Fitch: Το swap ομολόγων στηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Το swap (ανταλλαγή) των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την επανέναρξη κανονικών εκδόσεων ομολόγων από την Ελλάδα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, με τίτλο «Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μπορεί να στηρίξει την πλήρη επάνοδο στις αγορές».

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση πλήρους πρόσβασης στην αγορά θα στηριχθούν από τη συνεχή συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα βοήθειας και την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους προς τον επίσημο τομέα, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος κάνει τις παραδοχές αυτές στην πιστοληπτική του αξιολόγηση.

Οι κάτοχοι 20 διαφορετικών ομολόγων, με συνολικό κεφάλαιο περίπου 25 δισ. ευρώ -τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012- συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με πέντε νέες εκδόσεις αναφοράς. Το ποσοστό συμμετοχής, περίπου 86%, υποδηλώνει ότι η ανταλλαγή θα επιτύχει τον στόχο για τη βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, στηρίζοντας τη μελλοντική πρόσβασή του στις αγορές, αναφέρει ο οίκος.

«Μία βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές θα ήταν θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδα. Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές του επίσημου τομέα θα έχουν στόχο μία “καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του 2018, η οποία θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική πιστωτική γραμμή», σημειώνει ο Fitch.

«Η έκδοση χρέους στις αγορές θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ της διάρκειάς του και να σχηματίσει ένα μεγάλο απόθεμα διαθεσίμων πριν από το τέλος του προγράμματος», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση στις αγορές μπορεί να εξαρτηθεί από το αν φανεί πιθανό ότι θα επιτευχθούν οι προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους προς τον επίσημο τομέα. «Αυτό θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος», συνεχίζει.