Covid-19 Βραζιλία: 4η δόση εμβολίου για ανοσοκατεσταλμένους – ΠΟΥ: Η Όμικρον μπορεί να «υπερφορτώσει» τα συστήματα υγείας

Οι ανοσοκατεσταλμένοι στη Βραζιλία θα μπορούν να κάνουν και τέταρτη δόση του εμβολίου για την Covid-19, τέσσερις μήνες μετά την τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Σε ένα υπόμνημά του, το υπουργείο προβλέπει τη χορήγηση «αναμνηστικής δόσης» για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 18 ετών οι οποίοι έχουν κάνει ήδη τις τρεις προηγούμενες δόσεις. Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από σοβαρή ανοσολογική ανεπάρκεια, τους φορείς του HIV και τους καρκινοπαθείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό προβλέπεται ότι το διάστημα από τη δεύτερη δόση μέχρι τη χορήγηση της τρίτης θα μειωθεί στους τέσσερις μήνες, από πέντε που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα δωρίσει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε φτωχές χώρες, μέσω του συστήματος Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η δωρεά αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού της Βραζιλίας, διαβεβαίωσε.

Τους τελευταίους μήνες η εκστρατεία ανοσοποίησης επιταχύνθηκε στη Βραζιλία και πλέον πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19. Η Βραζιλία, με 617.000 νεκρούς, είναι η δεύτερη χώρα σε θανάτους από την πανδημία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να «υπερφορτώσει» τα συστήματα υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε απόψε ότι είναι ακόμη πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσο πολλοί άνθρωποι που να «υπερφορτωθούν» τα συστήματα υγείας.

«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, αυτή η αντίληψη φαίνεται ότι προήλθε από τα αρχικά δεδομένα που υπήρχαν από περιοχές της Νότιας Αφρικής και έδιναν μια λανθασμένη εντύπωση λόγω του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης στον πληθυσμό.