Σταθάκης: 55.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν στο “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”

Περίπου 55.000 νοικοκυριά μπήκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» από τα οποία 40.000 έχουν εγκριθεί και 15.000 έχουν μπει στην πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιο, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ 24/7. «Αυτοί οι 15.000», πρόσθεσε, «έχουν όλο τον χρόνο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, απλώς η πλατφόρμα δεν θα λειτουργήσει για τρεις ημέρες λόγω του Πάσχα».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι αρχικοί πόροι ήταν 350 εκατ. ευρώ και κάλυπταν περίπου 27.000 νοικοκυριά, αυξήθηκαν σε 700 εκατ. ευρώ και μαζί με τα 250 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, ο προϋπολογισμός του προγράμματος διαμορφώνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. «Το χειρωνακτικό Εξοικονομώ Ι, για να καλύψει αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων χρειάστηκε 22 μήνες. Εμείς το κάναμε σε τρεις εβδομάδες» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Αναφερόμενος στη νομοθεσία για τα αυθαίρετα με αφορμή την κατεδάφιση αυθαιρέτου στη Μύκονο, τόνισε ότι ο νόμος «δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα σε κάθε αυθαίρετη κατασκευή μετά το 2011, ορίζοντας ένα πλαίσιο στο οποίο η μόνη επιλογή που έχει ο αυθαιρεσιούχος πλέον είναι να αυτοκατεδαφίσει το οίκημα».

Επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί εντός του μήνα, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ τόνισε: «Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο. Εύχομαι κι ελπίζω ότι ο τρόπος που ρυθμίζονται τα εργασιακά θέματα, θα ικανοποιεί τουλάχιστον αυτό το σκέλος από την πλευρά των εργαζομένων».

Αναφερόμενος τέλος στη διαπραγμάτευση για το χρέος ανέφερε τα εξής:

«Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για οποιαδήποτε καθυστέρηση. Πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι απόλυτα κρίσιμο στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup, να είμαστε έτοιμοι να γίνει από κοινού και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επιθυμητή ρύθμιση του χρέους. Εμείς επενδύουμε πολύ στο σενάριο ότι εφόσον έχουμε ρύθμιση του χρέους, ολοκλήρωση του προγράμματος και δημιουργία ενός σημαντικού αποθέματος χρημάτων, δημιουργούνται οι τρεις προϋποθέσεις για μια καθαρή έξοδο. Συνεπώς, είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο και νομίζω η σοβαρότητα της κατάστασης επέβαλε να υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι προχωράμε χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Υπάρχουν οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων, του ESM κ.λ.π. και συνεπώς είναι ανοιχτή η ατζέντα για το πού μπορεί να καταλήξει η συμφωνία. Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια σε τεχνικό επίπεδο που έχουν ωριμάσει, δεν είναι συζήτηση στον “αέρα”, οπότε είμαστε στο τελικό στάδιο για το ποιες τεχνικές θα επιλεγούν για την ελάφρυνση του χρέους».