κενού περιεχομένου».

«Η αλήθεια είναι ότι μετά την AUKUS, οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην ΕΚΤ να τυπώσει άλλα 5 με 10 δισ. να τα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μακρόν, και βέβαια να τα χρεώσει στη “χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», ώστε να διασκεδάσουν μέρος του θυμού του Μακρόν για το κάζο που του έστησαν με τους Αυστραλούς και τους Βρετανούς», ανέφερε.

«Χωρίς δισταγμό, χωρίς αιδώ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σέρνετε την Ελλάδα στο υπόκωφο Βιετνάμ του φαρσο-τραγικού γαλλικού Ιμπέριουμ», είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτή η συλλογιστική, του όσο πιο πολλά όπλα τόσο πιο καλά, όχι μόνο είναι λανθασμένη -είναι κι επικίνδυνη για την εθνική μας άμυνα. Εντείνετε τις εντάσεις με αυτές τις συμφωνίες και τις αγορές.

Το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει κι άλλο κίνητρο στην ‘Αγκυρα να τραβήξει το σχοινί για να επιβεβαιώσει παραδειγματικά πως η συμφωνία σας με τον Μακρόν είναι μια τρύπα στο Αιγαίο. Αυτό είναι η Συμφωνία. Μια τρύπα στο Αιγαίο. Είναι το περιτύλιγμα μιας κυνικής αγοράς όπλων που υπονομεύει την εθνική άμυνα, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή και εκκινώντας μια νέα μάταιη εξοπλιστική κούρσα».

«Σήμερα, στο ολιγαρχικό φαγοπότι το οποίο ανέστησε το αριστερό σας μνημόνιο, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η “Μητσοτάκης ΑΕ” έρχεται να προσθέσει το πιο παραδοσιακό φαγοπότι των εξοπλισμών», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε:

«Απόψε, εμείς οι λίγοι βουλευτές του ΜέΡΑ25, θα πούμε “όχι”. Δεν θα πούμε όχι με αστερίσκους, αλλά με την ψυχή και την καρδιά μας.

Ένα πατριωτικό “όχι”, απόηχο της πατριωτικής αντίθεσης στους εξοπλισμούς που μας επιβάλουν εκείνοι οι οποίοι κατέλυσαν την ανεξαρτησία μας ως χώρα, ως λαό, ως πολιτεία. Με το “όχι” μας, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό της λαϊκής δεξιάς και του διευρυμένου μνημονιακού τόξου».