Πάνω από 368.000 αιτήσεις Α21 για επίδομα παιδιού 2018

Πάνω από 368.000 αιτήσεις – και ειδικότερα 368.476 – έχουν υποβληθεί στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21, για το επίδομα παιδιού, μέχρι σήμερα Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 και ώρα 13:15, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί οι 300.382 εξ αυτών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). [Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21 για χορήγηση Οικογενειακού Επιδόματος 2018, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Υπενθυμίζεται πως απομένει μία εβδομάδα έως την Τετάρτη 20 Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αιτήσεων Α21. Όσοι υποβάλλουν αίτηση Α21 έως τις 20 Ιουνίου, θα συμπεριληφθούν στην πληρωμή της Β΄ δόσης του επιδόματος παιδιού 2018 (για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Ιουνίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, οι τεχνικές δυνατότητες της πλατφόρμας εγγυώνται πως, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση Α21, μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλουν, ώστε να πληρωθούν κανονικά στις 25-27 Ιουνίου.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση Α21, μετά τις 20 Ιουνίου, θα πληρωθούν με τις επόμενες δόσεις τα ποσά που δικαιούνται αναδρομικά από την αρχή του 2018. Προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης Α21 είναι η προηγούμενη υποβολή και η εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για τα εισοδήματα του 2017.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και από την ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) (www.idika.gr).

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα την αίτησή τους. Ειδικές περιπτώσεις έχουν αντιμετωπιστεί με προσθήκες και τεχνικές βελτιώσεις της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, έχουν βελτιωθεί ο τρόπος ταυτοποίησης του ονόματος στις ακαδημαϊκές ταυτότητες, η ταυτοποίηση του ονοματεπώνυμου στις άδειες διαμονής, κ.ά.. Όσοι αντιμετώπισαν ζητήματα στην ολοκλήρωση της αίτησής τους, καλούνται να επανέλθουν και να την οριστικοποιήσουν.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται πως δεν χάνουν το επίδομα, όσοι δεν θα έχουν εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση ή δεν θα υποβάλουν το Α21 έως τις 20 Ιουνίου. Η πλατφόρμα θα παραμείνει φυσικά διαθέσιμη στους δικαιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν Α21, μετά την 20η Ιουνίου και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Σε κάθε διμηνιαία καταβολή θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αναδρομικά επιδόματα δικαιούχων που δεν έχουν καταβληθεί από την αρχή του 2018. Στις 25-27 Ιουλίου, θα ακολουθήσει η καταβολή της Γ΄ δόσης 2018 (για τους μήνες Μάιο-Ιούνιο) σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και αίτηση Α21 έως και την 20η Ιουλίου. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν με το ίδιο σύστημα οι επόμενες προβλεπόμενες διμηνιαίες δόσεις.

Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 Θα πρέπει να έχετε υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2017.

Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link στο τέλος του άρθρου. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα 3 – Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

Ακύρωση Αίτησης Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

 

Κάντε ηλεκτρονικά την αίτηση υποβολής του εντύπου Α21 για χορήγηση Οικογενειακού Επιδόματος  2018, επιλέγοντας το παρακάτω link: