Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην κεντρική Πορτογαλία σκότωσαν το Σάββατο 17/6/2017 τουλάχιστον 62 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους και απανθρακώθηκαν από τις φλόγες πάνω στο δρόμο,  με τον πρωθυπουργό της χώρας Antonio Costa (Αντόνιο Κόστα) να μιλά την Κυριακή  «για την μεγαλύτερη τραγωδία που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα για τα θύματα της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Λεϊρία. Δύο από τα τέσσερα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς τέθηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά προκλήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια καταιγίδας το Σάββατο. Ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, 13:40

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν σήμερα Δευτέρα 19/6/2017 να θέσουν υπό έλεγχο μια τεράστια δασική πυρκαγιά στην κεντρική Πορτογαλία η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στη χώρα.

Παρά τη μικρή πτώση που σημείωσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στο κέντρο της Πορτογαλίας, εξακολουθεί να μαίνεται, επεκτεινόμενη στις γειτονικές περιοχές Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα.

Σε όλη τη χώρα, οι εστίες πυρκαγιών μειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις 35, αλλά τα μέσα που είχαν κινητοποιηθεί για την κατάσβεσή τους παρέμειναν περίπου τα ίδια, με περισσότερους από 2.00 πυροσβέστες και 660 οχήματα. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μέγιστος» στα κεντρικά, προειδοποιεί η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Τριάντα άτομα κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους και 17 βρέθηκαν έξω από αυτά σε δρόμο κοντά στο Pedrogao Grande, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικής Διοίκησης Χόρχε Γκόμες σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTP την Κυριακή.  Δύο ακόμη άτομα βρέθηκαν σε αγροτικές περιοχές.

Περίπου 700 πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το Σάββατο και εξαπλώθηκε εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.

Σχεδόν 60 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερις πυροσβέστες και ένας ανήλικος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Jorge Gomes (Χόρχε Γκόμες) , στην RTP.

Ειδικότερα, σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται κατάσταση με τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την ευρύτερη περιοχή της Λεϊρίας στην Πορτογαλία. Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά συνεχώς αυξάνεται και σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό έχει ανέβει στους 62. Όπως δήλωσε δε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Η δασική πυρκαγιά που σημειώθηκε χθες στην περιοχή αυτή της κεντρικής Πορτογαλίας προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 50 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι πυροσβέστες.

Τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και απανθρακώθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση. «Δυστυχώς αυτή φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε δασικές πυρκαγιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα.

«Η προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί ακόμη να διατρέχουν κίνδυνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Στη φωτογραφία, πυροσβέστης ξεκουράζεται μετά τη μάχη με τις φλόγες (Κυριακή 18-6-2017)

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Χόρχε Γκόμες είχε κάνει λόγο για 19 νεκρούς, οι τρεις από τους οποίους απεβίωσαν από εισπνοή καπνού. «Άλλοι 16 απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στον δρόμο που συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα», διευκρίνισε.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες Σάββατο λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα, στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στην περιοχή Λεϊρία.

Πάνω από 600 πυροσβέστες και 160 οχήματα συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα.

Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

Οι θερμοκρασίες χθες στην Πορτογαλία ξεπέρασαν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν επίσης ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.

Σχεδόν εξήντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 σε όλη την Πορτογαλία.

Βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές και το 2016

Έπειτα από μια σχετική ηρεμία το 2014 και το 2015, η Πορτογαλία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές, που κατέκαψαν από τις αρχές του 2016, περισσότερα από 1.070.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης στην ηπειρωτική χώρα. Στην τουριστική νήσο της Μαδέρας, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις φωτιές τον περασμένο Αύγουστο, καταστράφηκαν 54.000 στρέμματα. Το Σεπτέμβριο του 2016, περισσότεροι από 2.000 δασοπυροσβέστες προσπάθησαν και έθεσαν τελικά υπό έλεγχο περίπου 50 εστίες που μετέτρεψαν σε στάχτες χιλιάδες στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης κι ενώ η χώρα ήταν αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές για τον μήνα Σεπτέμβριο κύμα καύσωνα.

Το 2013, στο καταστροφικότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών, 1,5 εκατομμύριο στρέματα δασικής έκτασης έγιναν στάκτη στη χώρα.