Σε 196 ανέρχονται τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα – 350.000 παιδιά ανεμβολίαστα

Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς έκαναν την εμφάνιση τους την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 196, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 28-9-2017 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η μεγάλη πλειονότητα όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας(κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο της ηλικιακής ομάδας 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση τους, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι «η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου».

Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR. Όπως πρόσθεσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.