gsis.gr: Κάντε Αίτηση για Κοινωνικό Μέρισμα 2017

Σε λειτουργία τέθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 η ειδική εφαρμογή του TAXISnet στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr προκειμένου οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Η αίτηση για κοινωνικό μέρισμα μπορεί να γίνει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017. Το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί προς τους δικαιούχους την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 3-12-2017, είχαν υποβληθεί πάνω από 2.000.000 αιτήσεις εκ των οποίων άμεσα εγκρίθηκαν λιγότερες από τις μισές, οι 893.300. Οι δικαιούχοι πρέπει να  επιβεβαιώσουν στην ειδική φόρμα της εφαρμογής τα στοιχεία τους – καθώς τα περισσότερα θα είναι προσυμπληρωμένα – και να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ, το IBAN (του τραπεζικού λογαριασμού τους για να γίνει η κατάθεση του κοινωνικού μερίσματος), τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και το email τους. [Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, 14:40

Για είστε 100% σίγουροι αν είστε δικαιούχοι, κάντε την αίτηση επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου και πολύ-πολύ να απορριφθεί.

Μετά τα πολλά προβλήματα κατά υποβολή αίτησης για κοινωνικό μέρισμα 2017,  η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) δημοσίευσε την Τρίτη 28-11-2017 έναν χρήσιμο οδηγό, με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα του 2017. Κοινωνικό μέρισμα αίτηση: Χρήσιμες οδηγίες

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) (3/12/2017, 12:30 μ.μ.), οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 893.300. Συνολικά, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, είναι 2.069.261, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 197.061, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις αριθμούν 434.343, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 544.557.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δικαιούχοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο κοινωνικό μέρισμα ύψους 574,55 ευρώ.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι οι μοναδικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος, www.koinonikomerisma.gr, ξεπέρασαν τα 2.000.000 από την  Κυριακή που τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή.

Πληρωμή στις 15 Δεκεμβρίου 2017

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα, δήλωσε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Αλλαγές – διορθώσεις προβλημάτων

Οι αλλαγές που έγιναν / θα γίνουν αφορούν στις εξής περιπτώσεις:

  • Στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα προστατευόμενα μέλη, δηλαδή με τη συναίνεση του φιλοξενούντος η οποία είναι απαραίτητη.
  • Να μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.
  • Να μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αιτήσεις.
  • Διορθώσεις σε ΑΜΚΑ που είχαν αποτυπωθεί με λάθος τρόπο.

Πρόβλημα με την αντιστοίχιση ΑΜΚΑ με ΑΦΜ

Ενα από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι, κυρίως συνταξιούχοι, κατά την είσοδό τους στο σύστημα, είναι η μη αντιστοίχιση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ του δικαιούχου. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο ώστε η εφαρμογή να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση. Σ’ αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε σε κάποιο ΚΕΠ προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα και να ζητήσουν να ενημερωθεί η εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστεί ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα του δικαιούχου (Δελτίο Ταυότητας, Διαβατήριο, κτλ) και ένα έγγραφο που να αναγράφει τον ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. το εκκαθαριστικό εφορίας 2017).

Μόλις γίνει η διόρθωση, μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία (Βήμα 1), προκειμένου να διαπιστώσετε, αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι & δηλώστε ότι αποδέχεστε το Κοινωνικό Μέρισμα σε 6 βήματα

Οι δικαιούχοι πρέπει να  επιβεβαιώσουν στην ειδική φόρμα της εφαρμογής τα στοιχεία τους – καθώς τα περισσότερα θα είναι προσυμπληρωμένα – και να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ, το IBAN (του τραπεζικού λογαριασμού τους για να γίνει η κατάθεση του κοινωνικού μερίσματος), τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και το email τους.

Βήμα 1

Με την είσοδό σας στο σύστημα, θα σας ζητηθεί:

– Να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
– Επίσης, να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισάγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα.

Στην περίπτωση αυτή:

– Θα πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά σας (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κτλ) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας).
Μόλις γίνει η διόρθωση, μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία (Βήμα 1), προκειμένου να διαπιστώσετε, αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Βήμα 2

Στο στάδιο αυτό:

– Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μία φόρμα που αναφέρει:
– Τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, κτλ),
– οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων),
– μία ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία,
– μία ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και τέλος,
– μία λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Αν κάποια από τα προσωπικά σας στοιχεία εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα, θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο που εμφανίζεται εσφαλμένα, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο έγγραφο που μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.

Αν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία σας, προσκομίζοντας κάθε αναγκαίο έγγραφο. Οι διορθώσεις σχετίζονται μόνο με αποκατάσταση σφαλμάτων αναφορικά με την ταυτότητα του ασφαλισμένου και όχι σε εκ των υστέρων αναγνώριση χρόνου ασφάλισης.

Αλλαγές σχετικά με τα οικονομικά σας στοιχεία ή τη διασταύρωση της επί πενταετίας μόνιμης κατοικίας στη χώρα δεν είναι δυνατή, καθώς προκύπτει από παρελθούσες φορολογικές σας δηλώσεις και από τα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.

Βήμα 3

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, το λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ, κτλ).

Υπογραμμίζεται η σημασία της ορθής συμπλήρωσης του συγκεκριμένου πεδίου. Επισημαίνεται, επίσης ότι θα διερευνηθεί σε μεταγενέστερο έλεγχο η συσχέτιση των αριθμών λογαριασμών IBAN με τους ΑΦΜ των δικαιούχων, όπως και η τυχόν εμφάνιση του ίδιου IBAN σε περισσότερους του ενός δικαιούχους.

Βήμα 4

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από τη Γ.Γ.Π.Σ., προκειμένου να διαπιστώσετε, αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης.

Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται), ώστε να μπουν στο διαδικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

Προσοχή: Αν διαπιστώσετε ότι άγνωστο σε εσάς άτομο απεικονίζεται ως φιλοξενούμενός σας, μπορείτε να το εξαιρέσετε, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη δίπλα στο όνομά του. Η επιλογή αυτή συνιστά καταγγελία προς την οικεία ΔΟΥ σε βάρος του εμφαινόμενου ως φιλοξενούμενου, περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αν έχετε αποκτήσει τέκνο, μετά την 1/1/2017, μπορείτε να το δηλώσετε, εισάγοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

Βήμα 5

Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει, αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος του μερίσματος. Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα τη συναίνεσή του ή έχει αρνηθεί να την δώσει.

Βήμα 6

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα], ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος. Προσοχή: Σε περίπτωση μη αποδοχής, δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.

Εάν είστε άνω των 70 ετών και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αυτό αφορά όμως μόνο όσα νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

Η υπουργική απόφαση που παρέχει οδηγίες συμπλήρωσης και δίνει διευκρινίσεις για το κοινωνικό μέρισμα εκδόθηκε την Παρασκευή 24/11/2017. Διαβάστε την εδώ:Η απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα 2017

Δείτε επίσης:

 

Η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr. Οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν τους κωδικούς taxis για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή και να συμπληρώσουν τα στοιχεία (ΑΜΚΑ, IBAN κλπ). Δείτε εδώ αν έχετε ΑΜΚΑ].

Θυμίζουμε ότι με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίστηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Όπως προκύπτει τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, το κοινωνικό μέρισμα θα χορηγηθεί στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή σε περισσότερους από 3,4 εκατ. πολίτες, με συνολικό κόστος 720 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος εκτιμώνται σε 1.459.834 νοικοκυριά,ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος 2017 (Παραδείγματα)

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου καταβάλλεται κατά το 2017 ποσό 720 εκατ. ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα ως διανομή κοινωνικού μερίσματος για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων νοικοκυριών.  Το κοινωνικό μέρισμα 2017 είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος 2017.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 27.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ. Επίσης υπάρχει και όριο καταθέσεων/μετοχών/ομολόγων. Για τον άγαμο το όριο καταθέσεων σε ελληνικές ή ξένες τράπεζες ή και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων, είναι στις 9.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση.

Παραδείγματα:

Όροι και Προϋποθέσεις

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Για οικογένειες με δύο (2) παιδιά, για εισόδημα έως 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα από 6001 έως 12.000, θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα 700 ευρώ και για εισόδημα από 12.001 έως 18.000 μέρισμα ύψους 500 ευρώ.

Για οικογένειες με ένα (1) παιδί, για εισόδημα έως 5.250 ετησίως θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα 787,50 ευρώ, για εισόδημα από 5.251 έως 10.500, θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα 612,50 ευρώ και για εισόδημα από 10.501 έως 15.750 μέρισμα ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα έως 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα από 4501 έως 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα από 9001 έως 13.500, θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα 437,50 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 3000 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα από 3001 έως 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα από 6001 έως 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Εξαιρούνται όσοι:

  • Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
  • Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής
  • Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους, οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εξετάζονται τρόποι εξυπηρέτησης ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν έχουν γνώση χρήσης του διαδικτύου ή πρόσβαση σε αυτό, αλλά και δικαιούχων που έμειναν άνεργοι φέτος, ώστε η ανεργία να συμψηφίζεται με το εισόδημα του 2016, για το οποίο έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση. Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

https://www.koinonikomerisma.gr/Account/Login