29 νεκροί από τροχαία δυστυχήματα στις γιορτές

Μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με πέρσι την περίοδο των εορτών (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων). Ειδικότερα, 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 25 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων (από 22 Δεκεμβρίου 2017 έως 7 Ιανουαρίου 2018), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται, ότι οι νεκροί, καθώς και τα τροχαία δυστυχήματα, παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με πέρσι.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων (από 22 Δεκεμβρίου 2017 έως 07 Ιανουαρίου 2018) καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια λιγότερα τροχαία ατυχήματα και τραυματισθέντες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα, τα τροχαία και οι παθόντες είναι:

ΤΡΟΧΑΙΑ               2017         2016
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ             25            27
ΒΑΡΙΑ                  22            27
ΕΛΑΦΡΑ                341           344

ΠΑΘΟΝΤΕΣ             2017          2016
ΝΕΚΡΟΙ                29             31
ΒΑΡΙΑ                 28             30
ΕΛΑΦΡΑ               443            452

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

· Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.

· Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

· Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.

· Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

· Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

· Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

· Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

· Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

· Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.

· Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

· Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

· Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

“Ολο τον χρόνο είχαμε μείωση των ατυχημάτων με μοναδική εξαίρεση τον Δεκέμβριο”

Ενώ όλο τον χρόνο είχαμε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τον Δεκέμβριο είχαμε αύξηση. Από τα 4-5 θανατηφόρα ατυχήματα, τον τελευταίο μήνα τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξήθηκαν στα 11. Όμως αυτό δεν είχε να κάνει με την έξοδο των εκδρομέων. Στο σύνολο είχαμε μείωση κατά 15% στα ατυχήματα, όμως είχαμε 4 νεκρούς περισσότερους από ότι είχαμε το 2016. Στόχος μας είναι να έχουμε έστω και ένα νεκρό λιγότερο. ?, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9fm”, ο διευθυντής τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σουρβίνος.

Ο ίδιος επισήμανε πως: “φέτος δεν είχαμε σημαντική έξοδο, ούτε Χριστούγεννα, ούτε την Πρωτοχρονιά ούτε τα Φώτα. Είχαμε σταδιακή έξοδο και είσοδο και αυτό ήταν το καλύτερο που έγινε φέτος. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η οδήγηση είναι σοβαρή δουλειά, θα πρέπει να είμαστε συνετοί και να μην οδηγούμε επιθετικά”.

Ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης επισήμανε πως μέσα στο 2017 η Τροχαία πραγματοποίησε δεκάδες σεμινάρια σε σχολεία, κυρίως σε Λύκεια, σε στρατόπεδα και γενικά σε κάθε δημόσιο χώρο εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχε. Οι οδηγοί των μηχανών θα πρέπει να είναι συνεπείς και να φορούν κράτος. Το 98% των σοβαρών ατυχημάτων θα ήταν λιγότερα αν φορούσαν κράνος.

Τέλος ο κ. Σουρβίνος τόνισε ότι: “συνεχίζονται οι έλεγχοι σε αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες. Τα αυτοκίνητα που φέρουν βουλγαρικές πινακίδες κινούνται κανονικά στους ελληνικούς δρόμους καθώς η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ. Τα αυτοκίνητα με αλβανικές πινακίδες πρέπει να έχουν πράσινη κάρτα. Αυτά πρέπει να κινούνται για 3 μήνες στην χώρα μας για καθαρά τουριστικούς λόγους”.