Παπαδημητρίου: Αρχές 2018 η έκδοση ομολόγων – Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας

Τέλος 2017 με αρχές 2018 θα προχωρήσει η Ελλάδα σε έκδοση ομολόγων, ανέφερε την Τετάρτη 21/6/2017 ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία, παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης, επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Καλό θα ήταν να το έχουμε, αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά το πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση» πρόσθεσε ο υπουργός. Προσδιόρισε δε χρονικά την έκδοση ομολόγων, στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης παρέχει ελάφρυνση χρέους, μια πλατφόρμα για επενδύσεις και υποστήριξη για πρόσβαση στις αγορές, ενώ υπογράμμισε τις θετικές τάσεις στην οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο ΑΕΠ, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις.

Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αντιμετώπιση του brain drain, η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, η οποία, όπως είπε, επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, συγκεκριμενοποιεί μία πορεία για την ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει την υποστήριξη των δανειστών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Σημείωσε ότι οι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η παραγωγή τροφίμων και τόνισε ότι έχουν, ήδη, ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International.

Επίσης, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες, καθώς είναι μία χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα μίας ανεπτυγμένης οικονομίας και τις ευκαιρίες που συνήθως παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ αναφέρθηκε στην άνθηση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).