Πανευρωπαϊκή επιχείρηση απομάκρυνσης των υπηκόων της ΕΕ από το Σουδάν, ζητά η Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει ως εξής:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των Ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό»

Ευχαριστίες Δένδια στον Ιταλό ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

Τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών την Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani) ευχαρίστησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ για το Σουδάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock), είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού με Ευρωπαίους ομολόγους αναφορικά με τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ευχαριστίες Δένδια στη Γαλλίδα ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων τραυματιών, με γαλλικό αεροπλάνο, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.