Στο 3,12% η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναφοράς (δεκαετών) μειώθηκαν κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,12%, με την προοπτική των εκλογών να χαροποιεί την αγορά, μεταδίδει το Reuters. «Αυτή η ισχυρή μείωση του spread σημειώνεται λόγω της είδησης για τις πρόωρες εκλογές στο τέλος Ιουνίου το νωρίτερο, αλλά σε κάθε περίπτωση στις αρχές του καλοκαιριού», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank, προσθέτοντας ότι «αυτές το πιθανότερο θα σημάνουν το τέλος της (αριστερής κυβέρνησης) ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη της εξουσίας από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση».

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα σήμερα, για δεύτερη ημέρα, καθώς ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της αντέδρασε στα σχέδια, όπως είπε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν πρόστιμο στη χώρα για τις υπερβολικές δαπάνες που κάνει. Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 3 δισ. ευρώ στην Ιταλία λόγω του αυξανόμενου χρέους και διαρθρωτικού ελλείμματός της, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλη την ενέργειά του» για να πολεμήσει αυτή την απειλή. Η πολιτική θέση του στην Ιταλία ενισχύθηκε στις ευρωεκλογές, καθώς το κόμμα του, η Λέγκα, κέρδισε το 34,3% των ψήφων. Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 7-10 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να φθάνει στο υψηλό επίπεδο μίας εβδομάδας (2,726%), έχοντας ήδη αυξηθεί περίπου 11 μονάδες βάσης τη Δευτέρα και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση διημέρου από την αρχή του έτους.

Οι εντάσεις αυτές επηρεάζουν την αίσθηση κινδύνου όλης της αγοράς, με την ισοτιμία του ευρώ να υποχωρεί ελαφρά στα 1,1181 δολάρια, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 2,5 ετών (-0,155%). Υποχώρηση σημείωσαν οι αποδόσεις και των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης με υψηλό αξιόχρεο σε ένα περιβάλλον αποστροφής του κινδύνου, με την «πτώση» του Αυστριακού καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, να αυξάνει τη νευρικότητα.