Το 45% όσων πέρασαν σοβαρή Covid-19 έχουν τουλάχιστον 1 σύμπτωμα μετά από 1 χρόνο

Το 45% -δηλαδή σχεδόν οι μισοί- όσων είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19, εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα ένα χρόνο μετά, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να προστεθεί σε άλλες, οι οποίες δείχνουν ότι η «μακρά Covid-19» είναι συχνότερη του αναμενομένου.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς και όσοι είχαν αρρωστήσει πιο βαριά, είναι πιθανότερο να έχουν επίμονα συμπτώματα μετά από πολλούς μήνες, δείχνει η έρευνα, που εστιάζει σε ασθενείς από το επίκεντρο της πανδημίας στην πόλη Γουχάν. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».

Από τους 2.433 ασθενείς που μελετήθηκαν και οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί επί 14 μέρες κατά μέσο όρο (το 72% είχαν χρειαστεί πρόσθετο οξυγόνο και το 2% είχαν καταλήξει στη ΜΕΘ), ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη το 28% είχε ακόμη σοβαρή κόπωση, το 17% υπερβολική εφίδρωση, το 13% σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια, ενώ το 10% συμπτώματα άγχους. Το 57% των ασθενών δεν είχαν κανένα χρόνιο υποκείμενο νόσημα όταν αρρώστησαν με Covid-19, ενώ το 29% είχαν υπέρταση και το 14% διαβήτη.

Όσοι αρρώστησαν βαριά από τον κορονοϊό, είχαν 31% μεγαλύτερη πιθανότητα για κατοπινή «μακρά Covid-19», σε σχέση με εκείνους που νόσησαν ήπια. Η πιθανότητα δύσπνοιας μετά από ένα χρόνο ήταν 84% μεγαλύτερη για τους πρώτους, ενώ για επίμονη κόπωση 36% και για μειωμένη όσφρηση 68%.