Φόροι 400 εκατ. ευρώ από οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Ποσό πάνω από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς, αποκαλύφθηκαν μέσω του προγράμματος οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, το οποίο εκπνέει αύριο 31 Οκτωβρίου.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν «αποκαλυφθεί» με τη ρύθμιση αδήλωτα κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένοι φόροι ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Οσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου, εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν. Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60%, ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης.

• Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα.

• Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.5.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (30.9.2017), ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 12% του κυρίου φόρου.

• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 36%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 18%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 75.000 φορολογούμενοι.
2. Το ποσόν που έχουν αποκαλύψει-αποδεχθεί ανέρχεται στα 5 δισ.
3. Εχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ.
4. Τα ποσά που αποκαλύπτονται κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2017 είχαν υποβληθεί πάνω από 260.000 αιτήσεις, με αποκάλυψη εισοδημάτων πάνω από 4,3 δισ. ευρώ και βεβαιωθέντες φόρους πάνω από 340 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μέσω του οποίου η αρχική εκτίμηση της φοροδιαφυγής γίνεται, από ενάμιση χρόνο μέχρι σήμερα, σε περίπου μια εβδομάδα. Η συγκεκριμένη έξυπνη εφαρμογή ανοίγει «πόρτες» κατά τις αρχές που θεωρούν ότι μέσω των συστημάτων και της ομαδοποίησης των λιστών καταθετών εξωτερικού, μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους κατά του αδήλωτου χρήματος.

Άλλωστε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

– Από όλες τις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ), έχει βεβαιωθεί μέχρι τον Ιούνιο 2017 περίπου 715 εκατομμύρια ευρώ.
– Από τα τελωνεία το 2016 περίπου 434 εκατομμύρια ευρώ και το πρώτο πεντάμηνο του 2017 164,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό όμως που έχει μπει στο δημόσιο ταμείο από τις λίστες είναι περίπου 90 εκατ. άρα η εισπραξιμότητα είναι περίπου στο 13%. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα το 2015 αναδείχτηκε πρώτη χώρα στην Ε.Ε και το 2016, τρίτη σε κατασχέσεις παράνομων τσιγάρων.