Πολικό ψύχος με θερμοκρασίες έως -51 στις ΗΠΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 90 εκατ. Αμερικανοί, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες που πλήττουν τις κεντρικές ΗΠΑ έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο 9 ατόμων και τη ματαίωση πάνω από 2.000 πτήσεων. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν μέσα σε δέκα λεπτά. Στην περιοχή του Σικάγου η θερμοκρασία έφτασε τους -50°C. «Όλα οφείλονται στην ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας», λέει ο Σαλβατόρε Πασκάλ, ερευνητής στις ατμοσφαιρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. “Στις μεσοδυτικές πολιτείες, οι θερμοκρασίες που είναι αισθητές αγγίζουν τους -60 βαθμούς Φαρενάιτ (-51 Κελσίου), το ισχυρότερο κρύο που έχει καταγραφεί ποτέ”, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια ισχυρή θέρμανση της στρατόσφαιρας είχε ως αποτέλεσμα μετά από μερικές εβδομάδες μια πολική δίνη στην κατώτερη ατμόσφαιρα (τροπόσφαιρα). Η δίνη αναπτύσσει “λοβούς” που ευνοούν την κάθοδο του πολικού αέρα και αντιστρόφως την ανάβαση του θερμότερου αέρα μέχρι τον Πόλο».

Ήδη τον περασμένο χειμώνα στις ΗΠΑ υπήρξε ένα παρόμοιο φαινόμενο με θερμοκρασίες -40 βαθμούς Κελσίου. Παρεμφερή φαινόμενα υπήρξαν το 1963 και το 1985.

«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και η εξαφάνιση των παγετώνων μπορεί να αναπτύξει πιο συχνά αυτά τα φαινόμενα, αν και σε αυτό δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων».

Την ίδια εποχή κατά την οποία η Βόρεια Αμερική παγώνει, η Αυστραλία λιώνει με θερμοκρασίες που φτάνουν τους +50 βαθμούς Κελσίου. Μια από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δεδομένης της επιδείνωσης του καιρού τα αμερικανικά ταχυδρομεία, US Postal Service, ανακοίνωσαν την αναστολή της διανομής της αλληλογραφίας σε έξι πολιτείες της περιοχής, μετέδωσε το δίκτυο CNN. Πρόκειται για τις πολιτείες Ιλινόι, Αϊόβα, Μινεσότα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Ουισκόνσιν.

“Να περιμένετε θερμοκρασίες ψύχους και ιδιαίτερα τσουχτερό κρύο, προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο παγερός αέρας που κατέβηκε από τον αρκτικό κύκλο και κατευθύνεται στην ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες που έλαβαν ήδη από τη Δευτέρα την προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για το ψύχος είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι εφόσον κατοικούν στις μεσοδυτικές πολιτείες, από τη Βόρεια Ντακότα έως το Οχάιο, όπου αναμένεται να σημειωθούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με το Weather Channel.

Η πόλη Ντε Μόιν στην Αϊόβα, το Σικάγο και το Μιλγουόκι θα δουν τον υδράργυρο να πέφτει τους -29 βαθμούς Κελσίου.

Για το Σικάγο θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 1994, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Στο αεροδρόμιο Ο΄Χάρε της πόλης, η οποία αποκαλείται “η πόλη των ανέμων”, χιόνιζε καθημερινά από τις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή επί 13 ημέρες συνεχώς, ένα ρεκόρ μετά τον χειμώνα του 1978-1979.

Στη Μινεάπολη της Μινεσότα οι αρχές άνοιξαν τα κέντρα φιλοξενίας μέσα σε δημόσια κτίρια και βιβλιοθήκες, ενώ οι επιβάτες των τραίνων και των λεωφορείων θα μπορούν να προστατεύονται από το κρύο παραμένοντας στις εγκαταστάσεις των σταθμών.

Το κύμα ψύχους θα συνοδεύεται από ισχυρές ριπές ανέμων που μπορεί να προκαλέσουν χιονίστρες αν το δέρμα δεν προστατεύεται για μερικά λεπτά, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Το κρύο σε συνδυασμό με τη σφοδρή χιονόπτωση έχει προκαλέσει από τη Δευτέρα το κλείσιμο των σχολείων στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, την Ιντιάνα, το Ιλινόι και την Αϊόβα.

Στο Ουισκόνσιν, τα δικαστήρια και οι περισσότερες διοικητικές υπηρεσίες είναι κλειστά από τη Δευτέρα.

Περισσότερες από 2.000 εθνικές και διεθνείς πτήσεις ακυρώθηκαν χθες και σήμερα, σύμφωνα με τον ειδικευμένο ιστότοπο FlightAware.

Χιόνισε και στις βορειοανατολικές ΗΠΑ το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν ακόμη, και να σχηματιστεί παγετός.

Η κακοκαιρία θα πλήξει και την οροσειρά των Απαλαχείων έως τη Βόρεια Καρολίνα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, μια από τις πλέον πληγείσες από το ψύχος επαρχίες του Καναδά, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, χθες Τρίτη, πλησίασαν τους -50 βαθμούς. Τα περισσότερα σχολεία της επαρχίας παραμένουν κλειστά όλη την ημέρα –μια έκτακτη κατάσταση στην περιοχή, όπου τα σχολεία γενικά είναι ανοικτά ακόμη και σε θερμοκρασίες -30 βαθμών Κελσίου.

Η κακοκαιρία άρχισε να πλήττει το Μόντρεαλ την Τρίτη, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα πάνω από 50 χλμ. την ώρα, οι οποίοι μπορεί να μειώσουν την θερμοκρασία έως τους -27 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.