Απορρίπτει εκ νέου τα «κορονο-ομόλογα» η Γερμανία

Tις εισηγήσεις για έκδοση κορονο-ομολόγων απέρριψε για μία ακόμη φορά η γερμανική κυβέρνηση, παραπέμποντας εκ νέου στα ήδη γνωστά ευρωπαϊκά εργαλεία και επισημαίνοντας ότι χρειάζονται «άμεσες» λύσεις, οι οποίες δεν απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες, όπως π.χ. η έγκριση από εθνικά κοινοβούλια.

«Χρειαζόμαστε συνολικά ένα συνετό σχέδιο, όχι μόνο για τα μέλη της Ευρωζώνης, αλλά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι «αυτό που συζητούμε είναι τρία βήματα που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο και βεβαίως μια προοπτική προς το μέλλον». Τα βήματα που συζητούνται τώρα, σύμφωνα με τον κ. Σολτς είναι:

– Η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου η συζήτηση γίνεται προκειμένου να βρούμε τρόπους να φέρουμε και τις άλλες χώρες σε θέση να κάνουν αυτό που κάνει τώρα η Γερμανία, δηλαδή την διευκόλυνση δανεισμού για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της κοινής εγγυητικής δύναμης που στηρίζει την ΕΤΕπ.

– Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, δημιουργήθηκε ακριβώς για μια κατάσταση όπως η σημερινή. «Πρέπει να εξελίξουμε περαιτέρω αυτό το εργαλείο ώστε να είναι κομμένο και ραμμένο για την συγκεκριμένη κρίση. Να δώσουμε στα κράτη- μέλη του ευρώ την δυνατότητα να ζητήσουν δάνεια έως 2% του ΑΕΠ τους, μέσω του ΕΜΣ. Αυτά δεν είναι μικρά ποσά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς και διευκρίνισε ότι αυτή η πιστωτική γραμμή «θα είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να μην γίνει ό,τι έγινε πριν από 10 χρόνια, με επιτρόπους, με τρόικα κοκ, αλλά θα εστιάσουμε πολύ συγκεκριμένα στο να διατυπωθούν έτσι οι όροι ώστε οι πόροι να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της πανδημίας, για την προστασία της υγείας των πολιτών και για την αναζωογόνηση της οικονομίας». Το καλό με αυτό το πρόγραμμα, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις άλλες δυνατότητες δράσης του ευρωσυστήματος, π.χ. της ΕΚΤ και για αυτό καθίσταται σαφές ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε από κοινού ότι όλες οι χώρες θα έχουν την δυνατότητα να εγγυηθούν την χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων, χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

– Η εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα στηριχθεί η εργασία περιορισμένου χρόνου, με τον διαφορετικό τρόπο που μπορεί να εφαρμόζεται σε κάθε χώρα. «Θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης δανείων, στα οποία θα είμαστε και εμείς εγγυητές», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και επισήμανε ότι αν προστεθούν όλα τα ποσά, το σύνολο είναι πολύ μεγάλο.

Ο κ. Σολτς κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι αύριο το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν καταλήξει σε μια κοινή απόφαση. «Τι χρειαζόμαστε ακόμη, από τη δική μου σκοπιά; Μια προοπτική, διότι τώρα είμαστε ακόμη απασχολημένοι με το να οργανώσουμε το lockdown, αλλά κάποια στιγμή θα ξεκινήσει βήμα βήμα και η συζήτηση και οι αποφάσεις για την σταδιακή επανεκκίνηση επαφών και οικονομικών συναλλαγών. Και εάν καταφέρουμε να συνεχιίσουμε να εγγυόμαστε την ασφάλεια της υγείας και να κρατάμε υπό έλεγχο τους ρυθμούς εξάπλωσης του κορονοϊού, τότε βεβαίως τίθεται το ερώτημα πώς θα ανοικοδομήσουμε και πάλι την Ευρώπη. Κι εκεί νομίζω μπορεί κανείς να μιλήσει για ένα πρόγραμμα ανάκαμψης ή κάτι παρόμοιο και εκεί θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, σε πνεύμα αλληλεγγύης», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οκονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, αναφερόμενος στο θέμα των «κορονο-ομολόγων», υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει λόγο για μια «συζήτηση φάντασμα» μιας ιδέας που επανήλθε τώρα με άλλο όνομα και εξέφρασε την ανακούφισή του, καθώς, όπως είπε, διαπίστωσε ευρεία στήριξη των θέσεών του στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι αυτονόητη (…) Θέλουμε να καταστεί εφικτό να σταθούν όλες οι χώρες και πάλι στα πόδια τους, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση με κοινωνικό και οικονομικό κόστος που μπορούμε να αναλάβουμε, αλλά δεν επιτρέπεται αυτό να οδηγήσει στο να τεθεί σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα η ίδια η φερεγγυότητα των κρατών και η σταθερότητα συνολικά του ευρώ. Αυτό πάντα αποτελούσε οδηγό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

Γερμανία: Κατά των ευρωομολόγων, υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων για το χρέος τάσσεται ο Πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Die Welt)

Τις εισηγήσεις για έκδοση ευρωπαϊκών «κορονο-ομολόγων» απορρίπτει εκ νέου ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ χαιρετίζει τις αποφάσεις σχετικά με την χαλάρωση των όρων για το χρέος. Εκφράζει ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το αποψινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξει σε συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

«Βλέπω το Συμβούλιο με βεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Die Welt (στο φύλλο της Τρίτης 7ης Απριλίου) και τονίζει ότι η πρόταση για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελεί ήδη ξεπερασμένη ιδέα. «Έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας αυτή την συζήτηση. Πρέπει τώρα να εργαστούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε και τα οποία λειτουργούν πολύ ταχύτερα, αντί να αντιπαρατιθέμεθα για νέα εργαλεία, για τα οποία θα έπρεπε να προσαρμόσουμε τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, κάτι που δεν γίνεται γρήγορα», τονίζει ο Πρόεδρος της Bundestag και χαρακτηρηρίζει «απερισκεψία» την έκδοση ευρωομολόγων. «Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη σε ό,τι αφορά την πολιτική ρυθμίσεων, να κάνουμε το σωστό. Η δράση και η ευθύνη πάνε μαζί. Αυτό είναι το συνετό και δεν πρέπει να το παρακάμψουμε σε αυτή την τρομακτική κρίση», συνεχίζει, για να τονίσει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια διαμάχη του παρελθόντος».

Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει πάντως ικανοποίηση για τη χαλάρωση των κριτηρίων της ευρωζώνης για το χρέος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα ορθώς έκανε χρήση των εξαιρέσεων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη», κρίνει και προτείνει ακόμη περισσότερα μέτρα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των κρατών – μελών. «Αν απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά τα κράτη – μέλη. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν τα κράτη να αυξήσουν το ποσό των εγγυήσεων του ΕΜΣ και να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι σκόπιμο», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάνει ακόμη λόγο για επέκταση των περιθωρίων ελιγμών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και προσαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού. «Τις επόμενες ημέρες πρέπει να μιλήσουμε για νέες προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού», εξηγεί. «Πιθανόν να πρέπει να διευρύνουμε τα περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στο υπάρχον σύστημα», διευκρινίζει. Απορρίπτει την πρόταση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να δημιουργηθεί έκτακτο ταμείο, διάρκειας πέντε ή δέκα ετών. «Θα ήταν πιο εύκολο και σκόπιμο να διευρύνουμε τα σχετικά ταμεία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Γιατί να δημιουργήσουμε νέα έκτακτα ταμεία;», διερωτάται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 «Απολύτως υπέρ» της έκδοσης ευρωομολόγων τάσσεται ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και εισηγείται ένα σύγχρονο «New Deal»

«Απολύτως υπέρ» της έκδοσης «κορονο-ομολόγων», τα οποία όμως θα συνδέονται με πολιτικούς όρους, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

«Η κοινή ανάληψη κινδύνου είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η κρίση του κορονοϊού έφερε τα ευρωπαϊκά κράτη αντιμέτωπα με το ερώτημα αν είναι έτοιμα για περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Γκουρία στην Süddeutsche Zeitung (έκδοση Τρίτης), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα το θεωρούσε λογικό εάν αυτή η μορφή βοήθειας συνδεόταν με πολιτικούς όρους.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης σε περίπτωση διαφωνίας των κρατών – μελών στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δεν αναμένει ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δραματικά. «Ένα δημοσιονομικό εργαλείο δεν πρέπει να είναι ιδεολογικό θέμα. Πρέπει κανείς να δει αυτά τα ομόλογα ρεαλιστικά, ως χρήσιμο, ισχυρό και αποτελεσματικό μέσο κοινής ανάληψης κινδύνου. Αν λειτουργήσει, θα εξοικονομήσει χρήματα. Αν δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να βελτιωθεί», δηλώνει ο κ. Γκουρία και επισημαίνει ότι τα κράτη που είναι επιφυλακτικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να είναι σταθερές και ευημερούσες όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. «Μετά θα αγοράζουν περισσότερο – και από την Γερμανία. Η Γερμανία κερδίζει πολλά δανείζοντας στους άλλους λίγη από την φερεγγυότητά της. Και το μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή», κρίνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γκουρία τάσσεται ακόμη υπέρ ενός σύγχρονου «New Deal» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, διευκρινίζοντας μεν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο το 1929, αλλά τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε όραμα για την ανοικοδόμηση και αυτό το παρέχει ένα New Deal». Ο ιός πρέπει να καταπολεμηθεί «με όλα τα διαθέσιμα μέσα, αλλά ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις και σε πολλές χώρες η συρρίκνωση της οικονομίας φτάνει το 40%», προσθέτει ο ‘Ανχελ Γκουρία στην SZ.