Πανελλαδικές 2022: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Ένας πρόσφυγας από τη Μυτιλήνη ανάμεσα στους αριστούχους

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δείτε τις βαθμολογίες εδώ: https://results.it.minedu.gov.gr/

Σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους (ποσοστό 73,4%) από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, 63.980 υποψήφιοι, από τους 87.150 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, έκαναν χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS.

Τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν εντός 5 λεπτών, αναφέρει η ανακοίνωση, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν αναζήτηση πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Μυτιλήνη: 19χρονος πρόσφυγας αρίστευσε στις πανελλαδικές

Ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί είναι παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν. Έφτασε με την οικογένεια του με μια πλαστική βάρκα, σε μια ακτή της Λέσβου πριν από τρία χρόνια. Σήμερα, με 18,25 είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν όταν ο πατέρας του που αντιμάχονταν το εκεί θεοκρατικό καθεστώς διαπίστωσε ότι δεν είχαν άλλη λύση από το να φύγουν από την πατρίδα τους. Από μια ακτή της Τουρκίας στις 15 Αυγούστου του 2019 πέρασαν στη Λέσβο, οι γονείς του και ο μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος αυτός της Γ΄ Γυμνασίου. Η πορεία γνωστή. Πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό, τη «ζούγκλα» της Μόριας. Από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Όταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ που αντικατέστησε τον καμένο καταυλισμό της Μόριας. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ.

Τα κατάφερε όπως ο ίδιος λέει, με την αμέριστη βοήθεια των καθηγητών του. «Ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν ελληνικά, και έτσι έμαθα ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε ελληνικά, να μορφωθούμε και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες αν μας δοθεί η ευκαιρία» τονίζει.

Αν και είχε τελειώσει την Α’ Λυκείου στο Ιράν, ξαναφοίτησε σε αυτήν στο 2ο ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης. Έδωσε εξετάσεις και συνέχισε στη Β’ τάξη του Πρότυπου Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Επόμενος στόχος του το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης!

Μαθήτρια από τα Γιάννενα στους πρώτους των Πανελλαδικών

Με 19.520 μόρια η Τέα Καψάλη, από τα Ιωάννινα, αντικρίζει με χαμόγελο και αισιοδοξία το μέλλον και τη Νομική Αθηνών. Η μαθήτρια, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, νιώθει απερίγραπτη χαρά και δεν μπορεί ακόμη να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη της επιτυχία. Η Τέα, θεωρεί πως η βάση για την επιτυχία της μπήκε στη Β’ Λυκείου ενώ στην συνέχεια το μεθοδικό διάβασμα στην Γ’ τάξη του Λυκείου της έδωσε την υψηλή βαθμολογία. Μάλιστα κατά τη συζήτηση που είχαμε, μας ανέφερε ότι δεν στερήθηκε κάτι, δεν ήταν κουραστικό το διάβασμα τη Β Λυκείου γιατί υπήρχε το υπόβαθρο. «Ευχαριστώ την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου, που ήταν πάντα εκεί όταν το χρειαζόμουν», συμπληρώνει χαρακτηριστικά. Τη χαρά της επιτυχίας της μοιράζεται με την οικογένειά της και τον φιλόλογο πατέρα της, ο οποίος την καθοδηγούσε στο διάβασμα της.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, ένα 10% στην Ήπειρο έχει συγκεντρώσει βαθμολογία άνω του 18.

Ηράκλειο: Με χαμόγελο υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα οι μαθητές που αρίστευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις

Χαμόγελα σκόρπισαν στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που τα κατάφεραν, οι βαθμολογίες που αναρτήθηκαν σήμερα στα σχολεία και για πρώτη φορά εστάλησαν και με sms στα κινητά τηλέφωνα των υποψηφίων.

Ένας από τους πρώτους των πρώτων από την Κρήτη, ο Αχιλλέας Λυδάκης, που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.110 μόρια.

«Στόχος μου ήταν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το ότι τα κατάφερα μου δίνει χαρά, γιατί η προσπάθεια ήταν μεγάλη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αριστούχος των πανελλαδικών εξετάσεων, ο οποίος ετοιμάζεται για τις σπουδές του.

Με 18.675 μόρια, η Ραφαέλα Καλαϊτζάκη από το Ηράκλειο, κατάφερε στη δεύτερή της προσπάθεια να πιάσει τα μόρια που απαιτούνται για να εισαχθεί στην Ιατρική. «Ήταν μια πολύ κουραστική προσπάθεια, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα πίσω. Αυτό που μένει είναι η ικανοποίηση και η βεβαιότητα ότι όσο προσπαθεί, υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρεις» ανέφερε η Ραφαέλα Καλαϊτζάκη, που ολοκληρώνοντας μια μεγάλη προσπάθεια, προέτρεψε ακόμη και όσους μαθητές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα «να μη το βάλουν κάτω και να προσπαθούν».