Bloomberg: Ένα βήμα πριν το ΔΝΤ η Τουρκία

Μέτρα απελπισίας εξετάζονται στην Τουρκία, ενώ συζητείται διάσωση από το ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), εκτιμά το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση παραμένουν σιωπηλές καθώς η λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά ρεκόρ εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ, που απειλούν με νέες. Η λίρα υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου, μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας που σημειώθηκε χθες, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 20%, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών. «Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης», δήλωσε ο Χένρικ Γκαλμπεργκ, αναλυτής της Nomura International Plc.

Ο πρόεδρος Eρντογάν είναι αυστηρός επικριτής των υψηλότερων επιτοκίων και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα πράξουν οι Αρχές. Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει», δήλωσε ο Περ Χαμερλαντ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη.

Η λίρα υποχωρεί υπό το βάρος ενός από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στις αναδυόμενες αγορές και υπό πληθωρισμό σε συνεχή άνοδο. Παρόλο που οι επενδυτές πιέζουν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν είναι επαρκή τα όποια μέτρα νομισματικής πολιτικής για να αντιστραφεί η κατάσταση. «Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.

Χθες, η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τις εμπορικές τράπεζες με 2,2 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις προς τη λίρα, η οποία ενώ προσωρινά ανέκτησε τις ζημιές της, ακολούθως βυθίστηκε σε να χαμηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την κίνηση ως απόδειξη ότι τα χέρια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν δεμένα. Η πτώση της λίρας δεν έπληξε μόνον τους ιδιώτες, βύθισε επίσης και τις επιχειρήσεις στην άβυσσο. «Οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, καθώς οι Αρχές δεν δείχνουν σημάδια μεταστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές», υπογράμμισε ο Σαμάιλα Χαν, διευθυντης αναδυομένων αγορών της Alliance Bernstein’s στη Νέα Υόρκη. Αυτό που χρειάζεται τώρα η λίρα είναι «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο Χαν.

Ανοδικά κινούνται διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, υποχωρεί και πάλι η τουρκική λίρα

Εν τω μεταξύ, σε θετικό έδαφος κινούνταν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ύστερα από τη μεγαλύτερη άνοδο των κινεζικών μετοχών εδώ και πάνω από δύο χρόνια και το θετικό άνοιγμα της Ευρώπης μετά το καλύτερο κλείσιμο της Wall Street από τον Ιανουάριο.

Η άνοδος καταγράφεται παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως ελλοχεύουν διαμάχες και προβλήματα. Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κάποιες κυρώσεις στο Ιράν, ενώ η τουρκική λίρα ανέκαμψε νωρίτερα σήμερα από τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων 10 ετών, μια επίδοση που προκάλεσε η διαμάχη της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Το κλίμα βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν κατά 2,7% εν μέσω ελπίδων για πρόσθετες κρατικές δαπάνες, ύστερα από ένα τετραήμερο ξεπούλημα που τις οδήγησε σε πτώση κατά 6%.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη ακολούθησαν με άνοδο 0,6-0,9% καθώς οι Ευρωπαίοι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας UniCredit, ενώ οι πετρελαϊκές και οι μεταλλευτικές μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά την αύξηση των τιμών του αργού.

Οι αγορές συναλλάγματος παρέμειναν ευμετάβλητες, αν και λιγότερο ασταθείς σε σχέση με τις πρόσφατες συνεδριάσεις καθώς το δολάριο υποχώρησε.

Το ευρώ ανέκαμψε στο 1,1583 δολάριο από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι εβδομάδων παρά τη δεύτερη ημέρα απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων από τη Γερμανία, ενώ η βρετανική λίρα ανέκτησε κάποιο από το έδαφος που έχασε λόγω των ανησυχιών για το Brexit, που την οδήγησαν σε χαμηλό 11 μηνών.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε νωρίς σήμερα – πριν υποχωρήσει και πάλι- από τις χθεσινές απώλειες. Τη Δευτέρα, το νόμισμα υποχώρησε κατά 5,5% στο επίπεδο των 5,4250 λιρών ανά δολάριο, που αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επενεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές για κάποιες τουρκικές εξαγωγές. Η είδηση που μετέδωσε χθες το δίκτυο CNN Turk, ότι Τούρκοι αξιωματούχοι θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συνέβαλε στην ανάκαμψή της νωρίς σήμερα, αν και η λίρα παραμένει κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.