Handelsblatt: «Ακόμη και τους τουρίστες θέλει να μαδήσει ο Τσίπρας»

Στις φορολογικές αυξήσεις που περιμένουν τους Έλληνες τη νέα χρονιά αναφέρεται σε άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και επισημαίνει: «Ακόμη και τους τουρίστες θέλει να μαδήσει ο Τσίπρας: τη νέα χρονιά θα πρέπει να πληρώνουν φόρο διαμονής μέχρι και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αυτό ενδέχεται να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα: έρευνα της εταιρείας Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκτιμά ότι ο νέος φόρος θα επιφέρει μείωση του τζίρου ύψους 340 εκατ. ευρώ αι απώλεια σχεδόν 6.200 θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο».

Ένας μακρύς κατάλογος μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση το 2018 στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης δημοσιεύεται στον γερμανικό τύπο. Προμηνύεται άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες.

Ειδικότερα, αναλυτικό άρθρο για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τη νέα χρονιά δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Για την Ελλάδα το 2018 θα είναι μια χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της. Τον Αύγουστο η χώρα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη δανειακή βοήθεια και να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Πιο γρήγορα και με λιγότερα εμπόδια απ’ ό,τι αναμενόταν η Αθήνα ολοκλήρωσε στις αρχές Δεκεμβρίου την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο μετά την αξιολόγηση είναι πριν από την αξιολόγηση: τη νέα χρονιά αναμένεται η τέταρτη και τελευταία. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2018 να υλοποιήσει 82 προαπαιτούμενα. Εάν υπολογίσει κανείς και τα ‘χρωστούμενα μαθήματα’ της τρίτης αξιολόγησης τότε τα μέτρα είναι πάνω από 100. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ο Τσίπρας θέλει να περάσει ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων από τη βουλή. Μετά οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα μπορούσαν να εγκρίνουν στην πρώτη τους συνάντηση στις 22 Ιανουαρίου την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν να γίνουν θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου ώστε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση. Οι πιστωτές επιμένουν σε μια γρήγορη υλοποίηση. Όχι μόνο για τον Τσίπρα αλλά και για τους δανειστές θα ήταν μια πολιτική καταστροφή εάν η Αθήνα δεν μπορέσει αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές».

Περισσότεροι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2018;

Με την γερμανική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, οι γερμανοί πολίτες δαπανούν για τις καλοκαιρινές διακοπές όλο και περισσότερα χρήματα. Το 2017 ξόδεψαν για τις διακοπές τους σε γραφεία ταξιδίων, ταξιδιωτικούς ομίλους και ιστότοπους συνολικά 14 δις ευρώ, 4% περισσότερα από ότι το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς GfK ο τζίρος των ταξιδιωτικών γραφείων αυξήθηκε μέχρι σήμερα κατά 2% χάρη στις κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο.

Θα συνεχιστεί ωστόσο η ανοδική τάση στον τουρισμό και το 2018; Όλα δείχνουν πως ναι. Ήδη οι κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι είναι υψηλότερες από ότι πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα. Ο τζίρος που καταγράφηκε μέχρι τέλη Οκτωβρίου είναι 6% υψηλότερος από ότι το 2016. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων DRV Νόρμπερτ Φίμπιγκ δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, δεν έχει επιπτώσεις στην επιθυμία των γερμανών πολιτών να ταξιδέψουν».

Λόγω Ελλάδας 30% άνοδος τζίρου το 2017

Η ζήτηση για ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς εκτοξεύθηκε το 2017 με τον τζίρο των γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων να αυξάνεται κατά 30%. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για προορισμούς στην Αίγυπτο δείχνει σιγά -σιγά να ανακάμπτει.

Η τουριστική κίνηση στην Τουρκία εμπνέει ωστόσο ανησυχία. Παρά το γεγονός ότι τo πρακτορείο Thomas Cook, το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφει άνοδο της ζήτησης, συνολικά οι κρατήσεις από τη Γερμανία κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Προφανώς λόγω της πολιτικής έντασης που επικρατεί ακόμα μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου. Σε γενικές γραμμές πάντως ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος FTI αναμένει για την Τουρκία μια καλή καλοκαιρινή σεζόν. Αντίθετα άλλοι όμιλοι, όπως ο DER Touristik, με τις θυγατρικές ITS και Jahn Reisen, εμφανίζονται πολύ πιο συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους.

Ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με στοιχεία του World Travel Monitor από το ινστιτούτο ερευνών IPK, οι ευρωπαίοι τουρίστες προτιμούν τις παραλίες και τις πόλεις. Έτσι το 2017 η ζήτηση για παράκτιους προορισμούς και κολύμπι αυξήθηκε κατά 7%, ενώ για πόλεις εκτοξεύθηκε στο 20%. Ιδιαίτερη προτίμηση καταγράφεται πάντως σε προορισμούς εντός Ευρώπης, από την οποία επωφελείται και η Γερμανία. Οι διανυκτερεύσεις σε γερμανικούς τουριστικούς προορισμούς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 450 εκατ. «Πρόκειται για χρονιά ρεκόρ για όγδοη συνεχή χρονιά», δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Τουρισμού DTV Ράινχαρντ Μάιερ.