Επιδρομή ρωσικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εφόρμησης στην πόλη Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δυο παιδιών, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές σήμερα, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αυτόν των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον.
Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο τη νύχτα για ρωσικά πλήγματα στη Σούμι (βορειοανατολικά), στην Οδησσό (νοτιοδυτικά) και στο Χάρκοβο, όπου ήταν ιδιαίτερα καταστροφικά.
Η Ρωσία «συνεχίζει να σκοτώνει εσκεμμένα αμάχους», κατήγγειλε μέσω Telegram ο επικεφαλής των υπηρεσιών της προεδρίας Αντρίι Γέρμακ, μεταφορτώνοντας φωτογραφία ακινήτου στις φλόγες στο Χάρκοβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα πλειοδότησε: «η Ρωσία είναι δολοφονική πολεμική μηχανή που συγκρατεί η Ουκρανία. Και πρέπει να σταματηθεί μέσω διατλαντικής ενότητας και πίεσης», τόνισε μέσω X.
Το Χάρκοβο, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, η δεύτερη πολυπληθέστερη της Ουκρανίας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανέφεραν πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν «μαζική επίθεση εναντίον συνοικίας κατοικιών» περί τις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πλήττοντας πενταώροφη πολυκατοικία, που πήρε φωτιά σε διάφορα σημεία και υπέστη μεγάλες καταστροφές.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Σινεχούμποφ τα δυο από τα θύματα ήταν κοριτσάκι 1,5 έτους και 15χρονος. Αναφέρθηκε επίσης σε 18 τραυματίες και πέντε αγνοούμενους.
Η πόλη χτυπήθηκε μερικές ώρες νωρίτερα από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο που τραυμάτισε τουλάχιστον 11 ανθρώπους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τερέχοφ.
Στη Σούμι, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο Όλεχ Χριχόροφ, έκανε λόγο για ρωσικά πλήγματα, αρχικά με βόμβα, κατόπιν με drones, τα οποία άφησω πίσω δυο τραυματίες.
Στην περιφέρεια της Οδησσού, πλήγματα ρωσικών drones προκάλεσαν πυρκαγιές σε «ενεργειακές υποδομές», που πάντως σβήστηκαν γρήγορα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ, που διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν θύματα.
Η σύνοδος της Παρασκευής στην Αλάσκα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έφερε καμιά κατάπαυση του πυρός.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, που δηλώνει πως θέλει συμφωνία ειρήνης, υποδέχεται αργότερα στον Λευκό τον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι κι ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν τρόπους να τερματιστεί η πιο αιματηρή σύγκρουση στο έδαφος της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εξι παιδιά από 6 έως 17 ετών περιλαμβάνονται στους τραυματίες της επίθεσης, διευκρίνισε μέσω του Telegram ο Ολεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας.
Η πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 140 drones κατά της Ουκρανίας την νύκτα, στην μεγαλύτερη τέτοιου είδους επίθεση από τις 4 Αυγούστου.
Βαλλιστικός πύραυλος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και πολλοί κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.
Η Ρωσία εξαπέλυσε τέσσερις πυραύλους και drones κατά την διάρκεια της νύκτας σε έξι διαφορετικές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ 88 drones καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία.
Δεκαεπτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν το πρωί από πυραυλική επίθεση κατά σημαντικής υποδομής στην πόλη της Ζαπορίζια. Επίθεση κατά ενεργειακής μονάδας προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στην Οδησσό.
Δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στο Σούμι, όπου χτυπήθηκαν κατοικίες και σχολείο.
«Η Ρωσία είναι μία δολοφονική πολεμική μηχανική που συγκρατεί η Ουκρανία. Και πρέπει να ανακοπεί μέσω της ατλαντικής ενότητας και πίεσης», δήλωσε μέσω του Χ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντριι Σιμπίχα καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους παρά τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο 2022, όταν η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της.
Η Ρωσία κατέστρεψε 23 drones της Ουκρανίας τη νύχτα (RIA)
Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας κατέστρεψαν συνολικά 23 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
Κατά κανόνα, οι ανακοινώσεις του είδους αφορούν μόνο το πόσα drones καταρρίφθηκαν, όχι πόσα εξαπολύθηκαν από την ουκρανική πλευρά.






