Έως 14 Ιουνίου 2018 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Έως τις 14 Ιουνίου 2018 θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το αργότερο έως τις 14 Ιουνίου θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, θα έχουν γίνει και οι όποιες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον χρειασθεί, προκειμένου να διασφαλισθεί ο ετήσιος στόχος είσπραξης εσόδων από την κατηγορία αυτή.

Στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο στόχος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές είναι άλλωστε προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων με τους δανειστές στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν από σήμερα.

Μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2018. Τότε θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο ΕΝΦΙΑ 2018 θα οδηγήσει σε είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του φόρου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ελπίζουν να μη χρειαστεί καμία διόρθωση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά να είναι στην πλειονότητά τους ανάλογα με τα περυσινά. Όπως τονίζουν, μία αύξηση της τάξης των 10 ευρώ στις λαϊκές συνοικίες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς θα τη δεχθούν χωρίς αντιδράσεις και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χαμένοι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ. Στις περιοχές αυτές, ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.