Παίζοντας καλό και γρήγορο ποδόσφαιρο για ένα ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός νίκησε εύκολα τον Πανσερραϊκό με 3-0 στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της 16ης αγωνιστικής της Super League και μπήκε με το… δεξί στο 2026. Τα γκολ των Τζούριτσιτς (4’), Ζαρουρί (πέναλτι, 15’) και Γεντβάι (39’) έκριναν τη νίκη για τους «πράσινους» σ’ ένα ματς με μεγάλες… επιστροφές μετά από καιρό (Πελίστρι. Ρενάτο Σάντσες, Κυριακόπουλος) και ντεμπούτο για τον Ανδρέα Τεττέη, που έκανε ένα πολύ «γεμάτο» παιχνίδι.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυνατά στον αγώνα και κατάφερε να… απλοποιήσει τα πράγματα απ’ το πρώτο τέταρτο αγώνα. Στο 2’ σε κόρνερ των «πράσινων» ο Ιβάν ανέτρεψε στην περιοχή τον Τουμπά, με τον VAR Βασίλη Φωτιά, να καλεί τον διαιτητή Κωνσταντίνο Κατοίκο, σε on field review. Ο Αθηναίος διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα με τον Τζούριτσιτς να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να σκοράρει με… ριμπάουντ για το 1-0 του Παναθηναϊκού, καθώς ο νεαρός Τσομπανίδης απέκρουσε την εκτέλεση του πέναλτι.
Στο 11’ ο Κατοίκος έδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Καλάμπρια απ’ τον Τσαούση την ώρα που ετοιμαζόταν να σουτάρει. Ο Φωτιάς κάλεσε τον διαιτητή σε επανέλεγχο της φάσης, όμως ο Κατοίκος μετά το on field review επέμεινε στην αρχική απόφασή του και έδειξε την εσχάτη των ποινών. Αυτή τη φορά ανέλαβε την εκτέλεση ο Ζαρουρί, που έκανε το 2-0 για το «τριφύλλι» στο 15’.
Στο 26’ από κούρσα του Πελίστρι κι ασίστ στον Ζαρουρί, ο Μαροκινός πλάσαρε ελάχιστα άουτ, ενώ στο 39’ οι «πράσινοι» έφτασαν στο 3-0 με κεφαλιά του Τιν Γεντβάι, έπειτα από ωραία σέντρα του Ζαρουρί.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ανδρέας Τεττέη είχε τρεις σερί μεγάλες ευκαιρίες. Στο 52’ από σέντρα του Καλάμπρια έπιασε κεφαλιά-ψαράκι που πέρασε άουτ. Στο 56’ το σουτ που επιχείρησε ο διεθνής επιθετικός, σταμάτησε στην «απογείωση» του γκολκίπερ του Πανσερραϊκού που εκτινάχθηκε στο «παραθυράκι» του κι απομάκρυνε σε κόρνερ, ενώ στην εκτέλεση του κόρνερ πήρε κεφαλιά, που έδιωξε ξανά ο Τσομπανίδης εντυπωσιακά.
Στο 71’ ακυρώθηκε γκολ του Ιβάν, διότι ο Καρέλης που έκανε την ασίστ ήταν οφσάιντ, ενώ στο 80’ η κεφαλιά του Μπόκου από καλή θέση έφυγε πάνω απ’ τα δοκάρια.
Παναθηναϊκός-Πανσερραϊκός
Σκόρερ: 4’ Τζούριτσιτς (1-0), 15’ πέναλτι Ζαρουρί (2-0), 39’ Γεντβάι (3-0)
Διαιτητής: Κωνσταντίνος Κατοίκος (Αθήνας)
Κίτρινες: 50’ Γεντβάι – 3’ Ιβάν, 21’ Σοφιανός, 36’ Ομεονγκά, 54’ Ντε Μάρκο.
Αποβολές: 87’ Ντε Μάρκο (2η κίτρινη)
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ράφα Μπενίτεθ): Κότσαρης, Κώτσιρας, Γεντβάι (86’ Ίνγκασον), Τουμπά, Καλάμπρια, Τσιριβέγια (80’ Σιώπης), Τσέριν, Πελίστρι (66’ Μπόκος), Τζούριτσιτς (66’ Ρενάτο Σάντσες), Ζαρουρί (81’ Κυριακόπουλος), Τεττέη.
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Ζεράρ Σαραγόσα): Τσομπανίδης, Λύρατζης (59’ Ουαγκέ), Φέλτες, Ομεονγκά (46’ Δοϊρανλής), Τσαούσης, Ντάνκαν, Λιάσος, Νάνελι (46’ Γκελασβίλι), Σοφιανός (59’ Καρέλης), Ντε Μάρκο, Ιβάν (77’ Μασκανάκης).
Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από την κορυφή
Μετά από δέκα συνεχόμενες επιτυχίες σε όλες τις διοργανώσεις, η ΑΕΚ έμεινε στο 1-1 με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», σε αναμέτρηση για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League, με αποτέλεσμα να πέσει από την κορυφή της κατάταξης.
Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά (8’) έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς, αλλά εκείνη του Μανόλο Χιμένεθ ισοφάρισε άμεσα με τον Φρέντρικ Γένσεν (11’). Το δεύτερο μέρος ήταν αμφίρροπο, με λίγες καλές φάσεις, με τις δυο ομάδες να παίρνουν τελικά από έναν βαθμό – που δεν εξυπηρετεί την ΑΕΚ που έπεσε στην τρίτη θέση ενώ οι Θεσσαλονικείς παρέμειναν έβδομοι.
Η Ένωση ευτύχησε να προηγηθεί πολύ νωρίς – γκολ δώρο του Άλβαρο Τεχέρο. Από κόρνερ που είχε κερδίσει ο Άρης, ο Τεχέρο θέλησε να γυρίσει την μπάλα στον Γιώργο Αθανασιάδη. Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς έκλεψε, έφυγε στον κενό χώρο και την κατάλληλη στιγμή γύρισε στον Κοϊτά που σκόραρε σε κενή εστία. Οι γηπεδούχοι, όμως, δεν πτοήθηκαν.
Στο 10’ ο Θωμάς Στρακόσια με το πόδι απέκρουσε το διαγώνιο σουτ του Τίνο Καντεβέρε. Στη συνέχεια το σουτ του Μόντσου Ροντρίγκεθ πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Στρακόσια, αλλά από το κόρνερ που ακολούθησε, ήρθε η ισοφάριση. Εκτέλεση του Μόντσου, κεφαλιά-απομάκρυνση του Λιούμπισιτς, με τον Γένσεν να σκοράρει με μονοκόμματο βολέ για το 1-1.
Η ΑΕΚ πήρε στη συνέχεια την κατοχή της μπάλας και προσπάθησε να απειλήσει την εστία του Αθανασιάδη. Ο Έλληνας τερματοφύλακας έβγαλε σε κόρνερ το φάουλ του Ράζβαν Μαρίν (22’) αλλά αυτή ήταν, ουσιαστικά, η μοναδική αξιόλογη φάση ως το τέλος του πρώτου μέρους. Το δεύτερο ξεκίνησε με την εικόνα του αγώνα να είναι παρόμοια – με διαφορά τις νιφάδες χιονιού που άρχισαν να πέφτουν.
Στο 57’ έγινε μια άκρως αμφισβητούμενη φάση. Ο Ζοάο Μάριο έχασε την μπάλα, αυτή απομακρύνθηκε, με τον Ντούντου Ροντρίγκες να κάνει το σλάλομ και με διαγώνιο σουτ να σκοράρει. Ωστόσο, έπειτα από παρέμβαση του VAR (Κρίστοφερ Χάγκενες, Εμίλ Τόρκελσεν), ο Ροχίτ Σάγκι έκανε on field review, σφυρίζοντας φάουλ υπέρ του Ζοάο Μάριο – από τον Λίντσεϊ Ρόουζ – στο ξεκίνημα της φάσης.
Οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να ελέγξουν το ρυθμό από εκεί και μετά και μέχρι τις αλλαγές του Νίκολιτς. Πάντως, στο 78’, από εκτέλεση κόρνερ του Μόντσου και με τη βοήθεια του αέρα, η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Στρακόσια. Στα τελευταία λεπτά η ΑΕΚ απώλεσε σπουδαίες ευκαιρίες για να πάρει το «τρίποντο».
Ο Νίκλας Ελίασον νικήθηκε στο διαγώνιο πλασέ από τον Αθανασιάδη, με το Λούκα Γιόβιτς να αστοχεί απελπιστικά από το ημικύκλιο της περιοχής με κενή εστία. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Πέτρος Μάνταλος σούταρε, η μπάλα βρήκε λίγο σε πόδι αμυνόμενου και πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Άρη. Κάπως έτσι το 1-1 έμεινε ως το τέλος – τρίτη σερί ισοπαλία ανάμεσα στις δυο ομάδες στην κανονική διάρκεια της Super League.
Πλέον, αμφότερες στρέφουν την προσοχή τους στα προημιτελικά του Κυπέλλου. Ο Άρης πηγαίνει στην Αθήνα για να παίξει με τον Παναθηναϊκό (Τετάρτη 14/1, 20:30) ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η ΑΕΚ περιμένει στην OPAP Arena τον ΟΦΗ (14/1, 17:00). Αναφορικά με τη μάχη του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ έπεσε στην τρίτη θέση παρέα με τον ΠΑΟΚ και στο -1 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό ενώ ο Άρης με 21 βαθμούς είναι έβδομος και στο -10 από τον τέταρτο Λεβαδειακό.
Διαιτητής: Ροχίτ Σάγκι (Νορβηγίας)
Κίτρινες: Καντεβέρε, Αθανασιάδης, Μόντσου – Πινέδα, Κοϊτά.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΡΗΣ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης, Γένσεν (80’ Γαλανόπουλος), Άλβαρο, Τεχέρο, Καντεβέρε, Ράτσιτς, Πέρεθ, Φαντιγκά, Μόντσου, Ντούντου, Ρόουζ.
ΑΕΚ (Μάρκο Νίκολιτς): Στρακόσια, Μουκουντί, Ρέλβας, Οντουμπάτζο, Πήλιος, Λιούμπισιτς (66’ Βάργκα), Πινέδα (61’ Μάνταλος), Μάριν, Ζοάο Μάριο (66’ Ελίασον), Κοϊτά (84’ Κουτέσα), Γιόβιτς.
Καρέ ο Τιάγκο Νους επί του Αστέρα Τρίπολης
Με τον Τιάγκο Νους να πετυχαίνει καρέ τερμάτων και να αναδεικνύεται σε απόλυτο πρωταγωνιστή, ο ΟΦΗ πέτυχε δεύτερη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης στο Παγκρήτιο σε διάστημα λίγων ημερών, αυτή τη φορά με το εμφατικό 4-0, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League.
Την περασμένη Τετάρτη (7/1), η ομάδα του Χρήστου Κόντη είχε επιβληθεί με 2-0 για το Κύπελλο. Σήμερα (11/1) το κοντέρ έγραψε ακόμη παραπάνω κι αυτό καθώς ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός Νους είχε… τρελά κέφια. Πέτυχε και τα τέσσερα γκολ (27’ πέναλτι, 44’, 67’, 74’), μην αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης στους Αρκάδες που -όπως και στο Κύπελλο- τελείωσαν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Χουλιάν Τσίκο (61’).
Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο στα πρώτα λεπτά, χωρίς αξιόλογες φάσεις. Μέχρι που φτάσαμε στο 25’. Ο Νους έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή, μπήκε μέσα σε αυτή κι ανατράπηκε από τον Νίκο Παπαδόπουλο. Στην εξέλιξη της φάσης και σε κενή εστία, ο Έντι Σαλσίδο πλάσαρε άστοχα, αλλά ο Θανάσης Τζήλος υπέδειξε την άσπρη βούλα. Από το VAR (Στέφανος Κουμπαράκης, Μελέτιος Γιουματζίδης) συμφώνησαν με τον εκ Λαρίσης διαιτητή, με τον Νους να εκτελεί εύστοχα για το 1-0.
Θέλοντας να εκμεταλλευτούν το momentum, οι Κρητικοί έψαξαν και για δεύτερο γκολ. Ο Σαλσίδο έκανε ωραία ενέργεια από τα αριστερά στο 32’, αλλά δεν μπόρεσε από πλάγια θέση να νικήσει τον Παπαδόπουλο, ενώ το φάουλ του Νους στο 36’ πήγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Ο Αργεντινός, όμως, ήταν πιο τυχερός κι εύστοχος στο 44’. Ο Μπόρχα Γκονζάλες έκανε την κούρσα, έδωσε στον Νους που σούταρε διαγώνια, η μπάλα βρήκε λίγο και στον Νίκολα Σίπσιτς και ξεγέλασε τον Παπαδόπουλο για το 2-0. Κι αφού στις καθυστερήσεις ο Κέλβιν Κετού δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει σωστά τη φάση, που ουσιαστικά μόνος έφτιαξε, οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.
Όταν επέστρεψαν, οι Αρκάδες είχαν τρεις αλλαγές. Και φάνηκε να έχουν διάθεση να μπουν ξανά στο ματς, αλλά ήταν τυχεροί σε τρεις περιπτώσεις στο πρώτο δεκάλεπτο που δεν δέχθηκαν και τρίτο γκολ, αφού τα αμυντικά λάθη ήταν συνεχόμενα. Αρχικά ο Λεβάν Σενγκέλια (53’) πήρε την κόντρα του Σαλσίδο, αλλά πλάσαρε άστοχα σε κενή εστία. Εν συνεχεία, ο Σαλσίδο (54’) απέτυχε από θέση τετ-α-τετ να νικήσει τον Παπαδόπουλο, ο οποίος αντέδρασε σωστά και στο μακρινό σουτ του Γκονζάλες (56’).
Ό,τι ελπίδες κι αν είχε ο Αστέρας, εξανεμίστηκαν με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Έπειτα από παρέμβαση του VAR, ο Θανάσης Τζήλος αναβάθμισε σε κόκκινη την κίτρινη κάρτα που είχε δείξει αρχικά στον Τσίκο -που είχε μπει αλλαγή στο ματς-, αφήνοντας με δέκα τους φιλοξενούμενους.
Κάτι που εκμεταλλεύτηκαν άμεσα οι γηπεδούχοι. Ο Σαλσίδο έφυγε στην αντεπίθεση, έδωσε στον Γκονζάλες που έκανε το παράλληλο γύρισμα από τα δεξιά, με τον Νους να πετυχαίνει το τρίτο προσωπικό του τέρμα, για το 3-0 στο 67’. Τέλος; Όχι.
Επτά λεπτά αργότερα, ο Νους κουβάλησε την μπάλα από το κέντρο κι έξω από την περιοχή εξαπέλυσε ένα δυνατό δεξί σουτ που νίκησε τον Παπαδόπουλο, «γράφοντας» το 4-0. Απόλυτα δικαιολογημένο το standing ovation όταν έγινε αλλαγή ο πρώην άσος της Αρχεντίνος Τζούνιορς.
Σαλσίδο (85’) και Νίκος Μαρινάκης (87’) από κοντά απέτυχαν να βάλουν το όνομά τους στη λίστα των σκόρερ. Μικρό το κακό… Με το «τρίποντο» αυτό ο ΟΦΗ ανέβηκε στους 15 βαθμούς και την ένατη θέση και, κυρίως, θα πάει με την ψυχολογία στα ύψη στη Νέα Φιλαδέλφεια (Τετάρτη 14/1, 17:00) για να διεκδικήσει από την ΑΕΚ την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Κρις Κόουλμαν, από την άλλη, έμεινε στους 13 βαθμούς και θα έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ανασυνταχθεί, καθώς αναβλήθηκε το ματς με τον Ολυμπιακό για τη 17η αγωνιστική.
Διαιτητής: Αθανάσιος Τζήλος (Λάρισας)
Κίτρινες: Ανδρούτσος – Παπαδόπουλος, Τριανταφυλλόπουλος, Σίπσιτς.
Κόκκινες: Τσίκο (61’)
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΦΗ (Χρήστος Κόντης): Χριστογεώργος, Κρίζμανιτς (62’ Χριστόπουλος), Λαμπρόπουλος, Κωστούλας, Γκονζάλες (73’ Μαρινάκης), Χατζηθεοδωρίδης, Αποστολάκης (73’ Καραχάλιος), Ανδρούτσος, Νους (81’ Θεοδοσουλάκης), Σενγκέλια (62’ Ισέκα), Σαλσίδο.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Κρις Κόουλμαν): Παπαδόπουλος, Τριανταφυλλόπουλος (46’ Ιβανόφ), Σίπσιτς, Πομόνης (46’ Σιλά), Φερνάντες, Μουνιόθ, Αλάγκμπε (46’ Τσίκο), Μπαρτόλο (70’ Τζανδάρης), Κετού, Καλτσάς, Μακέντα (70’ Οκο).






