Πέρασαν με νίκες από Λαμία ο ΟΦΗ και Βόλο ο Άρης – Δύσκολα ο Παναθηναϊκός σε φιλικό

Ο ΟΦΗ πέρασε αλώβητος από τη Λαμία, καθώς με αυτογκόλ του Βύντρα στο 35΄ και τέρμα του Σαρδινέρο στο 72΄ νίκησε με 2-1 την ομάδα της Φθιώτιδας (μείωσε με πέναλτι ο Ρόμανιτς στο 90΄+5), ξεπερνώντας γρήγορα την ήττα από τον Απόλλωνα Λεμεσού και τον αποκλεισμό από το Europa League.

Από την πλευρά του, το συγκρότημα της Στερεάς Ελλάδας πλήρωσε το άτολμο πρώτο ημίχρονο και την αστοχία του στην επανάληψη, γνωρίζοντας δεύτερη ήττα στις ισάριθμες αγωνιστικές της Super League που έχουν διεξαχθεί.

Από το γενικώς άχρωμο πρώτο μέρος, ουσιαστικά μόνο η στιγμή του 0-1 είναι άξια αναφοράς, καθώς οι «κλειστές» τακτικές των δύο προπονητών δεν επέτρεψαν το ελεύθερο και δημιουργικό παιχνίδι.

Το χρονόμετρο έδειχνε, λοιπόν, το 35ο λεπτό, όταν ο Νέιρα γύρισε την μπάλα από δεξιά και κατευθυνόταν με ασφάλεια στα χέρια του Επασί, με τον Βύντρα να καλύπτει τη φάση και τον τερματοφύλακά του. Στην τελευταία αναπήδησή της, όμως, η μπάλα βρήκε στο πόδι του έμπειρου αμυντικού, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα παρά την προσπάθεια του Βύντρα, που σημείωσε ένα αυτογκόλ που σπάνια μπορεί να δει κάποιος.

Οι αλλαγές του Πετράκη στο ημίχρονο έκαναν τους γηπεδούχους πιο επιθετικούς, η Λαμία πίεσε για ένα τέταρτο τον ΟΦΗ και είχε καλές στιγμές για να φτάσει στην ισοφάριση, με αποκορύφωμα τη χαμένη ευκαιρία του Βιγιάλμπα. Στο 55ο λεπτό ο Ρόμανιτς έκανε την ατομική προσπάθεια από αριστερά κι έδωσε «έτοιμο γκολ» στον συμπαίκτη του, ο οποίος από εξαιρετική θέση δεν μπόρεσε να βρει καλά την μπάλα.

Οι γηπεδούχοι ήταν λοιπόν άστοχοι, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους που διπλασίασαν στη μοναδική ευκαιρία τους στο β΄ ημίχρονο: στο 72΄ ο Κοροβέσης σέντραρε και ο Σαρδινέρο ανενόχλητος έγραψε το 0-2 απέναντι στον Επασί.

Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων με πέναλτι ο Ρόμανιτς, στο οποίο υπέπεσε ο Σελίμοβιτς επί του ιδίου στο 90΄ και υπέδειξε ο Βρέσκας με τη χρήση του VAR, ύστερα από αρκετά λεπτά. Στο έξτρα πεντάλεπτο που παίχθηκε μετά το γκολ, η Λαμία πίεσε αλλά δεν κατόρθωσε να φτάσει στην ισοφάριση, καθώς το σουτ του Κωστίκα στο 90΄+11 έφυγε πάνω από το δοκάρι.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιώργος Βρέσκας
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μπεχαράνο – Νέιρα

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΛΑΜΙΑ (Γιώργος Πετράκης): Επασί, Σαραμαντάς, Αντέτζο, Βύντρα, Σκόνδρας (66΄ Προβυδάκης), Μπεχαράνο, Νιασέ (76΄ Παλαβαντισβίλι), Βιγιάλμπα (64΄ Μπιανκόνι), Ρόμανιτς, Βασιλόγιαννης (76΄ Κωστίκας), Καραμάνος (46΄ Χατζηστραβός).

ΟΦΗ (Γιώργος Σίμος): Σωτηρίου, Ουές, Σακόρ (61΄ Μεγιάδο), Σελίμοβιτς, Νέιρα, Ναμπί (90΄+8 Βούρος), Διαμαντής (61΄ Σολίς), Γιαννούλης, Γκαργκατζαλίδης (77΄ Γρίβας), Στάικος (60΄ Σαρδινέρο), Κοροβέσης.

Ο Άρης κέρδισε 1-0 τον Βόλο

Υπό το βλέμμα του Άκη Μάντζιου – και του άμεσου συνεργάτη του, Γιώργου Χωριανόπουλου – ο Άρης κέρδισε με 1-0 τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Super League.

Έκαναν το «2/2» οι Θεσσαλονικείς, χάρη σε πέναλτι που κέρδισε και μετέτρεψε σε γκολ ο Μπρούνο Γκάμα, δείχνοντας πως άφησαν πίσω τους τον αποκλεισμό από το Europa League και την απομάκρυνση του Μίχαελ Ένινγκ.

Το παιχνίδι ήταν πολύ σκληρό και άτεχνο στο ξεκίνημά του – ενδεικτικό το γεγονός πως ο Αριστείδης Βάτσιος έβγαλε δυο φορές την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι του στο πρώτο τέταρτο και τέσσερις συνολικά στο πρώτο 45λεπτο.

Στο 16’, ωστόσο, «μίλησε» η κλάση του Μπρούνο Γκάμα: ο Πορτογάλος κέρδισε πέναλτι από τον Ζαν Μπαριέντος, το εκτέλεσε ο ίδιος και νίκησε τον Θανάση Γκαραβέλη για το 1-0!

Ένα άστοχο σουτ του Λούκας Σάσα λίγο μετά το ημίωρο κι ένα ακόμη καλύτερο του Βραζιλιάνου χαφ στο 44’ μετά τον συνδυασμό των Κριστιάν Γκάνεα, Γιάννη Φετφατζίδη, ήταν ό,τι καλύτερο ως το φινάλε του πρώτου μέρους, με τους παίκτες του Απόστολου Τερζή να έχουν τον έλεγχο.

Οι γηπεδούχοι πίεσαν στο δεύτερο ημίχρονο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ισοφάριση. Η κεφαλιά του Χουάν Χοσέ Περέα στο 63’ ήταν άστοχη, με την ομάδα του Άνχελ Λόπεθ να μη βρίσκει το δρόμο προς την εστία του Χουλιάν Κουέστα.

Ο νεοεισελθών Δημήτρης Μάνος απείλησε στο 70’ για τον Άρη με τον Γκαραβέλη να διώχνει σε κόρνερ ενώ μια κεφαλιά του Έρικ Γέντρισεκ στο 87’ βρήκε δίχτυα, αλλά από την εξωτερική πλευρά…

Παραλίγο έμφραγμα στο 90’: ο Σέρτζιο Τέκιο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε με τη βοήθεια του VAR καθώς στη σέντρα του Ζουλιάν Μπαρτόλο η μπάλα είχε βγει εκτός αγωνιστικού χώρου!

Ο Άρης κράτησε το 1-0, πήρε τη δεύτερη νίκη του σε ισάριθμες αγωνιστικές και υποχρέωσε τον Βόλο στην πρώτη φετινή του ήττα.

Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής).
Κίτρινες: Τσοκάνης, Μπαριέντος, Ριένστρα, Γέντρισεκ, Σάντσες – Τζέγκο, Σάσα, Ρόουζ.

Οι συνθέσεις:
ΝΠΣ ΒΟΛΟΣ (Άνχελ Λόπεθ): Γκαραβέλης, Τέκιο, Κολόμπο, Σάντσες, Φερράρι, Ριένστρα (79’ Γέντρισεκ), Τσοκάνης, Περέα (85’ Γκουαροτσένα), Μπαριέντος (46’ Μπαρτόλο), Μαρτίνες, Δουβίκας.

ΆΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Κουέστα, Σάκιτς (87’ Μπαγκαλιάνης), Γκάνεα, Ντάτκοβιτς, Ρόουζ, Σάσα, Τζέγκο, Φετφατζίδης (64’ Μάνος), Γκάμα (87’ Χατζηπιρπιρίδης), Μπερτόγλιο (76’ Ματίγια), Λόπεζ (63’ Μαντσίνι).

***Με επίδεσμο στο κεφάλι αγωνίστηκε ο Κρίστιαν Λόπεθ του Άρη. Είχε τραυματιστεί και του είχαν γίνει ράμματα στο ματς της περασμένης Πέμπτης απέναντι στην Κόλος Κοβαλίβκα.

Δύσκολη νίκη (1-0) ο Παναθηναϊκός στο φιλικό με Λεβαδειακό

Χωρίς να πιάσει ικανοποιητικά στάνταρ απόδοσης, ο Παναθηναϊκός νίκησε -δύσκολα- με 1-0 τον Λεβαδειακό, σε φιλικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, στην τελευταία «πρόβα» των παικτών του «τριφυλλιού» εν όψει του αγώνα με την ΑΕΛ στο «Αλκαζάρ» στις 28/9.

Εν αντιθέσει με τα τρία τελευταία παιχνίδια (φιλικά κι επίσημα), ο Ντάνι Πογιάτος επέλεξε να μην ξεκινήσει τον Μακέντα στο πρώτο ημίχρονο, χρησιμοποιώντας τους Αϊτόρ, Σαβιέρ στα «φτερά» της επίθεσης και τον Καρλίτος μοναδικό προωθημένο. Οι «πράσινοι», ωστόσο, είχαν (συνολικά) μεγάλο πρόβλημα στο να κυκλοφορήσουν σωστά τη μπάλα και να φτάσουν με αξιώσεις μπροστά από την εστία του Νέστωρα Γκέκα. Οι Βοιωτοί έκλεισαν πολύ καλά τους χώρους με τους Μεχία-Κονέ στη μεσαία γραμμή, ενώ η δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού έμοιαζε πλήρως «βραχυκυκλωμένη» με τον Σάντσες να μην έχει ανεβάσματα και τον Αϊτόρ πλήρως απομονωμένο. Οι μοναδικοί που έμοιαζαν ικανοί για να μεταφέρουν λίγο πιο ορθολογικά τη μπάλα προς τα μπροστά, ήταν ο Μπουζούκης με τον Ζαγαρίτη, όμως γενικά οι παίκτες του «τριφυλλιού» είχαν «θέμα» στις συνεργασίες τους σε κοντινές αποστάσεις, κάνοντας πολλά λάθη.
Ο Λεβαδειακός, αντιθέτως, ήταν εκείνος που έχασε την πρώτη ευκαιρία στο 5′ με πολύ καλό σουτ του Μυτίδη που πέρασε λίγο άουτ. Κι ο Παναθηναϊκός σπατάλησε ένα ημίχρονο, χωρίς να απειλήσει ουσιαστικά την ομάδα της Λιβαδειάς, με εξαίρεση μία σέντρα σουτ του Αϊτόρ που πρόλαβε κι έδιωξε την τελευταία στιγμή ο Γκέκας πριν φτάσει στον αμαρκάριστο Καρλίτος.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η είσοδος του Μακέντα στην κορυφή της «πράσινης» επίθεσης και η παρουσία του Βέλεθ στα μετόπισθεν που «κουβαλούσε» πολύ πιο σωστά τη μπάλα στο πρώτο μισό του γηπέδου, «συμμετέχοντας» πολύ στη ανάπτυξη του παιχνιδιού, έκανε τον Παναθηναϊκό λίγο πιο λειτουργικό. Και πιεστικό προς την άμυνα του Λεβαδειακού, που άρχισε να χάνει «μέτρα» μέσα στο γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τελικά προβάδισμα στο σκορ στο 59′ με πέναλτι, έπειτα από καθαρό τράβηγμα του Κουρμπέλη από τον Τζιώρα, σε κόρνερ του Αγιούμπ. Ο Μακέντα ανέλαβε την εκτέλεση και με ωραία χτύπημα ψηλά στο «παράθυρο» του Γκέκα έκανε το 1-0. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν για ένα δεύτερο γκολ, βγάζοντας καλύτερες συνεργασίες μετά το 1-0 και σε μία απ’ αυτές στο 86′, ο Χατζηγιοβάνης βρήκε με μπαλιά «τρύπα» τον Καρλίτος, ο οποίος πλάσαρε στην κίνηση, αλλά ο Γκέκας έδειξε τα αντανακλαστικά του αποκρούοντας με υπερένταση σε κόρνερ (δεν πρόλαβε ο Μακέντα για… εκατοστά να βρει τη μπάλα).

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ξανά από ωραία κίνηση και σέντρα του Χατζηγιοβάνη, τόσο ο Καρλίτος, όσο κι ο Μακέντα δεν μπόρεσαν από κοντά να βρουν τη μπάλα για να τη σπρώξουν στα δίκτυα, με το 1-0 να «σφραγίσει» εντέλει τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

Διαιτητής: Κοτσάνης (Δράμας)
Κίτρινες: –
Αποβολές: –

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντάνι Πογιάτος, 4-3-3): Διούδης, Σάντσες, Σένκεφελντ, Μαυρομμάτης (46′ Βέλεθ), Ζαγαρίτης (87′ Καραγιάννης), Κουρμπέλης (87′ Αλεξανδρόπουλος), Αγιούμπ, Μπουζούκης (67′ Χατζηγιοβάνης), Αϊτόρ (67′ Σερπέζης), Σαβιέρ (46′ Μακέντα), Καρλίτος.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Σωτήρης Αντωνίου, 3-4-3): Γκέκας, Καραχάλιος (83′ Γεράκιος), Λιάγκας (46′ Θεοχάρης), Τσάπρας (83′ Πούλιος), Κάκκο (46′ Μαρκολίνο), Μεχία (76′ Καραμπάς), Κονέ (65′ Παναγιώτου), Βήχος (83′ Κυριαζής), Συμελίδης (76′ Βαγγέλωφ), Νίλι (65′ Τσιώλης), Μυτίδης (55′ Τζιώρας).