Δυνατότητα συνεργασιών με διεθνείς επιχειρήσεις μέσω του Eurobank Trade Club

Πρόσβαση σε χιλιάδες επιχειρηματικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο προσφέρει η Eurobank σε ελληνικές και κυπριακές εξωστρεφείς επιχειρήσεις μέσω του Eurobank Trade Club, το ελληνικό σκέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Δικτύου Διεθνούς Εμπορίου -Trade Club Alliance- που υποστηρίζεται από τράπεζες. Αυτό το τεράστιο ηλεκτρονικό επιχειρηματικό δίκτυο αριθμεί ήδη σήμερα περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, οι οποίες είναι πελάτες ισχυρών τραπεζικών ομίλων – μελών του Club. Στο Club αυτό των ισχυρών, συμμετέχει και η Eurobank, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής συμμαχίας της με την ισπανική τράπεζα Banco Santander, για την επιχειρηματική δικτύωση εκτός συνόρων.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Eurobank, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του “Trade Club Alliance” μαζί με άλλους έξι ισχυρούς διεθνείς τραπεζικούς ομίλους και εκπροσωπούν σήμερα τουλάχιστον 15 τράπεζες, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο “Trade Club” σε χρονικό ορίζοντα 3ετίας θα ξεπεράσουν τις 100.000 από ένα ευρύ θα φάσμα δραστηριοτήτων, προσφέροντας τη δυνατότητα για αναζήτηση και σύναψη αξιόπιστων συμφωνιών, με τη χρήση όλων των διευκολύνσεων της πλατφόρμας.

Όλοι οι συνεργαζόμενοι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν ιδρύσει το “Trade Club” – επτά σήμερα με προοπτική να ξεπεράσουν τις 20 στην πενταετία – έχουν υιοθετήσει κατάλληλες διαδικασίες και ακολουθούν μια σειρά ελέγχων προκειμένου να διασφαλίζουν την ακεραιότητα του δικτύου και αξιολογούν τους πελάτες τους ως προς το αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αξιοπιστίας προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία επιχειρηματικών δεσμών.

Ο ισπανικός τραπεζικός Όμιλος Banco Santander συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων παγκοσμίως, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Είναι δε από τους πιο ενεργούς ομίλους στο διεθνές εμπόριο.

Στο “Trade Club” και εκτός από την Santander και την Eurobank, συμμετέχουν διεθνείς τράπεζες όπως Nordea και Rabobank. Με τη διεύρυνση που είναι σε εξέλιξη πολύ σύντομα θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αγορών στόχων όπως Η.Π.Α, Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία κ.λπ.

Η Eurobank έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης στο συγκεκριμένο δίκτυο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.

Αναβαθμίστηκε τεχνολογικά το Export Gate

Η πρωτοβουλία αυτή της Eurobank έρχεται παράλληλα με την περαιτέρω έμφαση που δίνεται στην ενίσχυση του Εxportgate.gr, που αποτελεί πλέον την πλέον αξιόπιστη και ολοκληρωμένη πύλη διεθνούς δικτύωσης και προβολής των Ελλήνων εξαγωγέων στο εξωτερικό και το κεντρικό «σημείο εισόδου» των ξένων επιχειρήσεων που αναζητούν Έλληνες εμπορικούς εταίρους.

Η πύλη exportgate.gr εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων της Eurobank για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχειρηματικότητας που ξεκίνησε από το 2009 και αποτελούσε στόχο του σημερινού προέδρου της Νικόλαου Καραμούζη.

Στην προσπάθεια αυτή η Τράπεζα έχει την αρωγή και την συνεργασία με τους κύριους εξαγωγικούς φορείς (ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ), τον ΣΕΒ, συνδέσμους επιχειρήσεων & βιομηχανιών, καθώς και από τα κύρια διμερή επιμελητήρια της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2017 ολοκληρώθηκαν εργασίες ανανέωσης και τεχνολογικής αναβάθμισης της πλατφόρμας του Exportgate.gr. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Διεθνούς Εμπορίου του Exportgate – στην οποία εγγράφονται χωρίς κόστος όσες επιχειρήσεις επιθυμούν – παρέχει στα μέλη του πρόσβαση σε εμπορικές και κλαδικές πηγές και πληροφορίες για πάνω από 180 χώρες, υποστηρίζεται δε από το σύνολο των Διεθνών Επιμελητηρίων με τη συμμετοχή πάνω από 30 Διεθνών φορέων, Πρεσβειών και Οργανισμών.

Το αναβαθμισμένο portal είναι φιλικό στα κινητά τηλέφωνα ενώ όπως επισημαίνουν στελέχη της τράπεζας, με την πρόσβασή τους στο “Eurobank Trade Club” οι εταιρείες αποκτούν νέα ψηφιακά σύγχρονα εργαλεία δικτύωσης.

Προσφέρεται ειδικός ηλεκτρονικός χώρος για αναζήτηση εταιρειών, ηλεκτρονική επικοινωνία και διατήρηση ιστορικού μηνυμάτων. Επίσης η πλατφόρμα διαθέτει καινοτόμους τρόπους για αυτόματη ψηφιακή διασύνδεση μεταξύ των εταιρειών όπου με ειδικό αλγόριθμο αναγνωρίζει και προτείνει ευκαιρίες με βάση τηδραστηριότητα, προϊοντική κατηγορία και εξειδίκευση.

Η νέα πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα προσφέρει αυτόματα τουλάχιστον μια πρόταση συνεργασίας το μήνα για κάθε μέλος – ελληνική και κυπριακή εταιρεία – ενισχύοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Τα μέλη του Exportgate μπορούν να διερευνήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες έχοντας πρόσβαση σε πάνω από 1 εκατομμύριο προσκλήσεις ενδιαφέροντος που δημοσιεύονται ετησίως από πλήθος χωρών παγκοσμίως. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε βάσεις δεδομένων με στοιχεία για 200.000 εισαγωγείς από 32 χώρες, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές οικονομικές αναλύσεις για πάνω από 200 εκατομμύρια εταιρείες.

Διεθνείς συνεργασίες

Επιπλέον η Eurobanκ για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε συνεργασίες με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων συνεχίζει διαχρονικά τη στρατηγική της για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων ως εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίου για τους πελάτες της και στηρίζει ενεργά τους εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και διοχετεύοντας κεφάλαια για τη χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων προχωρώντας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και το IFC μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF)

Σημειώνεται ότι σε επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό το διάστημα από τις αρχές του 2010 έως και τον Φεβρουάριο 2017, όπως ανακοινώθηκε τον Μάιο στην Κρήτη, είχαν δοθεί με κάποια μορφή χρηματοδότησης περισσότερα από 2.8 δισ. ευρώ ενώ το προηγούμενο έτος οι νέες χρηματοδοτήσεις στις εν λόγω επιχειρήσεις ανήλθαν περίπου στα 699 εκατ. ευρώ. Επίσης, υποστηρίζοντας ενεργά το πρόγραμμα ΟΑΕΠ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ χρηματοδοτήθηκαν περισσότερα από 4.500 τιμολόγια εξαγωγών.