Κικίλιας: Στα 18 δισ. ευρώ τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό

Τα 18 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως έχουν ήδη ξεπεράσει τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό φέτος, όπως επισήμανε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του ετήσιου συμβουλίου προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 37ης Philoxenia.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος βγάζει ως γνωστόν κάθε Μάρτιο τα επίσημα στοιχεία για τη χρονιά που προηγείται, αλλά νομίζω πως από τον στόχο που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών για (έσοδα) 15 δισ. ευρώ, είμαστε ήδη 3 δισ. πάνω και θα δούμε πού θα καταλήξει το “κοντέρ”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ακόμα πως η Ελλάδα κατατάσσεται στα κορυφαία brands του τουρισμού παγκοσμίως και είναι «η χώρα που αγαπά όλος ο πλανήτης».

Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ακόμα ότι παρότι το 2023 οι δυσκολίες συνεχίζονται, αφού -μεταξύ άλλων- εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο τα μηνύματα από τις πρώτες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως η WTM του Λονδίνου, είναι «και πάλι ισχυρά» γενικά για τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αλλά και ειδικά για τη Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι το 2022, σε μια χρονιά πολλαπλών κρίσεων, η κυβέρνηση κατόρθωσε να στηρίξει μέσω του τουρισμού τους επαγγελματίες του κλάδου, τον πρωτογενή τομέα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το εμπόριο, αλλά και τις κατασκευές, καθώς οκτώ στις δέκα επενδύσεις που γίνονται στη χώρα είναι τουριστικές. Συμπλήρωσε δε, ότι η κυβέρνηση θα είναι και το 2023 δίπλα στους ξενοδόχους και γενικά στους επαγγελματίες του τουρισμού, ειδικά δε σε αυτούς που οι επιχειρήσεις τους εδρεύουν στους ορεινούς όγκους της χώρας και πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση.