Bloomberg: Αντιμέτωπες με “συμμορίες” οι ελληνικές τράπεζες

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του για τη «μάχη» που δίνουν με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ώστε να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Το Bloomberg τονίζει ότι οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες ακόμη και με εγκληματικές συμμορίες.

Όταν η Eurobank Ergasias, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, προσπάθησε να αντιμετωπίσει έναν στρατηγικό κακοπληρωτή, οι θυμωμένοι διαδηλωτές κατέστρεψαν την αίθουσα του δικαστηρίου για να εμποδίσουν την απόπειρα πλειστηριασμού. Ο κακοπληρωτής δεν είχε εξυπηρετήσει τα δάνειά του τα τελευταία πέντε χρόνια και όφειλε στην τράπεζα 4,85 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την ίδια περίοδο, είχε εισπράξει μερίσματα ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ από το 41% της συμμετοχής του σε εταιρεία τροφίμων, δείχνοντας, σύμφωνα με την τράπεζα, ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις του.

Η υπόθεση είναι ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες που η Eurobank και άλλες τράπεζες της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να μειώσουν τις επισφάλειες τους, αναφέρει το Bloomberg.

Στα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν 72,8 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείων.

Για να μειωθεί ο αριθμός αυτός, οι τράπεζες κυνηγούν τους πιο προφανείς παραβάτες, τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές που επιλέγουν να μην πληρώσουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ή να επιδιώξουν να αποσπάσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες.

«Αυτό το ζήτημα υπάρχει επειδή όταν ξεκίνησε η κρίση, η κυβέρνηση απαγόρευσε τους πλειστηριασμούς», αναφέρει ο Alex Boulougouris, επικεφαλής έρευνας στην Wood & Co.

«Το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τόσο περίπλοκο που ενθάρρυνε τους στρατηγικούς απατεώνες.

Το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατία και η κυβέρνηση που απαγόρευσε τους πλειστηριασμούς οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν το 1/4 των κόκκινων δανείων

Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι τέτοιου είδους κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των δανείων, κάτι που ώθησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόσφατα να θεσπιστούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Springer International Publishing με βάση δάνεια που χορηγήθηκαν σε 13.070 ελληνικές επιχειρήσεις την περίοδο 2008-2015, μία στις έξι επιχειρήσεις αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/i.dT93TtUtgY/v1/800x-1.png

«Εγκληματικές συμμορίες»

Παρότι έχουν γίνει προσπάθειες τα τελευταία λίγα χρόνια να αναχαιτιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, η κατάσταση παραμένει δυσεπίλυτη, επεσήμανε ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics.

«Ακόμα και για τους πλούσιους δανειολήπτες όπως κάποιες εταιρείες, όταν υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί η ρευστοποίηση, υπάρχουν απειλές και διαμαρτυρίες», ανέφερε. «Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν κάποιες εγκληματικές συμμορίες που προσλαμβάνονται για να προστατεύουν τα περιουσιακά στοιχεία πλούσιων ατόμων. Για τα φτωχά άτομα, οι διαμαρτυρίες γίνονται κυρίως από πολιτικές, ακτιβιστικές ομάδες», ανέφερε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χωρίς ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο τα τελευταία επτά χρόνια και έχει οδηγήσει σε ανεργία 21%, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 50,6%.

Νέα Κεφάλαια

«Το πρόβλημα των NPEs είναι συστημικό, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ιταλία», δήλωσε στο Bloomberg ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πρώην υπουργός Οικονομικών. «Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει έναν τέτοιο λόγο ΝΡΕ είναι η μεγάλη ύφεση που βίωσε».

Σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν με τις εποπτικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα NPEs κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και άλλα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Αυτή η προσπάθεια οδήγησε τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας να σχηματίσουν προβλέψεις ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Οι ελληνικές τράπεζες δίνουν μάχη με το χρόνο για να επιτύχουν τους στόχους για τα NPE», δήλωσε ο Νίκος Κοσκόλετος, επικεφαλής έρευνας στην Eurobank Equities.

Η απώλεια των στόχων θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, προκαλώντας αναταραχές στους επενδυτές, ειδικά αφού έχουν κάνει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2012. Η ανησυχία για τις περαιτέρω μειώσεις των ιδίων κεφαλαίων οδηγεί τους επενδυτές να αποφύγουν τις ελληνικές τράπεζες προσθέτει το πρακτορείο.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iXwTYvc1d_ic/v2/800x-1.png

Πώληση περισσότερων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα προωθήσει τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων  (Stress Test) για τις ελληνικές τράπεζες. Οι έλληνες δανειστές μπορούν να αυξήσουν τον στόχο τους για περικοπές σε επισφαλή δάνεια, χρησιμοποιώντας την πώληση τέτοιων χαρτοφυλακίων, ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικών διακανονισμών, αναφέρει το Bloomberg.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο από το στόχο του σχεδίου του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

«Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μείζονες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να μειωθεί το πολύ υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων,» δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Daniele Nouy (Ντανιέλ Νουί).  Απαιτείται πλήρης εφαρμογή μέτρων για την εξουδετέρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, « για παράδειγμα όσον αφορά τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», ανέφερε σε επιστολή προς Έλληνα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα χρειαστούν πρόσθετες προσπάθειες για την «ενίσχυση της ικανότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των πλαισίων αφερεγγυότητας», δήλωσε η Νούι.

Η Eurobank ανακοίνωσε συμφωνία με την Intrum για πώληση ενός χαρτοφυλακίου NPL’s συνολικού μη καταβληθέντος κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ. Ο Πειραιώς έχει προσλάβει την UBS Group για να την συμβουλέψει για την πώληση, που ονομάστηκε Project Amoeba, η οποία περιλαμβάνει χρέη ονομαστικής αξίας μέχρι 1,5 δισ. Ευρώ και οι άλλες δύο – Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank – αναμένεται να ακολουθήσουν.