e-Κτηματολόγιο: Υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας

Σε λειτουργία θέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο από τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, νέα εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης ακίνητης περιουσίας, με στόχους την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, που διαμένουν μακριά από την περιοχή, όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους και την ορθή καταχώριση των στοιχείων δήλωσης. Μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονική δήλωση ιδιοκτησίας ακινήτων, επιλέγοντας το link (σύνδεσμο) στο τέλος του άρθρου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 18:31

Εν τω μεταξύ, παρατείνεται, έως και την 30η Μαΐου 2019, ύστερα από απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, σε δήμους των Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Σάμου, Ικαρίας και Χίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Κτηματολόγιο: Παράταση έως 30-5-2019 Μαΐου για δηλώσεις σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη Χαλκιδικής, Σάμο, Ικαρία και Χίο

Κτηματολόγιο: Δείτε εδώ πώς θα υποβάλετε αίτηση ιδιοκτησίας ακινήτου – Όλα τα βήματα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ακίνητα εντός των προθεσμιών, τότε χαρακτηρίζονται αγνώστου ιδιοκτήτη και μετά περνούν στην κυριότητα του δημοσίου. Για να αποκτήσει ξανά την κυριότητα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ξέχασε να υποβάλλει την αίτηση, απαιτείται δικαστική απόφαση.

Οι πολίτες να παρακολουθούν τις προθεσμίες για τις διαδικασίες κτηματογράφησης

“Καλό είναι οι πολίτες να παρακολουθούν τις προθεσμίες” σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κτηματογράφησης δηλώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Βύρων Νάκος. Επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άγχος, καθώς το χρονικό διάστημα για την υποβολή των δικαιολογητικών είναι τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις, ενώ γνωστοποιεί ότι για τη διευκόλυνση των πολιτών υπάρχει διαθέσιμο ένα χρηστικό εργαλείο στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μέσω του οποίου μπορεί ο καθένας να δηλώνει την περιοχή και τον νομό όπου βρίσκεται το ακίνητό του και να λαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γραφεία κτηματογράφησης στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων. Ωστόσο, όσοι μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και έχουν ιδιοκτησίες σε άλλα μέρη, δεν χρειάζεται να μεταβούν εκεί. Μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Κτηματολογίου που βρίσκονται στον τόπο κατοικίας τους ή να χρησιμοποιήσουν τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του φορέα” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:

Συγκεντρωτικός Πίνακας Κτηματολογικών Γραφείων

Συγκεντρωτικός Πίνακας Γραφείων Κτηματογράφησης

Θυμίζουμε ότι από την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (Σκύρος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκιάθος). Περισσότερα εδώ: Κτηματολόγιο: Ξεκινούν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας σε Μαγνησία και Σποράδες

Μέσω της εφαρμογής, ο δικαιούχος μπορεί να καταχωρίσει όλα όσα περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας, τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου του, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων, και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Δείτε εδώ τις οδηγίες για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο Κτηματολόγιο

Όπως σημειώνεται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών του TAXIS, παρέχονται online οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης, η εφαρμογή προϋποθέτει πέντε «βήματα» και επιπλέον, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, δίνονται δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:

– Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος.

– Μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής /αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

– Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF).

– Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.

Επίσης, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει πολύγωνο ή να επιλέξει πολύγωνο από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα, ενώ του παρέχεται και η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντός του.

Οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και σε επαγγελματίες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά.

Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων

Από τη σελίδα αυτή, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει υποβάλει Δήλωση ιδιοκτησίας, μπορεί:

α) να δει τα στοιχεία της Ανάρτησης που τον αφορούν

β) να υποβάλει αίτηση διόρθωσης προσωπικών στοιχείων για τις περιοχές που είναι σε ανάρτηση αυτή την περίοδο.

Η Ηλεκτρονική Ανάρτηση αφορά μόνον στα ακίνητα που εντοπίστηκαν στα κτηματολογικά διαγράμματα και στα δικαιώματα που προκρίθηκαν κατά την επεξεργασία.

Α. Για να δείτε τα στοιχεία της Ανάρτησης που σας αφορούν και να υποβάλλετε «αίτηση διόρθωσης προσωπικών στοιχείων» θα πρέπει να καταρχήν να συνδεθείτε με τον κωδικό του Κτηματολογίου (username, password) και εν συνεχεία να εισάγετε τους τρεις (3) αριθμούς ? «κλειδιά».

1. τον ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ

2. τον ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

3. τον ΚΩΔΙΚΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

(δείτε που βρίσκονται οι αριθμοί πάνω στο Αποδεικτικό).

Εάν έχετε υποβάλει δήλωση για περισσότερα από ένα δικαιώματα στον ίδιο ΟΤΑ, αρκεί να εισάγετε μια τριάδα από τους παραπάνω αριθμούς- «κλειδιά» και η εφαρμογή θα σας εμφανίσει όλα τα δικαιώματα που έχετε δηλώσει στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Β. Εναλλακτικά, μόνο για να δείτε τα στοιχεία της Ανάρτησης, μπορείτε να κάνετε την αναζήτηση με τη με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιείτε στις εφαρμογές taxisnet. Σε αυτή την περίπτωση θα βρείτε όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με το ΑΦΜ σας, με την προϋπόθεση ότι το έχετε δηλώσει σωστά.

Τι πρέπει να κάνετε

Ελέγξτε προσεκτικά όλα τα στοιχεία των δύο αρχείων (Απόσπασμα κτηματ. Πίνακα & Απόσπασμα κτηματ. Διαγράμματος). Το πρώτο περιλαμβάνει την περιγραφή των ακινήτων και τη νομική πληροφορία που τα αφορά. Στο δεύτερο απεικονίζεται το γεωτεμάχιο (όρια, θέση).

• Εάν συμφωνείτε με τα καταγεγραμμένα στοιχεία δεν χρειάζεται να προβείτε σε κάποια ενέργεια.

• Σε περίπτωση που διαφωνείτε με κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης/ένσταση στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, συνυποβάλλοντας τα έγγραφα που τεκμηριώνουν την αντίρρησή σας.

• Εφόσον εντοπίσετε σφάλμα ειδικά στα προσωπικά στοιχεία σας (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ) μπορείτε να μεταβείτε στην επιλογή του μενού Αιτήσεις διόρθωσης προσωπικών στοιχείων και να υποβάλετε ηλεκτρονικά τη αίτησή σας. ΠΡΟΣΟΧH! Η λειτουργικότητα είναι διαθέσιμη μόνο αν έχετε συνδεθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου με χρήση κωδικού κτηματολογίου και όχι με χρήση κωδικού taxisnet.

• Για οποιοδήποτε άλλο σφάλμα εντοπίσετε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET

ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET

Εάν θέλετε να εγγραφείτε τώρα ή να αλλάξετε τους κωδικούς σας (user name, password) ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (e-mail, τηλ. ή fax) πατήστε εδώ.Ο κωδικός πρόσβασης είναι αυστηρά προσωπικός.

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης των υπηρεσιών μπορείτε να απευθύνεστε στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: webapps@ktimatologio.gr

Ειδικά για τους συμβολαιογράφους και την υπηρεσία «Διαβίβαση Μεταγεγραμμένων Συμβολαιογραφικών Πράξεων» οι κωδικοί πρόσβασης χορηγούνται από τους κατά τόπους συμβολαιογραφικούς συλλόγους από όπου μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για την υπηρεσία. Για γενικότερες πληροφορίες σχετικά με τη «Διαβίβαση Μεταγεγραμμένων Συμβολαιογραφικών Πράξεων» λειτουργεί ο τετραψήφιος αριθμός 1015.

Οι μηχανικοί εισέρχονται στην υπηρεσία «Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων» με χρήση των κωδικών που παρέχονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Δείτε παρακάτω τα εγχειρίδια οδηγιών για:

 • Να υποβάλετε ηλεκτρονικά Δήλωση του Νόμου 2308/1995 για το Ελληνικό Κτηματολόγιο (Οδ. Χρήσης)
 • Να ελέγξετε τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης (Οδ. Χρήσης)
 • Να υποβάλετε ηλεκτρονικά αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη (Οδ. Χρήσης)
 • Να δείτε τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης για τις περιοχές που λειτουργεί Κτηματολόγιο (Οδ. Χρήσης)
 • Να διαβιβάσετε το αντίγραφο του μεταγεγραμμένου συμβολαίου (Οδ. Χρήσης)
 • Να εκτυπώσετε το αποδεικτικό υποβολής της δήλωσής σας (Οδ. Χρήσης)
 • Να εκτυπώσετε νέο έντυπο οφειλής παγίου τέλους σε περίπτωση που το παλαιό έχει εκδοθεί πριν τη 02/07/2016 και δεν έχει εξοφληθεί. (Οδ. Χρήσης)
Προσοχή:
Οι διαδικτυακές υπηρεσίες που διατίθενται στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι απολύτως ασφαλείς και δεν είναι ευάλωτες στην ευπάθεια HeartBleed η οποία ανακοινώθηκε στο διαδίκτυο στις 7 Απριλίου 2014. Η ευπάθεια HeartBleed αφορά κρυπτογραφημένες συνδέσεις (ssl) και επιτρέπει κακόβουλους χρήστες να υποκλέπτουν δεδομένα άλλων χρηστών. Τα συνθηματικά που χρησιμοποιούνται για τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου (e – KTHMATOLOGIO) είναι, επίσης, ασφαλή και δεν απαιτείται η άμεση αλλαγή τους ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Γενικότερα, όμως, η συχνή αλλαγή του κωδικού πρόσβασης μεγιστοποιεί την προστασία σας. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συναλλαγών.

Για να συνεχίσετε πατήστε : ΕΙΣΟΔΟΣ

Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Δήλωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου

Με την εφαρμογή μπορείτε να δηλώνετε ό,τι περιλαμβάνει το έντυπο δήλωσης Δ2 (στοιχεία δηλούντων, στοιχεία ακινήτων, στοιχεία δικαιωμάτων και στοιχεία συνοδευτικών εγγράφων) και επιπλέον να εντοπίσετε τα ακίνητα στα οποία αντιστοιχούν τα δηλούμενα δικαιώματα μέσω σύγχρονης εφαρμογής GIS σε ψηφιακές αεροφωτογραφίες του 2015-2016.

  • Η σύνδεση με την εφαρμογή γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο λογαριασμός σας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι προσωπικός. Δεν μπορείτε να υποβάλλετε δήλωση για άλλα πρόσωπα με το δικό σας λογαριασμό.
  • Σε κάθε σημείο της διαδικασίας συμπλήρωσης της δήλωσης μπορείτε να αποθηκεύετε τη δήλωση και να εξέρχεστε από την εφαρμογή, ώστε να συνεχίσετε άλλη στιγμή αν το επιθυμείτε. Όταν όμως υποβάλετε οριστικά τη δήλωση, αυτή δεν μπορεί πλέον να αλλάξει από εσάς και με βάση το νομικό πλαίσιο της Κτηματογράφησης υπόκειται σε έλεγχο από εντεταλμένους φορείς. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να βλέπετε από την εφαρμογή πόσες δηλώσεις έχετε κάνει είτε είναι υποβληθείσες είτε σε εκκρεμότητα.
  • Κάθε δήλωση προσώπου μπορεί να περιλάβει οσαδήποτε δικαιώματα σε ακίνητα του ίδιου υπό κτηματογράφηση προκαποδιστριακού ΟΤΑ (Κοινότητα ή Δήμος πριν την εφαρμογή της διοικητικής διαίρεσης του Καποδίστρια και του Καλλικράτη). Έτσι, αν ένα πρόσωπο δηλώσει πολλά ακίνητα σε έναν και μόνον ΟΤΑ θα υποβάλει μόνο μία δήλωση και θα κάνει μόνο μία φορά χρήση της πιστωτικής του κάρτας. Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να δηλώσει δικαιώματα επί ακινήτων που βρίσκονται σε δύο ή περισσότερους ΟΤΑ, θα πρέπει να υποβάλει δύο ή περισσότερες διαφορετικές δηλώσεις (μία για κάθε ΟΤΑ) και να κάνει αντίστοιχο αριθμό διαφορετικών πληρωμών μέσω πιστωτικής κάρτας.
  • Ο εντοπισμός της θέσης των δηλούμενων ακινήτων είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται με την χρήση πολλών σύγχρονων εργαλείων (δυνατότητα αναζήτησης μέσω: συντεταγμένων, σημείων ενδιαφέροντος, οδών, τοπωνυμίων, οικισμών, κωδικών τεμαχίων αναδασμών/διανομών, φόρτωσης αρχείων dxf, asci, εφαρμογής κινητού τηλεφωνου κλπ). Καλείστε να εντοπίσετε οριοθετώντας τη γεωγραφική έκταση της ιδιοκτησίας σας.
  • Η υποβολή των συνοδευτικών εγγράφων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής και προηγείται της διαδικασίας της πληρωμής. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος ενός αρχείου είναι 40 Mb. Οι επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων είναι doc, docx, pdf, tiff, jpg. Δεν είναι δυνατή η ταχυδρομική αποστολή εγγράφων.
  • Αφού ολοκληρώσετε τη δήλωσή σας μπορείτε να πληρώσετε το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης, με ασφαλή τρόπο μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Η κάρτα μπορεί να ανήκει σε εσάς ή σε τρίτο πρόσωπο. Το τέλος υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμογή με βάση τα δηλούμενα από εσάς στοιχεία.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πληρωμής λαμβάνετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης της πληρωμής. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γράψετε το e-mail σας σωστά.

 • Αφού πληρώσετε ηλεκτρονικά το τέλος για τα ακίνητα μίας δήλωσης, σας συστήνουμε να τυπώσετε τις συνοδευτικές εκτυπώσεις των στοιχείων της για το αρχείο σας (Εκτύπωση Επιτυχούς Υποβολής Δήλωσης, Προεπισκόπηση Δήλωσης).

Για να συνεχίσετε πατήστε : ΕΙΣΟΔΟΣ

Επισήμανση: Για την προβολή των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι την 03-02-2019, παρακαλούμε συνδεθείτε με τους κωδικούς κτηματολογίου (username, password) με τους οποίους υποβάλατε τη δήλωση, πατώντας εδώ