Νέες δημοσκοπήσεις: Από 3,3 έως 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 4,7% και 3,3% καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023.

Δημοσκόπηση Metron Analysis για το Mega: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 26,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%. Η διαφορά διαμορφώνεται στο 4,7%. Η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν στο 5,8% στη προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 26,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 9,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 4,2% και οι Έλληνες (κόμμα Κασιδιάρη) 3,8%.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Μαρτίου παρουσιάζει αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας (20,5% στη προηγούμενη έρευνα), ενώ σχεδόν αμετάβλητο παραμένει το ποσοστό της ΝΔ (26,3%) αλλά και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (9,2%)

Μικρές αυξήσεις τα ποσοστά τους παρουσιάζουν και τα μικρότερα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ που σημειώνει το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ).

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ να βρίσκεται στο 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, με τη διαφορά να τοποθετείται στις 5,8 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, οι ΕΛΛΗΝΕΣ – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση για τις έδρες με βάσεις την εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ 25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15.

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με δύο κόμματα και επιβεβαιώνονται όσοι τονίζουν ότι οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι Έλληνες συνεχίζουν να πιστεύουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η οικονομία (24%) , με την ακρίβεια να έρχεται δεύτερη (19%). Την πεντάδα των μεγαλύτερων προβλημάτων στη χώρα συμπληρώνουν: Οι πολιτικοί (17%), η ανασφάλεια (7%) και η ανεργία (6%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 49% θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η επιθυμία για κυβέρνηση συνεργασίας μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (συγκέντρωνε το 51%).

Παράσταση Νίκης

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 65% και άνοδο 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει άνοδο στα ποσοστά του παρόλο που τα ποσοστά της ΝΔ μειώνονται.

Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

Δημοσκόπηση MRB: Στις 3,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στο 3,3% διαμορφώνεται η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που της MRB για το newsbomb, που διενεργήθηκε από τις 24 έως τις 28 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28% και ο ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,7%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 8%, το ΚΚΕ με 5,1% και η Ελληνική Λύση με 4,4%. Παράλληλα φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή τόσο το κόμμα «Έλληνες Εθνικό Κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη με 4%, όσο και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,8%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος στο σύνολό της φθάνει στο 16%.

Και τα δύο κόμματα εξουσίας Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν περίπου το ίδιο ποσοστό συσπείρωσης. Στο 67,5% για τη Νέα Δημοκρατία και στο 67,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι «διαρροές» της Νέας Δημοκρατίας προς ΣΥΡΙΖΑ αγγίζουν το 2,7% και προς ΠΑΣΟΚ το 3%, ενώ αντίστοιχα διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία είναι στο 3% και προς το ΠΑΣΟΚ στο 5,9%. Στους πίνακες της MRB φαίνεται ότι μάλλον είναι μεγαλύτερες οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες κινούνται προς την αποκαλούμενη αδιευκρίνιστη ψήφο, ενώ οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, φαίνεται η Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 27,2%. Η διαφορά δηλαδή διαμορφώνεται στο 3,6%. Στις αναγωγές επί του συνόλου στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η αδιευκρίνιστη ψήφος, η ψαλίδα για τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου φαίνεται να διαμορφώνεται στο 3,9%. Η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,4%.

Περίπου ίδιες απαντήσεις δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα «Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», όπου η διαφορά είναι πάλι στο 3,5%. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 32,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,7%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο 23,5% βρίσκεται το «κανένα κόμμα». Επίσης στο ερώτημα «ποιο κόμμα θέλετε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ποσοστό 32,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 28,7%.

Στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση δηλαδή «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;» η διαφορά βρίσκεται στο 17,1% και η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 44,4% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 27,3%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 33,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 31,6.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στο 4,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε το 34,9% των ερωτηθέντων, ενώ Αλέξης Τσίπρας το 30,4%. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 26,9% που δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο κατάλληλο για πρωθυπουργό.