Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ για ΜμΕ από την Τράπεζα Πειραιώς

Επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα υποστηριχθούν από την Τράπεζα Πειραιώς, μετά από τη νέα χρηματοδοτική στήριξη που της παρέχεται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η συμφωνία αφορά στην πρώτη έκδοση καλυμμένου ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς και συνιστά την πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης που διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί επενδύουν σε καλυμμένα ομόλογα έκδοσης ελληνικών τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς θα εκδώσει ένα νέο 5ετές καλυμμένο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλυμμένων Ομολόγων της Τράπεζας ύψους 10 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει με 350 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο θα παράσχει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, προσφέροντας μακροχρόνια χρηματοδότηση στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς. Το καλυμμένο ομόλογο θα διατεθεί πρωταρχικά σε διεθνείς οργανισμούς και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η Credit Suisse ενεργεί ως Διαχειριστής της συναλλαγής.

Η νέα έκδοση αποτελεί ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο, με το οποίο διεθνείς οργανισμοί επενδύουν για πρώτη φορά σε καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών. Η χρηματοδότηση που θα αντληθεί από την Τράπεζα Πειραιώς θα διοχετευθεί σε ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το σημαντικό μέγεθος της ρευστότητας, η μακρά διάρκεια και το ανταγωνιστικό συνολικό κόστος χρηματοδότησης που επιτυγχάνεται, υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία αυτής της συναλλαγής.
Συνολικά, όπως δήλωσε στη διάρκεια αποκλειστικής του συνέντευξη προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΤΕπ., Δρ.Β.Χόγιερ, εφέτος αναμένεται να συναφθούν συμφωνίας συνολικού ύψους 2 δισ.ευρώ εκ μέρους της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, επίπεδο το οποίο αποτελεί ρεκόρ.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι “η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα έχει δεσμευτεί στρατηγικά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα και ολοκληρωμένα την ελληνική ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότησης του επιχειρηματικού τομέα, η Τράπεζα εστιάζει ιδιαίτερα στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τις ικανότητες και τα μέσα προκειμένου να αξιοποιεί προς όφελος των πελατών της όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες έτσι ώστε να συνδράμει την επιχειρηματική δραστηριότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης, να αναπτυχθεί και να αποτελέσει και πάλι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Τράπεζα Πειραιώς, επεκτείνοντας την υφιστάμενη συνεργασία της με τους διεθνείς οργανισμούς EIB, EIF, EBRD προχώρησε σήμερα στην υπογραφή δύο συμβάσεων, συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ μέσω των οποίων θα χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”.

Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τραπέζης Πειραιώς, ο Δρ.Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της ΕΤΕπ, ανέφερε ότι “πρόκειται για την μεγαλύτερη στήριξη που έχει παράσχει διαχρονικά η ΕΤΕπ σε μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτή η συναλλαγή ρεκόρ είναι έμπρακτη απόδειξη της αυξημένης στήριξης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (σ.σ. Σχέδιο Γιούνκερ), επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν. Αυτή η νέα πρωτοβουλία για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε το περασμένο έτος σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλες μεγάλες ελληνικές Τράπεζες”.

Ο κ.Ν.Τέσεϊμαν, (Nick Tesseyman), επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων της ETEπ, επεσήμανε ότι “καλωσορίζουμε τη σημερινή συμφωνία, η οποία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Η επιτυχής έκδοση θα επιτρέψει στην Τράπεζα Πειραιώς να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της και να ενισχύσει τη δανειοδοτική της ικανότητα. Αποδεικνύει επίσης την ενίσχυση της εμπιστοσύνης από θεσμικούς επενδυτές, όπως η EBRD και εκπέμπει ισχυρό σήμα και σε άλλους συμμετέχοντες στις αγορές. Η αναγέννηση της αγοράς των καλυμμένων ομολόγων θα είναι επωφελής για τον χρηματοοικονομικό τομέα και την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ότι: «η σημερινή συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς υπό την αιγίδα του Σχεδίου Γιούνκερ σημαίνει πως 700 εκατ. ευρώ νέας χρηματοδότησης είναι πλέον διαθέσιμα για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία και αποδεικνύει την σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη της ανάπτυξης και της οικονομικής προόδου στην Ελλάδα».

Λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος προς εκπροσώπους διεθνών ειδησεογραφικών μέσων ο πρόεδρος της ΕΤΕπ., Δρ.Βέρνερ Χόγιερ, είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι “από τον καιρό που ανέλαβα την εξαετή θητεία μου στην ΕΙΒ δεν υπάρχει μέρος που να επισκέπτομαι περισσότερο από την Αθήνα και την Λευκωσία. Στην αρχή της θητείας μου, θυμάμαι, ότι πήγαινα τακτικά στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς και στην Μαδρίτη, όπου έγινε πολύ καλή δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Απαιτείται λίγος περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα. Η Λευκωσία έχει ήδη επιτύχει. Η Ελλάδα θα επιτύχει, επίσης.

Όπως σημείωσε, ” ήμασταν εδώ, σε αυτήν την χώρα, πολύ πριν την κρίση. Είχαμε εργασίες στην Ελλάδα ακόμη και πριν την ένταξή της χώρας στην ΕΟΚ και φυσικά ήμασταν εδώ και πριν την οικονομική κρίση. Παραμείναμε στη διάρκεια της κρίσης και πλέον, μετά την κρίση είμαστε μέρος της εξίσωσης για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας”.

Όπως πρόσθεσε, “εφέτος εκτιμούμε ότι θα συνάψουμε χρηματοδοτικά συμβόλαια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ έως το τέλος τους έτους, επίπεδο ρεκόρ για την Ελλάδα. Πέρυσι, συνάψαμε συμφωνίες ύψους 1,5 δισ. ευρώ και ο μέσος όρος για την προηγούμενη πενταετία ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ. Συνολικά έχουμε επενδύσει 6,4 δισ. ευρώ. Είμαστε τμήμα της κινητήριας δύναμης πίσω από το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, το λεγόμενο Σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο προχωρά εξαιρετικά καλά, και αναμένεται να έχει παράξει επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ εντός τριετίας, με επιτυχία. Η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της επιτυχίας. Μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος έως τώρα κινητοποιούνται πόροι 1,5 δισ. ευρώ που οδηγούν σε επενδύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ”.

Τέλος, αναφερόμενος συνολικά στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΙΒ, ο κ.Χόγιερ επεσήμανε ότι “το 2015 και 2016 οδήγησε στη δημιουργία 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας και θα προσθέσει 2,3% στο ΑΕΠ της Ε.Ε. έως το 2020, γεγονός που καταδεικνύει το όφελος των επενδύσεών μας”.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τα δημοσιεύματα που τον φέρουν ως τον επόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ.Χόγιερ δήλωσε ότι “είναι καλό να αναφέρονται σε εσένα, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν πήγα στο Βερολίνο το τελευταίο εικοσαήμερο. Δεν ήμουν στο Βερολίνο τη Δευτέρα και αντ’αυτού ήμουν στο Παρίσι, σκοπίμως, συνειδητά. Οσονούπω ολοκληρώνω την εξαετή θητεία μου ως πρόεδρος της ΕΤΕπ, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής εκεί και είμαι ακόμη περισσότερο ευτυχής που κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής, ο κ.Τσακαλώτος, με εξουσιοδοτούν για ακόμη έξη χρόνια στην θέση του προέδρου της ΕΤΕπ και προσδοκώ σε αυτήν τη δουλειά”.