18 νεκροί από το ρωσικό πλήγμα στο Τσερνίχιβ – 20 drones καταρρίφθηκαν στη Ρωσία

Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην περιφέρεια Ιβανο-Φρανκίφσκ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Suspiline, ενώ η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπερίπτανται στην περιοχή.

Στο μεταξύ, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τριπλό ρωσικό πλήγμα που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Τσερνίχιβ, μεγάλη πόλη της βόρειας Ουκρανίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε για άλλη μια φορά τη λύπη του για την έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των Δυτικών.

Χθες το βράδυ, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει το Σάββατο για ένα πακέτο 61 δισεκ. δολαρίων βοήθειας για την Ουκρανία, κυρίως στρατιωτικής, για το οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει «πολύ θετικός».

Στο Τσερνίχιβ, όπου σε φωτογραφίες που δόθηκαν επισήμως στη δημοσιότητα εικονίζονται λίμνες αίματος στον τόπο της τραγωδίας, η Όλγκα Σαμοϊλένκο, μια κάτοικος, αφηγείται στο Γαλλικό Πρακτορείο πώς κατέφυγε με τα παιδιά της στο διάδρομο της πολυκατοικίας τους για να προστατευθούν, όταν εξερράγη ο πρώτος πύραυλος το πρωί της Τετάρτης.

«Οι γείτονές μας ήταν ήδη εκεί. Αρχίσαμε να φωνάζουμε για να ξαπλώσουν όλοι στο πάτωμα. Έγιναν άλλες δύο εκρήξεις. Τρέξαμε τότε μέχρι το πάρκινγκ», είπε αυτή η 33χρονη γυναίκα.

Σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 77 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Σύμφωνα με τις αρχές, από την επίθεση υπέστησαν ζημιές κοινωνικές υποδομές, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα νοσοκομείο και είκοσι πολυκατοικίες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπογράμμισε πως η Ουκρανία δεν είχε αρκετά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να εμποδίσει αυτό το πλήγμα, που ήταν αναμφίβολα το πιο φονικό εναντίον αυτής της ιστορικής πόλης που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, και περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

«Αυτό δεν θα είχε συμβεί αν η Ουκρανία είχε λάβει αρκετό εξοπλισμό αντιαεροπορικής άυμνας και αν η αποφασιστικότητα του κόσμου να αντισταθεί στο ρωσικό τρόμο ήταν επαρκής», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Ένας νεκρός από ρωσικούς βομβαρδισμούς – 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στη Ρωσία

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να υποστηρίζει από την πλευρά της ότι κατέρριψε 20 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δύο πυραύλους σε ρωσικές περιφέρειες, ανακοίνωσαν οι αντίστοιχες αρχές.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται την επομένη ενός τριπλού ρωσικού πλήγματος στο Τσερνίχιβ, μεγάλη πόλη της βόρειας Ουκρανίας, που στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελικό επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μετά το τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης.

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται εν μέρει από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Σελιντοβέ στη διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών που προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες και πυρκαγιά σε μια βιομηχανική ζώνη, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κυβερνήτης Βαντίμ Φιλάσκιν.

Δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν επίσης στην Κρασνογκορίφκα και άλλοι οικισμοί υπέστησαν πλήγματα, πρόσθεσε.

Στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, 16 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από βομβαρδισμούς στη διάρκεια των 24 τελευταίων ωρών, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο κυβερνήτης Ολεκσάντρ Προκούντιν μέσω της Telegram.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της περασμένης νύχτας κατέρριψε 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στη Ρωσία, οι αρχές ανέφεραν ουκρανικές αεροπορικές επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας. Το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως εξουδετερώθηκαν εν πτήσει 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δύο βαλλιστικοί πύραυλοι, κυρίως πάνω από την περιφέρεια του Μπελγκορόντ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και γίνεται συχνά στόχος.

Μια γυναίκα, η οποία τραυματίσθηκε σ’ αυτή την επίθεση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Οι άλλες περιφέρειες που στοχοθετήθηκαν είναι αυτές του Βορονέζ, επίσης στα σύνορα με την Ουκρανία, και του Ροστόφ, που φιλοξενεί το στρατιωτικό γενικό επιτελείο της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Συστήματα Patriot στην Ουκρανία: Ο καγκελάριος της Γερμανίας καλεί τους Ευρωπαίους να μιμηθούν το παράδειγμά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε χθες Τετάρτη τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μιμηθούν το παράδειγμα της Γερμανίας, που ανακοίνωσε πως στέλνει ένα επιπλέον αμερικανικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία.

Τα συστήματα του τύπου δείχνουν «αμέσως» πόσο απαραίτητα είναι και «θέλουμε να ενθαρρύνουμε κι άλλους να το κάνουν», δήλωσε προσερχόμενος χθες στη σύνοδο κορυφής των 27.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε το Σάββατο πως στέλνει ακόμη μια συστοιχία Patriot για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον πόλεων και ενεργειακών υποδομών, που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για την τρίτη συστοιχία του είδους που διέθεσε το Βερολίνο στον ουκρανικό στρατό.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία και παρότρυνε κι άλλες δυτικές χώρες να «μιμηθούν αυτό το παράδειγμα», έκκληση που επανέλαβε χθες παρεμβαίνοντας στη σύνοδο των 27 μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Σας ευχαριστώ Όλαφ, για την αποτελεσματικότητά σας. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα», είπε, αναδεικνύοντας την επίθεση στην πόλη Τσερνίχιβ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, για να καταδείξει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη.

«Τα συστήματα (αντιαεροπορικής άμυνας) που έχετε τα χρειαζόμαστε στην Ουκρανία, τα χρειαζόμαστε για να εμποδίσουμε (τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να συνεχίζει τις τρομοκρατικές μεθόδους του», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία ζητεί επίμονα από δυτικούς συμμάχους της να της στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πάνω απ’ όλα Patriot, που θεωρούνται αποτελεσματικά στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, το Κίεβο ζήτησε πρόσφατα από τους συμμάχους του να του στείλουν επτά συστοιχίες Patriot από τις περίπου εκατό που, κατ’ αυτό, θα μπορούσαν να διαθέσουν συνολικά. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ολλανδία, διαθέτουν τέτοια συστήματα – η Ολλανδία έχει ανακοινώσει πως έχει διαθέσει τουλάχιστον ένα στον ουκρανικό στρατό.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε χθες τα κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας να αντλήσουν από τα αποθέματά τους για να ανεφοδιάσουν την Ουκρανία, ακόμα κι αν αυτό τα θέσει προσωρινά κάτω από τον πήχη που συνιστάται από το Σύμφωνο.