Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει σαφές περίγραμμα για συμφωνία με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, ωστόσο υπάρχει πολιτική βούληση

Δεν υπάρχει σαφές περίγραμμα προς το παρόν για μια συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία, αλλά υπάρχει πολιτική βούληση για να κινηθούν προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι οι επαφές με τις ΗΠΑ είναι θετικές και χρήσιμες, αλλά αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά μια ειρηνευτική διευθέτηση.

“Δεν υπάρχει ακόμη σαφές περίγραμμα οποιασδήποτε συμφωνίας, αλλά υπάρχει πολιτική βούληση για να κινηθούμε προς μια συμφωνία. Και επαναλαμβάνω άλλη μια φορά, εκτιμάμε σε μεγάλο βαθμό τις εποικοδομητικές και ουσιαστικές επαφές που είχαμε (με τις ΗΠΑ)”, πρόσθεσε.

Το ζήτημα αυτό είναι πολύπλοκο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί μια μόνιμη λύση, σύμφωνα με τη Μόσχα.

“Ωστόσο βεβαίως θα θέλαμε να ελπίζουμε για το καλύτερο, ότι οι εργασίες θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Δεν θα πούμε ποιο ακριβώς είναι εδώ το χρονοδιάγραμμα”, σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Ουκρανία και ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δηλώνουν ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει όντως τον τερματισμό του πολέμου και την έχουν κατηγορήσει ότι καθυστερεί τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε επίσης σήμερα να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία προτίθεται να πάρει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν στο πλαίσιο μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα Guardian ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η Τεχεράνη αναμένεται να απορρίψει αμερικανική πρόταση για τη μεταφορά του αποθέματός της σε εμπλουτισμένο ουράνιο σε μια τρίτη χώρα, όπως η Ρωσία, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η Μόσχα, που ήταν ένα από τα μέρη της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει το δικαίωμα της Τεχεράνης σε πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν φόβους ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικό όπλο, πράγμα το οποίο αρνείται το Ιράν.

Στιβ Γουίτκοφ: Ο Πούτιν επιθυμεί «ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες Δευτέρα, τρεις ημέρες έπειτα από τη νέα του συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί «ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε μάλλον στο σημείο που θα λάβουμε κάτι πολύ, πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε βασικά σημεία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε βασικά στοιχεία μιας διευθέτησης. Είναι υπό συζήτηση», τόνισε ο Λαβρόφ στην εφημερίδα Kοmmersant όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε κάποια στοιχεία μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Γνωρίζουμε όλοι πώς μοιάζει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, την οποία ποτέ δεν έχουμε απορρίψει, και πώς μοιάζει μια συμφωνία που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια νέα παγίδα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Τραμπ φιλοδοξεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό έσπασε τη διπλωματική απομόνωση που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στη Ρωσία.

Η κυβέρνησή του οργανώνει ξεχωριστές συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συνολική παύση των εχθροπραξιών.

Ο Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Πούτιν την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, για τρίτη φορά μετά την επιστροφή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Αυτή η συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες και πραγματοποιήθηκε παρουσία των συμβούλων του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και Κίριλ Ντμιτρίεφ, ήταν «πειστική», σχολίασε ο Αμερικανός απεσταλμένος, σύμφωνα με τον οποίο «έχει αρχίσει να διαφαίνεται» μια ειρηνευτική συμφωνία.

Το Κρεμλίνο τόνισε την Κυριακή ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να αναμένει κανείς αποτελέσματα από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η θέση της Μόσχας παρουσιάστηκε ξεκάθαρα από τον Πούτιν τον Ιούνιο του 2024, όταν ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να απαρνηθεί τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία.

«Μιλάμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζούνε σε αυτές τις περιοχές. Για τον λόγο αυτό οι περιοχές αυτές είναι σημαντικές για εμάς. Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε, να επιτρέψουμε να εκδιωχθούν οι άνθρωποι από εκεί», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

Η Μόσχα ελέγχει αυτή τη στιγμή κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, όπως και περιοχές άλλων τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών: της Ζαπορίζιας, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Τέλος ο Λαβρόφ εξήρε «τη λογική στάση» του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι η προηγούμενη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε μια από τις αιτίες του πολέμου.