21 νεκροί από το κρύο στις ΗΠΑ – Που οφείλεται το φαινόμενο

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί προσπαθούσαν την Πέμπτη να αντιμετωπίσουν τις αρκτικές θερμοκρασίες, που έφθασαν ακόμη και τους -50° Κελσίου, παρέλυσαν τις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και ενοχοποιούνται για τουλάχιστον 21 θανάτους.

Αναμένεται οι θερμοκρασίες να ανέβουν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδα λίγο πιο φυσιολογικά για την εποχή, αλλά αυτό ελάχιστη παρηγοριά προσέφερε στους πιο ευάλωτους, ειδικά τους άστεγους και τους ηλικιωμένους που υπέμεναν το πολιτικό ψύχος που μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα μέσα σε λεπτά και κάνει εξαιρετικά επικίνδυνη την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Γιατροί και αξιωματούχοι σε διάφορες Πολιτείες απέδωσαν νέους θανάτους στο κύμα του πολικού ψύχους. Ο απολογισμός αυξήθηκε από τους 12 στους 21 μετά την καταγραφή τουλάχιστον εννέα νεκρών στο Σικάγο εξαιρίας του ψύχους ή τραυματισμών που οφείλονταν σε αυτό, σύμφωνα με τον Στάθη Πουλακίδα, γιατρό στο νοσοκομείο John H. Stroger Jr.

Ο Πουλακίδας, ο οποίος είναι τραυματολόγος, διευκρίνισε πως στο νοσοκομείο εισήχθησαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι με κρυοπαγήματα. Στα πιο ακραία κρούσματα, υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί ακρωτηριασμός δακτύλων, πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που πιστεύεται ότι πέθαναν από το κρύο ήταν ένας 18χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Άιοβας. Βρέθηκε αναίσθητος στην πανεπιστημιούπολη, σε μικρή απόσταση από τον κοιτώνα του, και σύμφωνα με την αστυνομία, το ψύχος έπαιξε ρόλο στον θάνατό του. Η θερμοκρασία όταν βρέθηκε ο νεαρός ήταν -46 ° Κελσίου

Οι άστεγοι και οι εκτοπισμένοι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους και οι δημοτικές αρχές στο Σικάγο και άλλες πόλεις αποφάσισαν να ανοίξουν θερμαινόμενους χώρους για να τους υποδεχθούν. Αλλά αρκετοί προτίμησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε καταυλισμούς, ή άδεια κτίρια. Μια 60χρονη βρέθηκε νεκρή σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λορέιν, στο Οχάιο, και πιστεύεται ότι πέθανε από υποθερμία, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της πόλης.

Είχαν περάσει είκοσι χρόνια από την προηγούμενη φορά που μια τέτοια μάζα παγωμένου αέρα έπληξε τις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές Πολιτείες, υπενθύμισε η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η χιονόπτωση και ο πάγος προκάλεσαν επικίνδυνες συνθήκες στο οδικό δίκτυο. Τουλάχιστον 26 τροχαία σημειώθηκαν μέσα σε δύο ώρες την Πέμπτη μόνο στην Κομητεία Τζόνσον στην Άιοβα, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

Ενώ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το πολικό ψύχος και οι σφοδροί άνεμοι ανάγκασαν τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πάνω από 2.000 πτήσεις. Περισσότερο επηρεάστηκε το Σικάγο, με 700 πτήσεις να ακυρώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο Ο’Χέιρ.

Στις μεσοδυτικές Πολιτείες έσπασαν τουλάχιστον τριάντα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου εξάλλου έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

SZ: Που οφείλεται το φαινόμενο

Που οφείλεται όμως το πρωτοφανές κύμα ψύχους που σαρώνει τη Βόρεια Αμερική; Από τα πολικά ρεύματα αέρα πάνω από την Αρκτική, την λεγόμενη πολική δίνη, γράφει ο μετεωρολόγος και επιστημονικός συντάκτης, Πάτρικ Ίλινγκ, στη γερμανική SZ. «Φανταστείτε την εναέρια μάζα πάνω από την Αρκτική. Το χειμώνα, στροβιλίζεται ιδιαίτερα βίαια σε έναν κύκλο. Ο αέρας κινείται συνεχώς σαν να θέλει να σπάσει το περίβλημά του» λέει ο Ίλινγκ. Ο περιστρεφόμενος ψυχρός αέρας προσπαθεί να διεισδύσει βίαια σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη. Συγκρατείται όμως από ένα φυσικό φράχτη. Αυτή αποτελείται από ένα είδος ιμάντα από ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε αρκετά χιλιόμετρα και τυλίγονται γύρω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της γης, το λεγόμενο «jetstream».

Εάν ο πολικός αέρας σπάσει αυτό το όριο ή το Jestream χάσει ισχύ, τότε ο πολικός αέρας εισβάλει σε θερμότερες περιοχές. Και μερικές φορές οι πολικές αέριες μάζες επικρατούν. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Αμερική, το βόρειο τμήμα της οποίας έχει μετατραπεί σε ένα τραχύ, ψυχρό Αρκτικό τοπίο. Όταν το φαινόμενο αυτο εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιείται συχνά ο ανόητος όρος “ρωσικό μαστίγιο”. Μετεωρολογικά, είναι το ίδιο: Ο πολικός αέρας έπληξε το jetstream και εισέβαλε στο νότο. «Σε αντίθεση με όσα έγραψε ο ιδεολογικά πεισματάρης για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες, το κύμα ψύχους γύρω από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη» γράφει η γερμανική SZ.

Όσο θερμότερη γίνεται η Αρκτική, τόσο θα εξασθενίζει το jet stream το οποίο λειτουργεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις πολικές δίνες μεγάλης κλίμακας και τις θερμότερες αέριες μάζες στη νότια κλίματα. Με την κλιματική αλλαγή το jet stream χάνει τη δύναμή του και την ικανότητά του να συγκρατήσει τον πολικό άνεμο, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές του κλίματος.