Ινδός Πρόεδρος: Πάνω από 1 δισ. δολάρια σε συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας – Ινδίας

Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 1 δισ. δολάρια σε συναλλαγές την επόμενη χρονιά, μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Ινδίας που διοργανώνει η πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας σημείωσε ότι οι Ινδοί επιχειρηματίες μπορούν να βρουν στην Ελλάδα τους κατάλληλους εταίρους στον τομέα του τουρισμού καθώς η Ινδία αναμένει μεγάλη ανάπτυξη μέχρι το 2022 και συμπλήρωσε ότι οι νεουφυείς επιχειρήσεις από την Ινδία αλλά και την Ελλάδα μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στη ναυτιλία, τον τουρισμό, στη φαρμακοβιομηχανία, στην ενέργεια, αλλά και στην ψυχαγωγία, στην εξόρυξη μετάλλων και γενικότερα στην κατασκευή και πώληση τροφίμων ποτών, ενδυμάτων και υποδημάτων.

Ο ίδιος κατέληξε ότι όπως συζήτησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρταίας Προκόπη Παυλόπουλο, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών τουλάχιστον στον τεχνολογικό και βιομηχανικό τομέα.

Να καταστήσουμε, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό

Με την πολιτική ειρήνης και φιλίας που ακολουθούμε, θέλουμε να καταστήσουμε, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή, έναν παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό, χώρο ειρήνης, σταθερότητας και ισότιμης συνεργασίας, σημείωσε στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «εργαζόμαστε όχι μόνο για τη δική μας πρόοδο, αλλά και για εκείνη των άλλων λαών της περιοχής μας. Προϋπόθεση της κοινής και αμοιβαία επωφελούς προόδου είναι η Βαλκανική Συνανάπτυξη, επενδύοντας λοιπόν στην Ελλάδα, επενδύετε σε όλα τα Βαλκάνια».

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κρίση στην Ελλάδα ήταν οδυνηρή και το «μάθημα» σκληρό, αλλά μέσα από μεγάλους μετασχηματισμούς στην οικονομία και το κράτος, εδραιώνουμε μια οικονομία ανοιχτή στις επενδύσεις, που ενθαρρύνει την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι πολιτιστικοί δεσμοί της Ελλάδας με την Ινδία είναι ιστορικοί, οι πολιτικές σχέσεις άριστες, οι οικονομικές προοπτικές πολλά υποσχόμενες και οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίες είναι σημαντικές και διευρυνόμενες καθώς η Ελλάδα αποτελεί φυσική πύλη προς την Ευρώπη, διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, ενεργειακό κόμβο, τουριστικό προοορισμό, ναυτιλιακή δύναμη και έχει υψηλά καταρτισμένο προσωπικό.

Τέλος υπογράμμισε ότι στην ΔΕΘ το 2019 με τιμώμενη χώρα την Ινδία δίνεται μια νέα ώθηση στις δυνατότητες των ευρωπαίων ενδιαφερομένων επιχειρηματιών να γνωρίσουν τις οικονομικές επιτυχίες της Ινδίας και τις δυνατότητες συνεργασίας.

Ορόσημο η επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ινδικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτελεί ένα ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι χώρες μας έχουν μακραίωνης παράδοση φιλίας και καλών σχέσεων, όμως οι οικονομικές μας σχέσεις παραμένουν σε σημείο χαμηλό. Το 2017 το διμερές εμπόριο ανήλθε μόλις στα 457 εκατ. ευρώ.

«Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν είμαστε ακόμα στην αρχή και η επίσκεψη του Προέδρου της Ινδικής Δημοκρατίας θα αποτελέσει την αφετηρία για την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων» είπε ο υφυπουργός και ανέφερε ότι η ινδική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα και στην προσεχή δεκαετία θα εξελιχθεί στην τρίτη ίσως οικονομία παγκοσμίως. Είναι προφανές λοιπόν, συνέχισε ο ίδιος, το ενδιαφέρον που έχει η ινδική αγορά για την Ελλάδα. Όμως και η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για την Ινδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι μια χώρα-μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, καθώς και όλων των διεθνών οργανισμών. Επίσης, διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, πρώτες ύλες και καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων, αλλα και μεγάλες προοπτικές στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει για την Ινδία μια ευρωπαϊκή χώρα-βάση πολλών ινδικών εταιρειών για το εμπόριο, τις υπηρεσίες, την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ώστε να εξάγονται από μια ευρωπαϊκή χώρα αυτά τα προϊόντα σε όλο τον κόσμο με ευνοϊκους όρους. Υπάρχει κοινό έδαφος για ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στις αρχές του φθινοπώρου η Ελληνική πλευρά προετοιμάζει επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία για να συνεχιστεί η από κοινού αναζήτηση των ευκαιριών, που ξεκινάει με το σημερινό φόρουμ.

Ο γενικός γραμματέας βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης σημείωσε ότι η βιομηχανία είναι από τους κλάδους που άντεξαν στην κρίση και παρουσίαζει δυναμική πορεία και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστήσει ακόμη περισσότερο φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον. Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης σημείωσε ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ινδία είναι υψηλότερης αξίας από ότι οι ελληνικές εξαγωγές και ότι η ενίσχυση των εξαγωγών μας στην Ινδία αποτελεί στόχο ενώ ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Γιώργος Τζιάλας αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού όχι μόνο στα έσοδα αλλά και στην απασχόληση ενώ ανέφερε ότι οι ροές τουριστών από την Ινδία αυξήθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια φτάνοντας στους 35.000 τουρίστες που είναι ένα πολύ μικρό νούμερο σε σχέση με τη δυναμική που υπάρχει και ήδη προωθούνται δράσεις για την αύξηση αυτού του ποσοστού.